Ώρες ύπνου και γνωστική εξασθένιση: Πώς συνδέονται και που βοηθά o καλός ύπνος;

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Οι πολλές αλλά και οι λίγες ώρες ύπνου μπορεί να συμβάλλουν στη γνωστική εξασθένιση, αποδυναμώνοντας τη λειτουργικότητα του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Οι λίγες ώρες ύπνου ορίστηκαν στις τέσσερις ή και λιγότερες ανά νύχτα, ενώ πολλές θεωρήθηκαν οι δέκα ή και παραπάνω ώρες.

Ο ιδανικός αριθμός ωρών είναι επτά, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ, ο ύπνος είναι απαραίτητος επειδή επιτρέπει στο σώμα και το μυαλό να αναζωογονούνται. Ο καλός ύπνος βοηθά να παραμείνει κανείς υγιής και προλαμβάνει ασθένειες, θωρακίζοντας το ανοσοποιητικό. Χωρίς αρκετό ύπνο, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά, καθώς μειώνεται η συγκέντρωση και δεν λειτουργεί αποτελεσματικά η λειτουργική μνήμη.

«Ωστόσο, οι μηχανισμοί πίσω από αυτές τις συσχετίσεις παραμένουν ασαφείς. Είναι πιθανό η φλεγμονή να σχετίζεται με τον υπερβολικό ύπνο» επισημαίνει η συγγραφέας της μελέτης Yanjun Ma, από το Ινστιτούτο Κλινικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Peking. Η Yanjun Ma και οι συνεργάτες της συνέλεξαν δεδομένα για περισσότερους από 20.000 άνδρες και γυναίκες.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τις συνήθειες ύπνου τους και υποβλήθηκαν σε τεστ γνώσης.

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, οι γνωστικές βαθμολογίες μειώθηκαν ταχύτερα μεταξύ ατόμων με τέσσερις ή λιγότερες και 10 ή περισσότερες ώρες ύπνου ανά διανυκτέρευση από εκείνους που κοιμόντουσαν επτά ώρες τη νύχτα, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Για κάθε άτομο υπάρχει πιθανώς κάποια ιδανική ισορροπία μεταξύ του ύπνου και της κάθαρσης του αμυλοειδούς, στο οποίο αν κάποιος επέμβει, τα οφέλη μπορεί να μετατραπούν σε μειονεκτήματα.

Οφέλη του ύπνου στην υγεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι να κοιμόμαστε αρκετά – και καλά – αλλά τα παρακάτω οφέλη του ύπνου ίσως δεν είχαν περάσει από το μυαλό σας.

Ύπνος – Βοηθά τη μνήμη

Το μυαλό μας παραμένει ενεργό ενώ κοιμόμαστε. Μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται ενοποίηση, το μυαλό μας κατά κάποιο τρόπο ενισχύει τις αναμνήσεις μας, αλλά εξασκεί και τις νοητικές και σωματικές μας δεξιότητες. Αν προσπαθούμε να μάθουμε κάτι, λοιπόν, ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός γιατί οι νέες πληροφορίες γίνονται πιο δυνατές στον εγκέφαλό μας. Τέρμα, λοιπόν, στα μεγάλα ξενύχτια τις περιόδους εξετάσεων!

Ύπνος – Είναι ένα από τα μυστικά της μακροζωίας

Ο λιγοστός ύπνος συνδέεται συχνά με μικρότερη ζωή – χωρίς να είναι πολύ ξεκάθαρη η αιτία, αλλά υπάρχουν πολλές μελέτες που επιβεβαιώνουν αυτόν τον ισχυρισμό. Επιπλέον, ο καλός ύπνος επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής μας, σε σωματικό αλλά και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Ύπνος – Καταπολεμά τις φλεγμονές

Οι φλεγμονές σχετίζονται με καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη, αρθρίτιδα και πρόωρη γήρανση. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερες από έξι ώρες κάθε νύχτα έχουν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών πρωτεϊνών στο αίμα τους. Οι ασθενείς που πάσχουν από άπνοια κατά τον ύπνο ή αϋπνία μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την αρτηριακή τους πίεση αν προσπαθήσουν να καταπολεμήσουν αυτές τις παθήσεις.

Ύπνος – Μας κάνει πιο δημιουργικούς

Με κάποιον τρόπο, φαίνεται πως κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλός μας μπορεί επίσης να οργανώνει καλύτερα τις αναμνήσεις και τις δεξιότητές μας. Με πολύ απλά λόγια, ένας καλός ύπνος μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε περισσότερο δημιουργικοί και να έχουμε πιο εύκολα καλές ιδέες.

Ύπνος – Αυξάνει τις επιδόσεις μας

Στους αθλητές, ο επαρκής ύπνος μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις επιδόσεις και την αντοχή τους και να ελαττώσει τα επίπεδα κούρασης. Στους μαθητές και τους φοιτητές, ο καλός ύπνος φαίνεται πως μπορεί να αυξήσει τις επιδόσεις τους στην ακαδημαϊκή τους πορεία.

Ύπνος – Εντείνει την προσοχή

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά συμπτώματα παρόμοια με αυτά της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα παιδιά αντιδρούν διαφορετικά στην αϋπνία από τους ενήλικες, με το να γίνονται υπερβολικά δραστήρια και δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν.

Ύπνος – Διατηρούν το βάρος μας σε καλά επίπεδα

Δίαιτα, γυμναστική αλλά και καλός ύπνος. Μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο έδειξε ότι οι άνθρωποι που έκαναν δίαιτα και κοιμόνταν αρκετές ώρες έχαναν περισσότερο λίπος σε σχέση με αυτούς που στερούνταν ύπνο, οι οποίοι μάλιστα έχαναν το περισσότερο βάρος τους σε μυϊκή μάζα. Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου μας κάνει να πεινάμε ακόμα περισσότερο και να έχουμε ανάγκη για τροφές πλούσιες σε απλούς υδατάνθρακες.

Ύπνος – Ελαττώνει το στρες

Το στρες, όπως και ο ύπνος, μπορεί να επηρεάσει την καρδιαγγειακή μας υγεία. Και ο ύπνος ρίχνει τα επίπεδα του στρες—συνεπώς, μας βοηθά να ελέγχουμε καλύτερα την αρτηριακή μας πίεση. Πιστεύεται, επίσης, ότι ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα χοληστερόλης, που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ή στην πρόληψη των παθήσεων της καρδιάς.

Ύπνος – Βοηθά στην πρόληψη της κατάθλιψης

Η έλλειψη ύπνου δεν μας χαλάει απλώς το κέφι. Μπορεί να παίξει ρόλο στην κατάθλιψη, καθώς αυξάνει το στρες και απορρυθμίζει τη συναισθηματική μας σταθερότητα. Θυμηθείτε, όμως: αν δεν κοιμάστε αρκετά μέσα στην εβδομάδα, το να “αναπληρώνετε” ύπνο με πολλές ώρες το Σαββατοκύριακο δεν είναι καλό. Πρέπει να βρείτε μια ισορροπία και να αποκτήσετε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Μια καλή στρατηγική για αρχή είναι να βάλετε στόχο να κοιμάστε και να ξυπνάτε κάθε μέρα την ίδια ώρα.

ΠΗΓΗ www.iatronet.gr, www.onmed.gr

Προηγούμενο άρθρο

Ειδικά σχολεία: Προτεραιότητα στους εμβολιασμούς μαθητές και εκπαιδευτικοί – Ποια παιδιά προηγούνται

Επόμενο άρθρο

Αθ. Εξαδάκτυλος: «Αυτό είναι το τελευταίο lockdown. Εξαντλήθηκαν οι αντοχές όλων»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar