Ομόφωνη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών: Συνεχίζονται τα εμβόλια της AstraZeneca

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα, όπως αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στη σημερινή συνεδρίασή της κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν επί τάπητος αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί.

Η Επιτροπή εξέτασε τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα και ομόφωνα έκρινε πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της της 11/3/2021.

Σε ανακοίνωσή της, τονίζεται:

«Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), οι οποίοι έχουνστη διάθεσή τουςτο σύνολο των δεδομένων από όλες τις χώρες συνιστούν τη συνέχισητου εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Επισημαίνεται εκ νέου ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνoυν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν αδιάλειπτα τις αξιολογήσεις του ΕΜΑ και του WHO καθώς και τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όλων των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19».

Και καταλήγει:

«Συμπερασματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα εισηγείται ομόφωνα τη συνέχισητου εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει».

Ψυχραιμία συνιστά ο Βασίλης Κικίλιας

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με σημερινή του παρέμβαση, συνιστά ψυχραιμία.

«Θα πρέπει να είμαστε νηφάλιοι και ψύχραιμοι», τόνισε μιλώντας στον Σκάι και εξήγησε ότι μέχρι να πει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κάτι διαφορετικό, συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε κανονικά.

«Εμβολιαζόμαστε με όλα τα εμβόλια που έχει πει η Ευρώπη. Από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών εμπιστευόμαστε έναν θεσμό, τον ΕΜΑ. Αυτός δίνει αδειοδοτήσεις, εμείς ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του», είπε ο υπουργός Υγείας.

«Στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο. Στη χώρα μας υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό, το έλεγξε ο ΕΟΦ και δεν σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια παγκοσμίως με αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά» σημείωσε ο υπουργός Υγείας. «Δεν αναστέλλονται εμβολιασμοί, εμβολιαζόμαστε με όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια από τον ΕΜΑ μέχρι να πει κάτι άλλο. Συνιστώ ψυχραιμία, προσοχή» τόνισε.

Παράλληλα, ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά το θέμα. «Είναι ένα επιστημονικό θέμα και ένα πολιτικό θέμα» δήλωσε.

«Δηλαδή αν αύριο δυο ή περισσότερες χώρες στον πλανήτη δώσουν μονομερώς έγκριση σε ένα εμβόλιο χωρίς την έγκριση του ΕΜΑ εμείς θα το κάνουμε;» διερωτήθηκε ο υπουργός.

Από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9 είπε: «Αυτή τη στιγμή η οδηγία είναι ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και τα περιστατικά δεν σχετίζονται με τον εμβολιασμό. Προφανώς αν υπάρξει νεότερη οδηγία θα επαναξιολογηθεί η στάση μας».

Το CNN Greece επικοινώνησε το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας με την καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία συνέστησε: «ψυχραιμία, ψυχραιμία και ψυχραιμία».

Στην ενημέρωση της Παρασκευής 12 Μαρτίου στο υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Παπαευαγγέλου, αναφορικά με την μεγάλη συζήτηση που έχει ξεσπάσει για τα εμβόλια της Astra Zeneca, είχε τονίσει ότι στην Βρετανία έχουν υλοποιηθεί 11 εκατ. δόσεις με το εν λόγω εμβόλιο. Επίσης, σε 5 εκατ. δόσεις του εμβολίου στην Ευρώπη, έχουν καταγραφεί 30 επεισόδια με θρομβώσεις. Στην Ελλάδα μεταξύ των 173.000 δόσεων, έχει καταγραφεί μόλις ένα θρομβοεμβολικό περιστατικό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9 είπε:

«Αυτή τη στιγμή η οδηγία είναι ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και τα περιστατικά δεν σχετίζονται με τον εμβολιασμό. Προφανώς αν υπάρξει νεότερη οδηγία θα επαναξιολογηθεί η στάση μας».

Πληροφορίες από μερίδα επιστημόνων πάντως, που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, κάνουν λόγο για ένα βαθιά πολιτικό ζήτημα που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη, με φόντο το βρετανικό Brexit. Μην ξεχνάμε ότι η Astra Zeneca, είναι βρετανική φαρμακοβιομηχανία. Οι ίδιοι κύκλοι επίσης, αναφέρουν ότι ο θόρυβος για το εμβόλιο της Astra Zeneca, αν και ξεκίνησε από τη Δανία και την Αυστρία, έλαβε διαστάσεις κυρίως λόγω της Γερμανίας.

Νέα έκτακτη συνεδρίαση του ΕΜΑ

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο EMA, έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής ασφαλείας του την προσεχή Πέμπτη.

Ωστόσο, σε χθεσινή ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι αν και η ανάλυση των δεδομένων σχετικά με την πιθανή συμβολή του εμβολίου της AstraΖeneca στη δημιουργία θρόμβων συνεχίζεται, «ο ΕΜΑ επαναδιατυπώνει την πεποίθηση ότι τα οφέλη που προσφέρει το εμβόλιο στην πρόληψη της COVID-19 και στην αποτροπή νοσηλειών και θανάτων υπερτερούν του κινδύνου των παρενεργειών του».

Πάντως, η αγγλοσουηδική φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι «δεν υπάρχει καμία απόδειξη αυξημένου κινδύνου» δημιουργίας θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου της, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συστήσει τη συνέχιση των εμβολιασμών μέχρι τη συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής του σήμερα για το θέμα.

Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που ανέστειλε τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στις 11 Μαρτίου μετά τις αναφορές για περιπτώσεις σοβαρών θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες.

Η Νορβηγία ακολούθησε την ίδια ημέρα. Χθες Δευτέρα το Όσλο ανακοίνωσε τον θάνατο μιας υγειονομικού κάτω των 50 ετών η οποία πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία. Διακομίσθηκε σε νοσοκομείο την Πέμπτη, περίπου μία εβδομάδα αφού της χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19, χωρίς να υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των δύο προς το παρόν.

Μια άλλη υγειονομικός περίπου 30 ετών είχε πεθάνει στη Νορβηγία την Παρασκευή, δέκα ημέρες αφού της χορηγήθηκε το ίδιο εμβόλιο.

Η Ισλανδία επίσης ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου, για να ακολουθήσουν η Βουλγαρία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία.

Το υπουργείο Υγείας της Κύπρου αναβάλλει επίσης τους εμβολιασμούς με τα εμβόλια της Astra Zeneca μέχρι τις 18 Μαρτίου. Η χώρα βρίσκεται εν αναμονή της γνωμοδότησης από την Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμακοεπαγρύπνισης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, η οποία διερευνά σειρά περιστατικών αναφορικά με επεισόδια θρόμβων αίματος σε πολίτες που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Astra Zeneca, σε χώρες της ΕΕ.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Λετονία έλαβαν την ίδια απόφαση χθες Δευτέρα, ενώ και η Σουηδία προστέθηκε σήμερα στο κλαμπ των χωρών αυτών.

«Η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας αποφάσισε να αναστείλει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για τις πιθανές παρενέργειές του», επεσήμανε η υπηρεσία.

Η υπηρεσία Ιατρικών Προϊόντων της Σουηδίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι έχει καταγράψει 10 περιπτώσεις θρομβώσεων και μία περίπτωση χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων σε άτομα στα οποία χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca.

Το γερμανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το Βερολίνο αποφάσισε να αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου αυτού, με τον υπουργό Γενς Σπαν να υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα «καθαρά προληπτικό μέτρο».

Για τους ίδιους λόγους ανεστάλη η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca και από τη Γαλλία και την Ιταλία, εν αναμονή των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που θα συνεδριάσει την Πέμπτη για το θέμα.

Αναστολή χρήσης μιας πατρίδας

Η Αυστρία είχε ανακοινώσει στις 8 Μαρτίου ότι ανέστειλε τη χρήση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca, της ABV5300, αφού μια νοσηλεύτρια 49 ετών πέθανε έπειτα από σοβαρά προβλήματα θρομβώσεων μερικές ημέρες αφότου εμβολιάσθηκε.

Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες –Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Λουξεμβούργο- επίσης ανέστειλαν τη χρήση των εμβολίων αυτής της παρτίδας που περιέχει συνολικά ένα εκατομμύριο δόσεις και η οποία εστάλη σε 17 ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ιταλία είχε απαγορεύσει την Πέμπτη για προληπτικούς λόγους τη χρήση μιας άλλης παρτίδας, της ABV2856, καθώς υπήρχαν φόβοι για τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα. Η Ρουμανία επίσης σταμάτησε τη χορήγηση των εμβολίων της παρτίδας αυτής.

Η ιταλική επαρχία Πιεμόντε σταμάτησε την Κυριακή να χρησιμοποιεί το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τον θάνατο ενός υγειονομικού, όμως στη συνέχεια επανέλαβε τους εμβολιασμούς, αποκλείοντας ωστόσο για προληπτικούς λόγους την παρτίδα ABV5811.

Δερμιτζάκης: Καλώς συνεχίζει η Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί από την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού απέχουν πολύ από το να δημιουργούν ανησυχία, εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Συνεχώς προκύπτουν στοιχεία τα οποία απορρίπτονται μετά» εξήγησε μιλώντας στον Σκάι και κάλεσε τον κόσμο να ηρεμήσει αφού οι αριθμοί περιστατικών με παρενέργειες είναι όπως χαρακτηριστικά είπε «πολύ μακριά για να δικαιολογούν ακόμη και την ανησυχία, πόσο μάλλον και την αναστολή των εμβολιασμών».

Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα εντελώς αντιπαραγωγικό πολιτικό παιχνίδι γύρω από τη χορήγηση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της AstraZeneca.

Πηγή: cnn.gr

Προηγούμενο άρθρο

Αλλαγές στα μέτρα – Τι εξετάζεται για μετακινήσεις, προς άνοιγμα τα κομμωτήρια

Επόμενο άρθρο

Εφικτή και με διαφορετικό εμβόλιο η δεύτερη δόση

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar