Παναθηναϊκός ΑμεΑ: «Μαχητές είμαστε όλοι»

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Στην προπόνηση του τμήματος μπάσκετ με αμαξίδιο, του τριφυλλιού, είδαμε τη θέληση, τη δύναμη και την αγάπη που έχουν οι παίκτες του για τη ζωή. «Δεν υπάρχει τίποτε αδύνατο γι’ αυτόν που θα προσπαθήσει», είχε πει ο Μέγας Αλέξανδρος και οι παίκτες του τμήματος μπάσκετ του Παναθηναϊκού με αμαξίδιο το έχουν κάνει μότο τους.

Οι πράσινοι, εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, έχουν δημιουργήσει αρκετά τμήματα ΑμεΑ, με αυτό του μπάσκετ να παίζει, για πρώτη φορά φέτος, στην Α1, κάνοντας πρεμιέρα το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Στιγμιότυπο από τη προπόνηση της ομάδας μπάσκετ με αμαξίδιο του Παναθηναϊκού, Φεβρουάριος 2020
© SPUTNIK /Στιγμιότυπο από τη προπόνηση της ομάδας μπάσκετ με αμαξίδιο του Παναθηναϊκού, Φεβρουάριος 2020

Θέληση, δύναμη και αγάπη

Βρεθήκαμε σε μια προπόνηση του τμήματος μπάσκετ με αμαξίδιο του τριφυλλιού και είδαμε τη θέληση, τη δύναμη και την αγάπη που έχουν οι παίκτες αυτής της ομάδας και συνομιλήσαμε με τον προπονητή, έναν αθλητή και μια αθλήτρια.

Ο κόουτς Κωνσταντίνος Χρόνης, ο παίκτης Χρήστος Μαρτσάκης και η Ιωάννα Χρονοπούλου μίλησαν για το αγαπημένο τους σπορ και όχι μόνο.

Ο προπονητής της ομάδας με αμαξίδιο του Παναθηναϊκού, Χρόνης Κωνσταντίνος, δίνει οδηγίες, Φεβρουάριος 2020
© SPUTNIK / Ο προπονητής της ομάδας με αμαξίδιο του Παναθηναϊκού, Χρόνης Κωνσταντίνος, δίνει οδηγίες, Φεβρουάριος 2020

Χρόνης: «Θα είμαστε ανταγωνιστικοί»

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού μπάσκετ με αμαξίδιο, Κωνσταντίνος Χρόνης μίλησε για το νέο τμήμα του τριφυλλιού που δημιουργήθηκε το 2018:

«Είμαι στο χώρο πολλά χρόνια και, πάντα λέγαμε ότι, αυτό που λείπει από το πρωτάθλημα μας, είναι οι λεγόμενες ομάδες να φτιάξουν αντίστοιχα τμήματα ομάδα μπάσκετ με αμαξίδιο και κατ’ επέκταση στα υπόλοιπα αθλήματα. Το 2018, η ιδέα υλοποιήθηκε με πρωτεργάτη τον Bαγέλλη Παπαλιό και ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός ΑμεΑ. Πρώτα το μπάσκετ, που είναι και το πρώτο τμήμα που δημιουργήθηκε, και μετά, σταδιακά, άνοιξαν και τα υπόλοιπα τμήματα. Έκανε η ΑΕΚ ομάδα πέρσι και έχει και ο Άρης Θεσσαλονίκης».

Κάθε αρχή λένε και δύσκολη με τον πράσινο κόουτς να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον, λέγοντας: «Καταφέραμε σε μια χρονιά να κάνουμε αρκετά πράγματα. Στελεχώσαμε με νέα παιδιά και πιο έμπειρα παιδιά την ομάδα. Ήμασταν ανταγωνιστικοί την πρώτη σεζόν και τώρα προετοιμαζόμαστε για τη δεύτερη σεζόν στην Α1 κατηγορία».

Παναθηναϊκός ΑμεΑ μπάσκετ με αμαξίδιο ο Κωνσταντίνος Χρόνης
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : INTIME P.A.
Παναθηναϊκός ΑμεΑ μπάσκετ με αμαξίδιο ο Κωνσταντίνος Χρόνης

Ο Παναθηναϊκός για πρώτη φορά στην ιστορία του θα παίξει στη μεγάλη κατηγορία, παίρνοντας το βάπτισμα του πυρός το ερχόμενο Σαββατοκύριακο απέναντι στον Άρη στο Αλεξάνδρειο:

«Οι ομάδες έχουν ενισχυθεί αρκετά, έχουν πάρει ξένους παίκτες, όπως και εμείς. Οπότε, ακόμα, δεν έχουμε σαφή εικόνα, θα παίξουμε κάποια παιχνίδια και θα δούμε τι μπορούμε να καταφέρουμε. Πιστεύω να πάμε προς τα πάνω, θα είμαστε ανταγωνιστικοί», είπε ο κόουτς Χρόνης για τον στόχο του τριφυλλιού.

«Ο κόσμος να τους βλέπει ως αθλητές»

Ο Παναθηναϊκός είναι ο κόσμος του και τον ακολουθεί παντού και όλοι έχουν την ίδια άποψη: «Αυτό που έγινε πέρσι με τον κόσμο ήταν πρωτόγνωρο. Πιστεύω ποτέ ξανά στην ιστορία του μπάσκετ μα αμαξίδιο δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Είμαι στον χώρο από το 2003 και δεν το έχω ξανά δει. Ειδικά στα εκτός έδρας. Πήγαμε σε Πάτρα, Κρήτη, Κομοτηνή και ο κόσμος ήταν μαζί μας από το αεροδρόμιο», επισήμανε ο Έλληνας τεχνικός και συνέχισε αναφερόμενος στους φιλάθλους της ομάδας:

«Τους καλώ να έρθουν να δουν τα παιδιά να αγωνίζονται, να τους βλέπουν ως αθλητές και να τους έχουμε δίπλα μας όλη τη χρονιά.  Το πιο σημαντικό είναι να βλέπουν τα παιδιά να αγωνίζονται. Είναι ένα εντυπωσιακό σπορ και ίσως το πιο θεαματικό από τα παραολυμπιακά. Θα τους αποζημιώσουμε με το θέαμα που θα προσφέρουμε».

«Απλά είναι ένα άθλημα που έχει να κάνει με αναπηρία»

Ήρωες και μαχητές της ζωής είναι κάποιες από τις λέξεις που δεν αρέσει στους παίκτες του Παναθηναϊκού ΑμεΑ να ακούν για τους ίδιους: «Είναι ένας όρος που στην πραγματικότητα δεν θέλουν πάρα πολύ να τον ακούνε γιατί θέλουν να αντιμετωπίζονται ως αθλητές. Αυτό που κάνουν είναι σπορ και εγώ είμαι εδώ μόνο για να κάνουμε σπορ. Είναι ένα άθλημα πολύ θεαματικό, έχει πολύ υψηλά στάνταρ, Βλέπετε φάσεις πολύ θεματικές και οι παίκτες θέλουν να αντιμετωπίζονται ως πρωταγωνιστές ενός αθλήματος. Απλά είναι ένα άθλημα που έχει να κάνει με αναπηρία», υποστηρίζει ο Κωνσταντίνος Χιόνης.

Στιγμιότυπο από τη προπόνηση της ομάδας μπάσκετ με αμαξίδιο του Παναθηναϊκού, Φεβρουάριος 2020
© SPUTNIK /Στιγμιότυπο από τη προπόνηση της ομάδας μπάσκετ με αμαξίδιο του Παναθηναϊκού, Φεβρουάριος 2020

«Ένα αγωνιστικό αμαξίδιο καινούριο μπορεί να έχει 4.000-5.000 ευρώ»

Ο κόσμος φωνάζει ΠΑΡΩΝ σε κάθε γήπεδο που παίζει η πράσινη φανέλα, υπάρχει όμως βοήθεια και από αλλού. Την απάντηση δίνει ο προπονητής, επισημαίνοντας: «Υπάρχει στήριξη, αλλά πάντα υπάρχει το καλύτερο και το περισσότερο. Εμείς ζητάμε περισσότερες ώρες στο γήπεδο., περισσότερο πρόσβαση σε γήπεδα για να αναπτύξουμε τον αθλητισμό. Χρειάζονται πόροι επειδή είναι πάρα πολύ ακριβό το άθλημα, ένα αγωνιστικό αμαξίδιο καινούριο μπορεί να έχει 4-5.000 ευρώ και είναι αναλώσιμο. Σε 2-3 χρόνια χρειάζεσαι καινούργιο. Χρειάζονται και οι πόροι και η βοήθεια».

«Ήρθε ο Ρικ Πιτίνο και ο Νίκος Παππάς να μας δουν»

Ο Εξάστερος Παναθηναϊκός είναι γνωστός σε όλη την Ευρώπη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν στηρίζει και το μπάσκετ με αμαξίδιο: «Έρχονται παίκτες και πέρσι ήρθαν σε αρκετά παιχνίδια μας. Και ο Ρικ Πιτίνο ήρθε και ο Νίκος Παππάς στα περισσότερα παιχνίδια, είχε κάτσει και στον πάγκο και σε φαγητό, σε όλες τις δραστηριότητες της ομάδες. Από όλα τα αθλήματα έρχονται. Ερασιτέχνη, βόλεϊ, στίβο, πινγκ πονγκ», αποκάλυψε ο κ. Χρόνης.

Παναθηναϊκός ΑμεΑ μπάσκετ με αμαξίδιο
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : INTIME SPORTS / ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
Παναθηναϊκός ΑμεΑ μπάσκετ με αμαξίδιο

«Δεν είναι τόσο μεγάλες οι διαφορές όταν βρίσκεσαι σε αμαξίδιο»

Στο τμήμα δεν υπάρχουν μόνο άντρες, αφού το ρόστερ αποτελείται και από μια νεαρή κοπέλα την Ιωάννα Χρονοπούλου που ήταν επαγγελματίας παίκτρια, αλλά με σοβαρά χειρουργεία:

«Η κοπέλα παίζει γιατί μπορεί να παίξει και γυναίκα σε αντρική ομάδα, δεν είναι τόσο μεγάλες οι διαφορές, όταν βρίσκεσαι σε αμαξίδιο. Απλά παίζει με μειωμένο βαθμό ταξινόμησής, εδώ έχουμε classification points system με βάση το οποίο βγαίνουν οι 5άδες που παίζουν κάθε στιγμή στο γήπεδο. Επειδή μυϊκά υστερεί παίζει με μειωμένο classification point system. Οπότε κερδίζουμε και δεν χάνουμε με την παρουσία της», είπε ο προπονητής.

«Είμαστε εδώ για όλους…»

Ο Κωνσταντίνος Χρόνης έστειλε το δικό του μήνυμα σε όσους θέλουν να κάνουν αγωνιστικό αθλητισμό, λέγοντας:

«Εμείς είμαστε εδώ για όσα παιδιά θέλουν να δοκιμάσουν μπάσκετ, ή οποιοδήποτε άλλο σπορ. Να γνωρίσουν, να κάτσουν στο αμαξίδιο και αν τους αρέσει να μείνουν, να βγάλουν δελτίο στην ομάδα, να κάνουν αγωνιστικό αθλητισμό. Αν δεν τους αρέσει το μπάσκετ, μπορούν να πάνε σε άλλο άθλημα. Να κάνουν ξιφασκία, κολύμβηση, σκοποβολή… Είμαστε εδώ για όλους, να έρθουν να δοκιμάσουν».

Παναθηναϊκός ΑμεΑ μπάσκετ με αμαξίδιο, ο Χρήστος Μαρτσάκης
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : INTIME SPORTS / ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ
Παναθηναϊκός ΑμεΑ μπάσκετ με αμαξίδιο, ο Χρήστος Μαρτσάκης

Χρήστος Μαρτσάκης: «Μαχητές είμαστε όλοι»

«Ό, τι δεν με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατό», είναι ένα μότο που πολλοί έχουν ακούσει, αλλά λίγοι το έχουν πράξη με τον Χρήστο Μαρτσάκη να είναι ένας από αυτούς.

Στις 3 Ιανουαρίου του 1999, ο 37χρονος σήμερα αθλητής του Παναθηναϊκού ΑμεΑ έτρεχε με τη μηχανή του υπό καταρρακτώδη βροχή και έπεσε πίσω από ένα αυτοκίνητο και, παρότι δεν είχε κάτι σοβαρό στο πόδι του, από λάθος χειρισμό του γιατρού κατέληξε στον ακρωτηριασμό.

Ο 16χρονος, τότε, Χρήστος, ο οποίος μεγάλωσε και ζούσε στην Κρήτη δεν το έβαλε κάτω με την περιπέτεια του: «Είχα ένα ατύχημα στα 16 και πριν από το τρακάρισμα είχα ασχοληθεί με άλλα αθλήματα και κάτι ήθελα να κάνω και το μπάσκετ είναι το πιο ενδιαφέρον άθλημα που υπάρχει στη κινητική αναπηρία».

«Έβαλα ένα άλλο πόδι που μου κάλυψε το κενό που έχασα»

Ο διεθνής άσος δεν θεωρεί πως έχει κάτι, αφού συνεχίζει κανονικά τη ζωή του, αναφέροντας: «Στην ουσία δεν έχω κάτι. Στην ουσία έχασα το πόδι μου, αλλά κάνω τα ίδια πράγματα που θα έκανα αν είχα το πόδι μου. Έβαλα ένα άλλο πόδι που μου κάλυψε το κενό που έχασα. Δεν έχασα κάτι άλλο στη ζωή μου. Δεν σταμάτησα να περπατάω. Άλλοι σταματούν να περπατούν και αυτό είναι κάτι χειρότερο από αυτό που έχω εγώ».

Παναθηναϊκός ΑμεΑ μπάσκετ με αμαξίδιο
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : INTIME SPORTS / ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Παναθηναϊκός ΑμεΑ μπάσκετ με αμαξίδιο

«Και γύψο να φοράς θα σε κοιτάξει λίγο περίεργα»

Πως, όμως, συμπεριφέρεται ο κόσμος βλέποντας έναν άνθρωπο είτε είναι σε καροτσάκι, είτε έχοντας κάτι λιγότερο σοβαρό: «Είμαι ακρωτηριασμένος και φοράω πρόσθετο μέλος. Ο κόσμος πάντα κοιτάζει και εμάς με τα μέλη και με αμαξίδιο σε κοιτάζει λίγο περίεργο. Και γύψο να φοράς θα σε κοιτάξει λίγο περίεργα», είπε ο Χρήστος Μαρτσάκης.

«Παίζουμε για τον Παναθηναϊκό, παίζουμε με κόσμο»

Ο παίκτης του Παναθηναϊκού μπάσκετ με αμαξίδιο δεν θεωρεί πως έχει κάτι το ξεχωριστό, λέγοντας πως: «Μαχητές είμαστε όλοι. Και εσύ είσαι μαχητής. Στόχος της ομάδας στην Α1 είναι το πρωτάθλημα. Παίζουμε για τον Παναθηναϊκό, παίζουμε με κόσμο. Μόνο στη Ρόδο που έπαιζα πριν έβλεπα κόσμο, οι υπόλοιπες δεν είχαν και εδώ ο κόσμος έρχεται μας υποστηρίζει και είναι πάρα πολύ ωραίο».

Παναθηναϊκός ΑμεΑ μπάσκετ με αμαξίδιο η Ιωάννα Χρονοπούλου
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : INTIME SPORTS / ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ
Παναθηναϊκός ΑμεΑ μπάσκετ με αμαξίδιο η Ιωάννα Χρονοπούλου

Ιωάννα Χρονοπούλου: «Γιατί να μην έχουμε και εμείς οι γυναίκες την  ίδια ευκαιρία με τους άντρες;»

Η Ιωάννα Χρονοπούλου ακολούθησε ρητά το: «επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς», αφού στην ηλικία των 25 ετών έχοντας κατακτήσει και πρωτάθλημα οι γιατροί της είπαν πως θα πρέπει να σταματήσει την επαγγελματική της καριέρα.

«Έπαιζα 14 χρόνια επαγγελματικά μπάσκετ και πριν από τρία χρόνια το έκοψα λόγω τραυματισμών. Μου έγινε πρόταση από έναν γνωστό ότι ο Παναθηναϊκός θα κάνει ομάδα και υπήρξα παίκτρια του Παναθηναϊκού δυο χρόνια (2013-14). Ήταν να μην έρθω βασικά… Σίγουρα είναι πιο δύσκολο από το κανονικό μπάσκετ, αφού όλα τα κάνεις με τον κορμό και τα χέρια σου και η πίεση που ασκείς στα χέρια σου δεν συγκρίνεται με το όρθιο», είπε η Ιωάννα Χρονοπούλου.

«Υπάρχει διαφορά δυναμικότητας αφού σαν γυναίκες δεν είμαστε τόσο δυνατές»

Η νεαρή παίκτρια του Παναθηναϊκού μπάσκετ με αμαξίδιο είναι η μοναδική γυναίκα αθλήτρια του πρωταθλήματος και τονίζει πως: «Υπάρχει διαφορά δυναμικότητας αφού σαν γυναίκες δεν είμαστε τόσο δυνατές. Όμως, όλα είναι ίσα, γιατί να μην έχουμε και εμείς οι γυναίκες την  ίδια ευκαιρία με τους άντρες; Από την ώρα που δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες με αμαξίδιο αναγκαστικά το πρωτάθλημα είναι μικτό».

Η Ιωάννα Χρονοπούλου δεν φόρεσε για πρώτη φορά το σήμα με το τριφύλλι στο στήθος, καθώς για δύο χρόνια (2013 και 2014) ήταν στην γυναικεία ομάδα μπάσκετ των πρασίνων και σήκωσε το πρωτάθλημα: «Όταν έπαιζα στον Παναθηναϊκό το 2013 που πήραμε και το πρωτάθλημα ο Τάφος του Ινδού ήταν κατάμεστος. Οπότε, έχω ξαναζήσει τέτοιες στιγμές, αλλά ο κόσμος σε οποιοδήποτε τμήμα και άθλημα στηρίζει».

«Να ασχοληθούν περισσότερο γενικά με άτομα με αναπηρία»

Τέλος, η Ιωάννα στέλνει το δικό της μήνυμα προς όλους: «Παλεύουμε για να έχουμε χορηγούς για να στηρίζουν τέτοιες προσπάθειες. Είμαστε ακόμα πίσω σαν χώρα σε αυτό το κομμάτι. Να ασχοληθούν περισσότερο γενικά με άτομα με αναπηρία στην κοινωνία μας και όχι μόνο στον αθλητισμό. Και στον αθλητισμό να είμαστε κοντά και να ακολουθήσουν και άλλες γυναίκες που έχουν προβλήματα αναπηρίας και να έρθουν, επειδή είναι ένα πολύ ωραίο άθλημα».

Πηγή: sputniknews.gr/

Προηγούμενο άρθρο

Παγκόσμιο ποδηλασίας ΑμεΑ: Πρώτο μετάλλιο με πανελλήνια ρεκόρ

Επόμενο άρθρο

Οξεία νεφρική ανεπάρκεια: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι προειδοποιητικές ενδείξεις που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar