Πώς θα ενισχύσετε το ανοσοποιητικό του παιδιού σας ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Καθώς το καλοκαίρι οδεύει προς το τέλος του, το παιχνίδι και οι άλλες ευχάριστες δραστηριότητες δίνουν τη θέση τους στις σχολικές υποχρεώσεις και τη ρουτίνα. Η διατήρηση της υγείας των παιδιών και η ισορροπία στο μοίρασμα του χρόνου τους ανάμεσα στο σχολείο και το παιχνίδι είναι σταθερά ζητούμενα. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα τα παιδιά είναι πιο εύκολο να ενδώσουν στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα οποία συνήθως συνοδεύουν από ανθυγιεινές τροφές. Οι συνήθειες αυτές όμως έχουν επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό τους.

Δείτε ποιες απλές αλλαγές στην καθημερινότητα, θα βοηθήσουν τα παιδιά να έχουν γερό ανοσοποιητικό.

Διατροφή: Βοηθήστε τα παιδιά να μένουν μακριά από κορεσμένα λιπαρά που υπάρχουν σε τροφές όπως τα κατεργασμένα τυριά και το κόκκινο κρέας και τα παράγωγά του. Εξίσου σημαντικό είναι να αποφεύγουν τρόφιμα με τεχνητά γλυκαντικά και συντηρητικά. Τροφές πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία είναι τα πολύχρωμα λαχανικά και φρούτα, το βιολογικό κρέας και τα αυγά και ο άγριος σολομός. Ένα υγιεινό πρωινό είναι απαραίτητο για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις. Μην τα πιέζετε να φάνε όταν δεν πεινάνε και μην τα «δωροδοκείτε» με ανθυγιεινές τροφές. Εξηγήστε τους όμως τα οφέλη των θρεπτικών τροφών για την υγεία τους.

Συμπληρώματα: Σε κάποιες περιπτώσεις βοηθούν να παιδιά να αντισταθμίσουν την έλλειψη θρεπτικών στοιχείων και να αποφύγουν τον κίνδυνο κάποιας ανεπάρκειας. Προτιμήστε όσα είναι σε μορφή σκόνης (π.χ. βιταμίνη C ή προβιοτικά), τα οποία μπορείτε να προσθέσετε σε χυμούς ή το γιαούρτι.

Σταθερό πρόγραμμα ύπνου: Τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την έναρξη του σχολείου, είναι σημαντικό τα παιδιά να πηγαίνουν συγκεκριμένη ώρα για ύπνο για να ρυθμιστεί το βιολογικό ρολόι τους. Το διάβασμα «κουράζει» το μυαλό και προκαλεί υπνηλία, γι’ αυτό ενδείκνυται τα παιδιά να διαβάζουν στο κρεβάτι πριν κοιμηθούν. Αντίθετα, το φως παρεμβάλλεται στην παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου, γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγουν όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές πριν τον ύπνο. Ο ύπνος ενισχύει το ανοσοποιητικό και πρέπει να κάνετε ό,τι εξασφαλίζει την ποιότητά του.

Άσκηση: Η ποικιλομορφία των βακτηρίων του εντέρου είναι ένδειξη ισχυρού ανοσοποιητικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 70% του ανοσοποιητικού βρίσκεται στο έντερο. Η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στην ενίσχυση της ποικιλομορφίας των βακτηρίων του εντέρου, όμως το φορτωμένο σχολικό πρόγραμμα συχνά στερεί από τα παιδιά τον χρόνο να αθληθούν ή να παίξουν εκτός σπιτιού.

Υγιεινή: Διδάξτε στα παιδιά σας τους βασικούς κανόνες υγιεινής και βεβαιωθείτε ότι τους ακολουθούν. Είναι πολύ σημαντικό να πλένουν καλά τα χέρια τους μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν το φαγητό. Προμηθεύστε τα επίσης με ένα ήπιο απολυμαντικό χεριών. Τα βακτήρια εισέρχονται στον οργανισμό μέσω του στόματος και των δοντιών, γι’ αυτό είναι σημαντικό τα παιδιά να τα βουρτσίζουν τακτικά. Διδάξτε τους επίσης να χρησιμοποιούν χαρτομάντιλο ή το χέρι τους όταν βήχουν ή φταρνίζονται και να πλένουν τα χέρια τους στη συνέχεια.

Πηγή: onmed.gr, apotis4stis5.com

Προηγούμενο άρθρο

Αυτισμός: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

Επόμενο άρθρο

Δ. Αντωνίου: Συγκεντρώνει υπογραφές για την πρόσβαση των ΑμεΑ στα επιβατικά πλοία

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar