Παίρνετε στατίνες; Ποια μορφή άσκησης θεωρείται ασφαλής για εσάς;

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

στατίνες είναι πολύ διαδεδομένα φάρμακα για τον έλεγχο της χοληστερόλης και συνταγογραφούνται συχνά σε ανθρώπους με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής υγείας. Μία από τις πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειές τους είναι προβλήματα στο μυικό σύστημα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε παραμέληση της φυσικής δραστηριότητας η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την καρδιαγγειακή υγεία. Γι’ αυτό και έχει σημασία να εξετάσουμε τα ευρήματα νέας μελέτης που υποδεικνύει ότι οι χρήστες των στατινών μπορούν να κάνουν  χωρίς πρόβλημα μέτριας έντασης άσκηση. Ωστόσο, ας έχουμε στο μυαλό μας ότι άλλες μελέτες, που εξέτασαν ότι την επίδραση της υψηλής έντασης άσκησης σε ανθρώπους που λαμβάνουν αγωγή για στατίνες βρήκαν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για τραυματισμούς των σκελετικών μυών.

Σε κάθε περίπτωση μόνο ο γιατρός που σας παρακολουθεί μπορεί να σας δώσει  εξατομικευμένες οδηγίες για την απαραίτητη φυσική δραστηριότητα για εσάς. 

Η νέα έρευνα για τις στατίνες και την άσκηση 

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of the American College of Cardiology και συνοδεύεται από ένα άρθρο που υπογραμμίζει τη σημασία των ευρημάτων της για την καρδιαγγειακή υγεία των ασθενών που παίρνουν στατίνες. 

Η μελέτη συμπεριέλαβε 35 συμπτωματικούς  χρήστες στατινών -ανθρώπους με μυικά προβλήματα από τις στατίνες-, 34 ασυμπτωματικούς, ή χωρίς συμπτώματα, και 31 ανθρώπους που δεν λάμβαναν στατίνες. Όλοι οι συμμετέχοντες ακολούθησαν ένα πρόγραμμα ήπιας άσκησης, στην οποία κάθε άτομο βάδιζε 30, 40 ή 50 χιλιόμετρα τη μέρα, με το ρυθμό που επέλεξε ο καθένας, για 4 συνεχόμενες ημέρες. Οι ερευνητές κατέγραψαν το βάρος, το ύψος και την περίμετρο μέσης των συμμετεχόντων μία ή δύο ημέρες πριν ξεκινήσει το περπάτημα. Την πρώτη ημέρα περπατήματος, οι καρδιακοί τους παλμοί μετριούνταν κάθε 5 χλμ. Στο τέλος της πρώτης, της δεύτερης και της τρίτης ημέρας, μετρήθηκε το βάρος των συμμετεχόντων για να υπολογιστεί το ποσοστό ενυδάτωσής τους. Οι ώρες αρχής και τέλους της άσκησης επέτρεψαν στους ερευνητές να εκτιμήσουν την ταχύτητα βάδισης και τη διάρκεια της άσκησης, ενώ με μια φόρμουλα που βασιζόταν στους καρδιακούς παλμούς υπολογίστηκε η ένταση της προπόνησης. Τέλος, οι συμμετέχοντες ανέφεραν την εμπειρία τους με τον πόνο στους μυς πριν το πρόγραμμα και μετά την άσκηση. Play Video

Ενώ οι ερευνητές βρήκαν ότι ο χρόνος ανάκαμψης από την μυική αδυναμία μετά την άσκηση ήταν μεγαλύτερος για τους χρήστες στατινών σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, κατά τ’ άλλα η επίδραση της άσκησης ήταν η ίδια σε όλες τις ομάδες. Η μελέτη παρακολούθησε επίσης τα επίπεδα του συμπλέγματος Q10 στους συμμετέχοντες ως έναν πιθανό παράγοντα για μυικά προβλήματα εξαιτίας των στατινών. Οι ερευνητές δεν βρήκαν διαφορετικές στα επίπεδά του ανάμεσα στις τρεις ομάδες, ούτε συσχετίστηκε με τη μυική απόδοση, τα αναφερόμενα μυικά προβλήματα ή δείκτες τραυματισμού. 

Οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποίησαν ωστόσο ότι οι μέθοδοι μέτρησης του Q10 στα λευκοκύτταρα ενδέχεται να μην ήταν αρκετά ευαίσθητοι για να αποκαλύψουν μικρές, αλλά δυνητικά σημαντικές, διαφορές. 

Στατίνες και συμπτώματα στους μυς

Η λήψη στατινών έχει συσχετιστεί με συμπτώματα από το μυικό σύστημα, τα οποία περιλαμβάνουν μυαλγία, κράμπες και αίσθηση μυικής αδυναμίας. Κάποιοι ασθενείς που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη λήψη τους αρνούνται να τις πάρουν ή μειώνουν τη συνταγογραφούμενη δόση λόγω της ανησυχίας τους για τις επιπτώσεις στους μυς τους. Πόσο συχνά είναι όμως τα συμπτώματα που προκαλούν οι στατίνες στους μυς; Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας, τα περιστατικά είναι χαμηλά σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες, ωστόσο είναι πολύ υψηλότερα σε κλινικές μελέτες παρατήρησης. Έρευνα του αμερικανικού φορέα National Lipid Association (NLA), υποδεικνύει ότι τα πραγματικά περιστατικά μυικών προβλημάτων είναι περίπου 10%, με διαφορετικές μελέτες να βρίσκουν ότι η συχνότητά τους μεταξύ των χρηστών στατινών κυμαίνεται από 5-25%. 

Γιατί η φυσική δραστηριότητα είναι πολύ σημαντική;

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Dr. Neeltje A. E. Allard, από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Radboud στην Ολλανδία, «ο συνδυασμός της θεραπείας με στατίνες και η φυσική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας περισσότερο από την κάθε στρατηγική μεμονωμένα. Οι ασθενείς που λαμβάνουν στατίνες έχουν γενικά περισσότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, έτσι γι’ αυτούς τους ασθενείς, ένας υγιεινός τρόπος ζωής, που περιλαμβάνει φυσική δραστηριότητα, είναι πολύ σημαντικός». Προηγούμενη έρευνα του Dr. Allard έδειξε ότι οι χρήστες στατινών μπορούν να ακολουθήσουν με ασφάλεια ένα πρόγραμμα μέτριας έντασης άσκησης 12 εβδομάδων που βελτιώνει τη μυική απόδοση χωρίς να επιδεινώνει τα συμπτώματα στο μυικό σύστημα. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει το παραπάνω συμπέρασμα και προσφέρει στους χρήστες στατινών διαβεβαίωση ότι δεν χρειάζεται να αποφεύγουν τη μέτριας έντασης άσκηση.

Πηγή:  capital.gr

Προηγούμενο άρθρο

Το φθινόπωρο του 2023 θα ολοκληρωθεί το πρώτο κτίριο στο Ελληνικό -Θα στεγάσει τέσσερα σωματεία ΑμεΑ

Επόμενο άρθρο

Ξεκίνησε ο «προσωπικός βοηθός»- Η εμπειρία της παραολυμπιονίκου Άννας Ντέντα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar