Παγκόσμια Ημέρα για τη Γυναίκα. Τι είναι και γιατί τη χρειαζόμαστε;

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:
  • Η 8η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – αφιερωμένη στον εορτασμό των επιτευγμάτων των γυναικών και στην αναζήτηση της ισότητας των φύλων.
  • Το θέμα φέτος είναι #BreaktheBias – και οι ακτιβιστές προτρέπουν τους ανθρώπους να επικαλέσουν τα στερεότυπα και τις διακρίσεις λόγω φύλου όταν το δουν.
  • Πότε όμως ξεκίνησε η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και γιατί τη χρειαζόμαστε ακόμα σήμερα;

«Η επίτευξη της ισότητας των φύλων και η ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών είναι η ημιτελής υπόθεση της εποχής μας και η μεγαλύτερη πρόκληση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο μας».

Αυτό λέει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.
Η ισότητα των φύλων είναι τόσο σημαντική για τα Ηνωμένα Έθνη που έχει τοποθετηθεί ως κεντρικής σημασίας στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης .

Και ο συνεχιζόμενος αγώνας για τα δικαιώματα των γυναικών σηματοδοτείται κάθε χρόνο από την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Τι είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και πότε ξεκίνησε;

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (IWD) λαμβάνει χώρα στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο.

Ξεκίνησε ως Εθνική Ημέρα της Γυναίκας στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Φεβρουάριο του 1909. Τον επόμενο χρόνο, στο δεύτερο Διεθνές Συνέδριο Εργαζόμενων Γυναικών στην Κοπεγχάγη της Δανίας, η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών Clara Zetkin, ζήτησε μια διεθνή ημέρα της γυναίκας για να δώσει στις γυναίκες δυνατότερη φωνή να προωθήσουν τα αιτήματά τους για ίσα δικαιώματα.

Εγκρίθηκε ομόφωνα από τις συμμετέχουσες από 17 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των τριών πρώτων γυναικών βουλευτών της Φινλανδίας. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εορτάστηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 1911 – και η ημερομηνία ορίστηκε ως η 8η Μαρτίου 1913. Τα Ηνωμένα Έθνη την γιόρτασαν για πρώτη φορά το 1975.

Πώς σημειώνεται η ημέρα σε όλο τον κόσμο;

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται ως εθνική εορτή από χώρες σε όλο τον κόσμο, με τις γυναίκες να δίνουν συχνά λουλούδια και δώρα – και υπάρχουν εκδηλώσεις της IWD σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο .

Στις 8 Μαρτίου 1914, έγινε μια πορεία για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών στο Λονδίνο, ζητώντας το δικαίωμα ψήφου των γυναικών, κατά την οποία συνελήφθη η γνωστή ακτιβίστρια Sylvia Pankhurst.

Το 2001, ξεκίνησε η πλατφόρμα internationalwomensday.com για να αναζωπυρώσει την προσοχή για την ημέρα, να γιορτάσει τα επιτεύγματα των γυναικών και να συνεχίσει να ζητά την ισότητα των φύλων.

Στην εκατονταετηρίδα του 2011, ο εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε ο Μάρτιος να γίνει γνωστός ως Μήνας της Ιστορίας των Γυναικών. Είπε: «Η ιστορία δείχνει ότι όταν οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν πρόσβαση σε ευκαιρίες , οι κοινωνίες είναι πιο δίκαιες, οι οικονομίες είναι πιο πιθανό να ευημερήσουν και οι κυβερνήσεις είναι πιο πιθανό να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες όλων των ανθρώπων τους».

Ποιο είναι το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας το 2022;

Κάθε χρόνο, υπάρχει ένα διαφορετικό θέμα – και φέτος, είναι το #BreaktheBias.

Η προκατάληψη, είτε ασυνείδητη είτε εσκεμμένη, μπορεί να δυσκολέψει τις γυναίκες να προχωρήσουν στην καριέρα τους ή ακόμη και να λάβουν τη σωστή υγειονομική περίθαλψη. Η Jessica Nordell, συγγραφέας του The End of Bias, λέει ότι καθημερινά περιστατικά μεροληψίας για το φύλο – όπως οι γυναίκες που λαμβάνουν λιγότερα εύσημα σε μικτές ομάδες εργασίας – συσσωρεύονται, δημιουργώντας τη λεγόμενη γυάλινη οροφή που βλέπει πολύ λιγότερες γυναίκες σε c-suites παγκοσμίως.

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας προτρέπει όλους «να επικαλεστούν ενεργά την προκατάληψη του φύλου, τις διακρίσεις και τα στερεότυπα κάθε φορά που το συναντάται».

Ποια είναι η κατάσταση της ανισότητας των φύλων παγκοσμίως;

Η πανδημία COVID-19 έχει καθυστερήσει την πρόοδο για την επίτευξη της ισότητας των φύλων.

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Χάσματος των Φύλων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αξιολογεί 156 χώρες σε τέσσερις βασικές διαστάσεις (Οικονομική Συμμετοχή και Ευκαιρίες, Μορφωτικό Επίτευγμα, Υγεία και Επιβίωση και Πολιτική Ενδυνάμωση) και παρακολουθεί την πρόοδο προς την κατεύθυνση της κάλυψης των διαφορών μεταξύ των φύλων με την πάροδο του χρόνου.

Η παγκόσμια μέση απόσταση από την ισοτιμία αυξήθηκε το 2021, σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση Παγκόσμιας Χάσματος των Φύλων, η οποία διαπίστωσε ότι θα χρειαστούν πλέον 135,6 χρόνια για να κλείσει το χάσμα μεταξύ των φύλων σε σύγκριση με 99,5 χρόνια το 2020.

Από τα τέσσερα κενά που παρακολουθήθηκαν, η Πολιτική Ενδυνάμωση παρέμεινε η μεγαλύτερη, με μόνο το 22% να έχει κλείσει – και να έχει διευρυνθεί από το 2020 κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Ποιο είναι το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων;

Το χάσμα μεταξύ των φύλων στην Οικονομική Συμμετοχή και τις Ευκαιρίες παρέμεινε το δεύτερο μεγαλύτερο από τα κενά, με μόλις 58% μέχρι στιγμής. Η πανδημία είχε δυσανάλογο αντίκτυπο στις γυναίκες , εν μέρει επειδή είναι πιο πιθανό να εργάζονται στους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου.

Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων είναι η «διαφορά μεταξύ της μέσης αμοιβής ανδρών και γυναικών σε μια συγκεκριμένη ομάδα ή πληθυσμό», σύμφωνα με την Fawcett Society, η οποία κάνει εκστρατεία για ίση αμοιβή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κάθε χρόνο, η φιλανθρωπική οργάνωση σηματοδοτεί την Ημέρα Ίσης Αμοιβής στο Ηνωμένο Βασίλειο, την ημέρα του χρόνου κατά την οποία οι γυναίκες σταματούν να κερδίζουν σε σχέση με τους άνδρες. Το 2021, αυτή η ημερομηνία ήταν η 18η Νοεμβρίου – και η διαφορά στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων είχε αυξηθεί.

Πηγή: weforum.org/

Προηγούμενο άρθρο

Car-T: Πρωτοποριακή θεραπεία Kαρκίνου από το αίμα του ίδιου του ασθενή

Επόμενο άρθρο

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε μαθήτρια που διέσυρε στο διαδίκτυο συμμαθήτριά της με αυτισμό

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar