Πως να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία μέσω της άσκησης

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

«Νους υγιής εν σώματι υγιεί». Όλοι μας γνωρίζουμε το γνωστό αυτό ρητό, καθώς και την έννοιά του: για να είναι ο νους υγιής, πρέπει και το σώμα να είναι υγιές. Η φροντίδα της ψυχικής σας υγείας και η διατήρηση της φόρμας, είναι γεγονός πως, πάνε χέρι-χέρι.

Η διατήρηση της φόρμας είναι μια μορφή αυτοφροντίδας και πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης ζωής, για μια βελτιωμένη τόσο σωματική όσο και ψυχική υγεία. Μεταξύ των πολλών συμβουλών ψυχικής υγείας που συχνά αναφέρονται, είναι και το να ασκείστε σε τακτική βάση, καθώς η βελτίωση της ψυχικής υγείας είναι ένα από τα πολλά οφέλη που προσφέρει η άσκηση.

Τα οφέλη της άσκησης στην ψυχική υγεία

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, η άσκηση έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία, βοηθώντας στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους και της κατάθλιψης. Άλλα οφέλη της άσκησης περιλαμβάνουν τη βελτιωμένη γνωστική λειτουργία, η οποία είναι επιτακτική για τη μάθηση, την επίλυση προβλημάτων και τη λογική, καθώς και την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης.

Εάν θέλετε να φροντίσετε την ψυχική σας υγεία, δεν χρειάζεται να γυμνάζεστε έντονα σε καθημερινή βάση. Αντίθετα, βάλτε στόχο να κάνετε κάτι κάθε μέρα για να συμβάλλετε στην ψυχική υγεία και τη φυσική σας κατάσταση, επιλέγοντας δραστηριότητες οι οποίες θα σας ευχαριστούν και με τις οποίες θα «κολλήσετε».

άσκηση cardio

Καρδιαγγειακή Άσκηση

Οι καρδιαγγειακές ασκήσεις ή αλλιώς αερόβιες (cardio), περιλαμβάνουν δραστηριότητες που αυξάνουν τον καρδιακό σας παλμό, για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Αυτοί οι τύποι ασκήσεων συχνά συνδέονται με την απώλεια βάρους, αλλά επιπρόσθετα οφέλη που προσφέρουν είναι τα μειωμένα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, ενώ παράλληλα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρκίνου.

Ποιες ασκήσεις cardio, λοιπόν, θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε σε φόρμα, ενώ παράλληλα θα ενισχύσουν και την ψυχική σας υγεία; Η καλύτερη προσέγγιση είναι να βρείτε τον τύπο άσκησης που θα σας κάνει να αισθάνεστε καλά, καθώς η καρδιά σας θα ανεβάζει παλμούς. Το περπάτημα, το τζόκινγκ, το τρέξιμο, το κολύμπι και η ποδηλασία, είναι όλες δραστηριότητες που μπορεί κανείς να κάνει για να μείνει σε φόρμα και να βελτιώσει την ψυχική του κατάσταση.

Κάνοντας αυτές τις δραστηριότητες στη φύση, μάλιστα, θα αποκομίσετε ένα πρόσθετο όφελος που κάποιοι έχουν ονομάσει οικοθεραπεία: η άσκηση στην ύπαιθρο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ψυχική υγεία.

Προπόνηση ενδυνάμωσης

Η προπόνηση ενδυνάμωσης μπορεί να μειώσει το σωματικό λίπος και να σμιλέψει τους μύες, να συμβάλλει στην αύξηση της μυϊκής μάζας καθώς και στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Εκτός, των παραπάνω όμως, είναι γνωστό ότι η προπόνηση ενδυνάμωσης βελτιώνει και την ψυχική υγεία, εξ ου και το παλιό ρητό «Δυνατό σώμα, δυνατό μυαλό».

Μπορεί να ενισχύσει την πνευματική σας ενέργεια καθώς εστιάζετε στους μύες σας, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να απελευθερώσει ενδορφίνες για να τονώσει τη διάθεσή σας. Επιπλέον, οι «δουλεμένοι» και καλοσχηματισμένοι μύες, σας βοηθούν να φαίνεστε πιο αδύνατοι, μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμού και μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην αυτοεκτίμηση, η οποία συμβάλλει στη συναισθηματική ευεξία.

Βάλτε ως στόχο να ενσωματώσετε μια ρουτίνα ενδυνάμωσης για 20 λεπτά, δύο φορές την εβδομάδα, έτσι ώστε να μπορέσετε να δείτε αποτελέσματα. Και ακριβώς όπως η καρδιαγγειακή άσκηση, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορούν να γίνουν σε εξωτερικούς χώρους, καθώς πολλά πάρκα παρέχουν εξοπλισμό κυκλικής προπόνησης.

yoga ασκήσεις

Γιόγκα

Φυσικά και δεν θα μπορούσε να λείπει η γιόγκα από τη λίστα μας, δεδομένου ότι αποτελεί μια πρακτική που συμβάλλει στην πνευματική, σωματική και ψυχική ηρεμία. Η συγκεκριμένη μορφή άσκησης ενισχύει και «τεντώνει» τους μύες, ενώ παράλληλα ενσωματώνει τεχνικές αναπνοής, που ονομάζονται pranayama.

Πολλοί λάτρεις της γιόγκα συμμετέχουν σε τέτοιου είδους προγράμματα σε τακτική βάση, τα οποία μεταξύ άλλων: μειώνουν το στρες, βοηθούν στη συγκέντρωση, χτίζουν μυϊκή δύναμη, ενισχύουν την ευλυγισία και ισορροπία του σώματος, διορθώνουν τη στάση του σώματος και βελτιώνουν την εικόνα του σώματος, γενικά. Εάν επιλέξετε τη γιόγκα, ψάξτε για μαθήματα που προσφέρονται σε υπαίθριους χώρους, όπως άλση και πάρκα, για να αποκομίσετε επιπλέον οφέλη και να απογειώσετε την εμπειρία σας.

Tai Chi

Το Tai Chi είναι μια μορφή άσκησης που συνδυάζει τις πολεμικές τέχνες με τον διαλογισμό. Έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές για τα οφέλη του στην ψυχική υγεία, όπως η μείωση του άγχους και της κατάθλιψης, καθώς και για την απόκτηση ευελιξίας και ισορροπίας. Εάν δυσκολεύεστε να βρείτε μαθήματα κοντά σας, υπάρχει αρκετό υλικό στο διαδίκτυο, ώστε να μπορέσετε να εντάξετε αυτήν τη μορφή άσκησης στην καθημερινή σας ρουτίνα.

ζευγάρι κάνει διαλογισμό

Διαλογισμός

Μια πρακτική με πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης. Είναι ενδιαφέρον ότι όσοι διαλογίζονται τακτικά, απολαμβάνουν βελτιωμένη υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και βελτιώσεις στη διάθεση και τη μνήμη. Το σπουδαίο με τον διαλογισμό είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι εξάσκησης και μπορεί να είναι τόσο απλός όσο το να κάθεσαι σε ηρεμία για 5-10 λεπτά εστιάζοντας στην αναπνοή σου και επιτρέποντας, παράλληλα, στο μυαλό να κάνει ένα διάλειμμα από το άγχος της ημέρας.

Ενσυνειδητότητα (Mindfulness)

Η πράξη του να δίνεις προσοχή μόνο στην παρούσα στιγμή, συμπεριλαμβανομένων των σκέψεων, των συναισθημάτων και των πράξεών σου, ενώ γνωρίζεις το περιβάλλον σου. Η ενσυνειδητότητα έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως ως θεραπευτική τεχνική για τη διαχείριση του στρες και της κατάθλιψης. Μερικοί ασκούμενοι πιστεύουν ότι αυτή είναι μια άλλη μορφή διαλογισμού, που μπορεί να πραγματοποιηθεί ενώ ασκείστε.

Συμπερασματικά, να θυμάστε πάντα ότι η διατήρηση της φόρμας περιλαμβάνει τόσο τη σωματική όσο και την πνευματική δραστηριότητα, και η μια επηρεάζει την άλλη. Ορισμένες δραστηριότητες θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα αμέσως μετά την ολοκλήρωσή τους, ενώ άλλες έχουν αντίκτυπο που αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, γι’ αυτό είναι πάντα καλό να έχετε μια μακροπρόθεσμη και μια βραχυπρόθεσμη στρατηγική.

Η καλή φυσική κατάσταση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αρχίσετε να φροντίζετε την ψυχική σας υγεία. Η σύνδεση του μυαλού με το σώμα είναι ισχυρή και υπερβαίνει κατά πολύ τη βελτιωμένη αυτοεκτίμηση, καθώς η γυμναστική έχει πολλά κρυφά οφέλη, όπως η βελτιωμένη ορμονική ισορροπία που επηρεάζει την ψυχική υγεία. Ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε την αρχή είναι να ξεκινήσετε σήμερα κιόλας!

Ακόμη και αν είστε αρχάριοι ή δεν έχετε αρκετό χρόνο, υπάρχουν πολλές  ασκήσεις που μπορείτε να εντάξετε στο πρόγραμμα γυμναστικής σας, οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν στο σπίτι και δεν απαιτούν εξοπλισμό. Εάν από την άλλη, ακολουθείτε ήδη μια πρακτική άσκησης και νιώθετε ότι δεν σας ταιριάζει ή θέλετε να εστιάσετε περισσότερο στην ψυχική υγεία, αλλάξτε τη ρουτίνα σας με μια μορφή άσκησης που δεν έχετε δοκιμάσει ακόμα.

Πηγή: yes.fit

Προηγούμενο άρθρο

Tα ΑμεΑ για το Πολυτεχνείο

Επόμενο άρθρο

Καρκίνος: Φόβους για ευρωπαϊκή «επιδημία» την επόμενη δεκαετία εκφράζουν ειδικοί

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar