Πώς θα αποφύγετε να λέτε στο παιδί το ίδιο πράγμα 100 φορές

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Πόσες φορές μπορείτε να πείτε σε ένα παιδί να βάλει τα παπούτσια του ή να μαζέψει το δωμάτιό του μέχρι να το κάνει; Πόσες φορές έχετε πιάσει τον εαυτό σας να επαναλαμβάνει την ίδια εντολή ξανά και ξανά και ξανά μέχρι που πλέον το κάνετε μηχανικά;

Πολλές από εμάς, νιώθουμε πλέον πως όλο αυτό είναι μέρος της ρουτίνας μας και το κάνουμε μηχανικά. Ωστόσο, παραμένει μια εκνευριστική διαδικασία που συχνά μας εξαντλεί. Τι θα λέγατε, λοιπόν, να κάνουμε μια προσπάθεια να το αλλάξουμε και να λέμε κάτι στα παιδιά μας μόνο μία (άντε δύο) φορές μέχρι να το πραγματοποιήσουν;

Κάθε φορά που δίνετε μια εντολή, επιβάλετε και μία επίπτωση

Μια λύση θα ήταν να ηχογραφήσετε τις εντολές που αναγκάζεστε να λέτε συνέχεια, όμως δεν είναι η ιδανική. Ίσως θα ήταν καλύτερο να δοκιμάσετε τις λεγόμενες  «επιπτώσεις». Δηλαδή, κάθε φορά που το παιδί σας αγνοεί όχι επειδή έχει πρόβλημα με την ακοή του, αλλά επειδή κάνει κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον από το να φορέσει τα παπούτσια του ή να βουρτσίσει τα δόντια του, θα υπάρχει μια επίπτωση που σχετίζεται με την εντολή που δώσατε.

Παράδειγμα: έρχεται η ώρα του ύπνου και του ζητάτε να πλύνει τα δόντια του και να φορέσει τις πιτζάμες του Εκείνο σας αγνοεί. Το λέτε δεύτερη φορά, έπειτα Τρίτη, τέταρτη, κοκ και το παιδί εξακολουθεί να παίζει και να σας αγνοεί. Τότε, του εξηγείται πως αν δεν ετοιμαστεί για ύπνο τώρα, δεν θα μείνει χρόνος να διαβάσετε παραμύθι. Δεν είναι τιμωρία! Είναι επίπτωση των πράξεών του – μια λογική χρονική διαδικασία που, αν δεν την ακολουθήσει, θα πρέπει κάτι να στερηθεί.

Tips: το μυστικό είναι να τηρήσετε αυτό που θα του πείτε! Εάν, για παράδειγμα, δεν του διαβάσετε παραμύθι, θα καταλάβει πως οι πράξεις του έχουν επιπτώσεις και πρέπει να βάζει προτεραιότητες. Την επόμενη φορά, εάν παραμείνετε σταθερή, θα πλύνει τα δόντια του με την πρώτη φορά που θα το ζητήσετε.

Μετρήστε δυνατά από το 5 μέχρι το 1

Το έχω δει να συμβαίνει άπειρες φορές και, ομολογώ, πως στην αρχή έμεινα με το στόμα ανοιχτό! Και η αλήθεια είναι πως η αντίστροφη μέτρηση έπειτα από μία εντολή λειτουργεί θετικά στα παιδιά.

Παράδειγμα: ζητάτε ευγενικά από το 4χρονο να μαζέψει από το πάτωμα τα σκορπισμένα τουβλάκια του και, φυσικά σας αγνοεί. Την επόμενη φορά δοκιμάστε κάτι διαφορετικό. Πείτε του πως έχει 5 λεπτά να μαζέψει τα τουβλάκια του. Κάντε του μια υπενθύμιση στα 4 λεπτά, έπειτα στα 3, κοκ. Το πιθανότερο είναι πως μετά το πέρας των 5 λεπτών, τα τουβλάκια θα είναι ακόμα στο πάτωμα.

Τότε, πείτε με ψυχραιμία την εξής φράση: «Έχεις 5 δευτερόλεπτα για να ξεκινήσεις να μαζεύεις. 5, 4, 3, 2, 1». Η αντίστροφη μέτρηση λειτουργεί στα παιδιά. Ίσως όχι από την πρώτη φορά, αλλά στη συνέχεια τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά – κάπου στη μέση, στον αριθμό 3 δηλαδή, σηκώνονται σαν κουρδισμένα και κάνουν αυτό που σε διαφορετική περίπτωση θα επαναλαμβάνατε 100 φορές.

Φτιάξτε ένα λεπτομερές πρόγραμμα

Μπορεί να είναι λίγο κουραστικό το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά ίσως σας βοηθήσει. Το μυστικό εδώ είναι να φτιάξετε ένα λεπτομερέστατο πρόγραμμα, όπου θα αναγράφεται η ώρα του σχολείου, του φαγητού, του μπάνιου, το κόψιμο των νυχιών, τα δόντια κα. Με λίγα λόγια, μην παραλείψετε τίποτα και προσπαθήστε να είστε ακριβής στις ώρες και τα λεπτά. Θα κουραστείτε ενώ το φτιάχνετε, αλλά θα οριοθετήσει το παιδί και δεν θα χρειάζεται να του δίνετε την ίδια εντολή ξανά και ξανά.

Tips: όταν φτιάχνετε το πρόγραμμα, βάλτε στη διαδικασία και το παιδί. Έτσι, θα του εντυπωθεί καλύτερα οι υποχρεώσεις του αλλά και θα συμμετέχει στην διεκπεραίωσή τους με περισσότερο κέφι.

Πηγή: newsitamea.gr

Προηγούμενο άρθρο

Στο περιθώριο οι Έλληνες με κινητικά προβλήματα – Αρνητικό ευρωπαϊκό ρεκόρ στις δυνατότητες επιβίωσης

Επόμενο άρθρο

H αξία μας βρίσκεται στη μοναδικότητά μας και πρέπει εμείς να την ανακαλύψουμε

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar