Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: 10 συμπτώματα καρκίνου που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), που εκπροσωπεί 800 οργανώσεις σε 155 χώρες του κόσμου.

Ο καρκίνος παραμένει βασική αιτία θανάτου σε όλες τις χώρες του πλανήτη.

Περίπου ο ένας στους πέντε ανθρώπους παγκοσμίως θα εμφανίσει καρκίνο στη διάρκεια της ζωής του, ενώ ο ένας στους οκτώ άνδρες και μία στις 11 γυναίκες θα πεθάνουν από αυτόν.

Είναι σημαντικό να φροντίζετε το σώμα σας και αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή να συμβουλευτείτε ειδικό.

Όταν εμφανίζετε ένα καινούριο σύμπτωμα που επιμένει για αρκετές ημέρες, επιβάλλεται άμεση επίσκεψη στον γιατρό ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις και να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό.

Οι εξετάσεις κρίνονται απαραίτητες όταν εμφανίζεται ένα νέο σύμπτωμα που δεν μπορεί να εξηγηθεί, ειδικά όταν πρόκειται για άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου.

Δείτε ποια είναι τα 10 βασικότερα συμπτώματα που συνδέονται με τις διάφορες μορφές καρκίνου:

Πυρετός: Ο πυρετός είναι ένα πολύ γενικό και συνηθισμένο σύμπτωμα που συνδέεται κυρίως με τις λοιμώξεις, εκδηλώνεται όμως και στην περίπτωση καρκίνου που πλήττει το ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. λέμφωμα). Αν και οι περιπτώσεις που ο πυρετός μπορεί να αποδοθεί σε καρκίνο είναι πολύ λίγες, αξίζει μια επίσκεψη στο γιατρό εάν ο πυρετός επιμένει για περισσότερο από 2-3 ημέρες.
Πυρετός: Ο πυρετός είναι ένα πολύ γενικό και συνηθισμένο σύμπτωμα που συνδέεται κυρίως με τις λοιμώξεις, εκδηλώνεται όμως και στην περίπτωση καρκίνου που πλήττει το ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. λέμφωμα). Αν και οι περιπτώσεις που ο πυρετός μπορεί να αποδοθεί σε καρκίνο είναι πολύ λίγες, αξίζει μια επίσκεψη στο γιατρό εάν ο πυρετός επιμένει για περισσότερο από 2-3 ημέρες.
photo
Πόνος κατά την κατάποση: Ο πόνος κατά την κατάποση συνδέεται με τον καρκίνο στον οισοφάγο και οποιοδήποτε τμήμα του λαιμού (π.χ. φάρυγγας, φωνητικές χορδές). Να σημειωθεί ότι το εν λόγω σύμπτωμα συνήθως δεν εμφανίζεται στα πρώτα στάδια της νόσου, αλλά όταν ο καρκίνος έχει προχωρήσει.
photo
Απώλεια βάρους: Η ανεξήγητη απώλεια βάρους πρέπει πάντα να αξιολογείται από το γιατρό. Το σύμπτωμα συνδέεται με ποικίλες μορφές καρκίνου.
photo
Αλλαγές στη γαστρεντερική λειτουργία: Ο ορθοκολικός καρκίνος είναι η τρίτη συχνότερη μορφή καρκίνου τόσο στον αντρικό όσο και στο γυναικείο πληθυσμό. Μια αλλαγή στη γαστρεντερική λειτουργία (π.χ. αίμα στα κόπρανα) αποτελεί ένδειξη για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.
photo
Αλλαγές στην απόχρωση του δέρματος: Μια αλλαγή στο δέρμα, κυρίως σε μια ελιά ή φακίδα, μπορεί να υποδεικνύει μελάνωμα ή κάποια άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος. Χρειάζεται τακτική αυτοεξέταση του δέρματος ώστε να εντοπιστούν έγκαιρα οι αλλαγές αυτές.
photo
Καούρα: Οι συχνές κρίσεις καούρας έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο στον οισοφάγο. Εάν το σύμπτωμα δεν μπορεί να αποδοθεί σε άλλη, λιγότερο επικίνδυνη, πάθηση και δεν υποχωρεί με κοινά φάρμακα για την καούρα, ο γιατρός θα προτείνει γαστροσκόπηση και θα εξετάσει αναλυτικά το οικογενειακό ιστορικό του ασθενούς, καθώς και εάν εκδηλώνει άλλα συμπτώματα συναφή με τον καρκίνο του οισοφάγου.
photo
Εξόγκωμα στο στήθος ή τους όρχεις: Όπως και στην περίπτωση του καρκίνου του δέρματος, χρειάζεται αυτοεξέταση του μαστού και των όρχεων ώστε να εντοπιστούν ανησυχητικές αλλαγές που σχετίζονται με τις αντίστοιχες μορφές καρκίνου.
photo
Κόπωση: Η κόπωση αποτελεί σύμπτωμα σε μια μακρά λίστα παθήσεων, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος. Η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό και άλλοι παράγοντες κινδύνου που αφορούν κάθε ασθενή μεμονωμένα καθορίζουν πόσο ψηλά σε αυτή τη λίστα βρίσκεται ο καρκίνος. Καλό είναι να αναφερθεί το σύμπτωμα στο γιατρό εάν επιμένει για περισσότερο από δύο εβδομάδες και δεν αντιμετωπίζεται με «παραδοσιακές» στρατηγικές (π.χ. επαρκής ξεκούραση, σωστή διατροφή).
photo
Αλλαγές στα νύχια: Αλλαγές στο σχήμα, στην καμπυλότητα ή την ευαισθησία των νυχιών συνδέονται κυρίως με τον καρκίνο στον πνεύμονα.
photo
Αίμα στα ούρα: Το σύμπτωμα μπορεί να υποδεικνύει ουρολοίμωξη ή πέτρα στα νεφρά, ωστόσο συνδέεται και με τον καρκίνο στην ουροδόχο κύστη και τα νεφρά.

Πηγή: onmed.gr

Προηγούμενο άρθρο

Έρχονται τα δύο πρωτεϊνικά εμβόλια στην Ελλάδα -Οι διαφορές Sanofi και Novavax με τα mRNA

Επόμενο άρθρο

BAFTA: Η πρώτη κωφή υποψήφια στην ιστορία του θεσμού – Γνωρίστε τη Millicent Simmonds

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar