Πώς θα αντιμετωπίσετε το ξύσιμο μετά από ένα τσίμπημα κουνουπιού;

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Παρά την εξαιρετικά μικρή διάρκεια ζωής του, το κουνούπι είναι γνωστό κυρίως για την ικανότητά του να τσιμπά τους ανθρώπους κάτι που είναι ιδιαιτέρως ενοχλητικό και καμία φορά επικίνδυνο. 

Τα θηλυκά κουνούπια ρουφούν το αίμα, καθώς πρέπει να λαμβάνουν θρεπτικά συστατικά για τη δημιουργία αυγών τρυπώντας το ανθρώπινο δέρμα χρησιμοποιώντας τα εξειδικευμένα στόμιά τους.

Όταν το κουνούπι τσιμπά το δέρμα μας μεταφέρεται αυτόματα το σάλιο του, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ένα αφόρητο κνησμώδες εξάνθημα και μικρά κόκκινα σημάδια στην περιοχή του τσιμπήματος.

Πόσο καιρό χρειάζονται τα τσιμπήματα κουνουπιών για να φύγουν;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα τσίμπημα κουνουπιών θα επουλωθεί πλήρως σε τρεις έως τέσσερις ημέρες.

Επίσης, η αίσθηση κνησμού θα εξασθενίσει σταδιακά καθώς το δέρμα γύρω από το τσίμπημα επιστρέφει στο αρχικό του χρώμα λόγω μειωμένου πρηξίματος.

Γιατί τα τσιμπήματα των κουνουπιών προκαλούν φαγούρα;

Το σάλιο του θηλυκού κουνουπιού, το οποίο μεταφέρεται στο σώμα σας όταν σάς τσιμπήσει, περιείχε πρωτεΐνες που προκαλούν μικρές αλλεργικές αντιδράσεις στους περισσότερους ανθρώπους.

Αυτό προκαλεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα να αντιδράσει, με την περιοχή γύρω από το τσίμπημα να πρήζεται και να σχηματίζεται ένα κόκκινο σημάδι.

kounoupi-tsimpima.jpg

Πώς θα αντιμετωπίσετε τα τσιμπήματα κουνουπιών;

Ο καλύτερος τρόπος για τη θεραπεία των τσιμπημάτων είναι να πλένετε την περιοχή με σαπούνι και ζεστό νερό και να σταματήσετε να ξύνετε την περιοχή μέχρι να ματώσει.

Είναι επίσης δυνατό να χρησιμοποιήσετε αναλγητικά ή φάρμακα κατά του κνησμού εάν ο πόνος και ο ερεθισμός είναι πολύ δύσκολο να αγνοηθούν.

Υπάρχει τρόπος να αποφύγετε τα τσιμπήματα κουνουπιών;

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε νωρίτερα φέτος, ο τρόπος αποφυγής των κουνουπιών έχει να κάνει με το χρώμα.

Όταν αυτά τα έντομα αναζητούν τους στόχους τους, αρχικά έλκονται από το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε.

Αλλά αφού μυρίσουν το διοξείδιο του άνθρακα, τείνουν να διαλέγουν το θύμα τους επιλέγοντας ορισμένα χρώματα. Συγκεκριμένα, τείνουν να διαλέγουν το κόκκινο, το πορτοκαλί, το μαύρο και το κυανό.

Στον αντίποδα άλλα χρώματα όπως το πράσινο, το λευκό, το μπλε και το μοβ, τείνουν να τα αγνοούν.

Πότε πρέπει να ανησυχείτε για ένα τσίμπημα κουνουπιού;

Τα κουνούπια είναι διαβόητα για τα τσιμπήματά τους και έχουν συγκεκριμένους στόχους. Τα τσιμπήματα τους δεν προκαλούν μόνο κνησμό, αλλά μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρες ασθένειες όπως ο Ζίκα, ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο δάγκειος πυρετός, ο κίτρινος πυρετός και η ελονοσία.

Στην πραγματικότητα, τα κουνούπια είναι υπεύθυνα για αμέτρητους θανάτους ανθρώπων.

Εάν ένα τσίμπημα κουνουπιού στο σώμα σας είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το τυπικό διαμέτρου 1,27 cm, θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα αλλεργικής αντίδρασης.

Μην ξεχνάτε πως αν πάσχετε από πυρετό, σοβαρούς πονοκεφάλους, ναυτία ή σύγχυση λόγω του τσιμπήματος ενός κουνουπιού, ζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Πηγή: onmed.gr

Προηγούμενο άρθρο

Μαθητές: Πόσο πιθανό είναι να προκαλέσει σκολίωση η σχολική τσάντα

Επόμενο άρθρο

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Υποχρεωτική επίδειξη έως το τέλος του έτους από τους εργαζόμενους

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar