Προς νέο «πάγωμα» το εμβόλιο της AstraZeneca στη Γερμανία

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Η κυβέρνηση του κρατιδίου του Βερολίνου ανέστειλε την Τρίτη τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid για όλους τους πολίτες κάτω των 60 ετών, μετά την διαπίστωση 31 περιστατικών θρομβώσεων.

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, η εν λόγω οδηγία αναμένεται να επεκταθεί και στο Μόναχο, ενώ το απόγευμα συνεδριάζουν εκτάκτως οι υπουργοί Υγείας των κρατιδίων για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις. 

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δημοσίευμα του περιοδικού Focus, η ομοσπονδιακή εμβολιαστική επιτροπή της Γερμανίας πρόκειται να συστήσει τη χορήγηση μόνο για τους πολίτες άνω των 60 ετών σε όλη τη χώρα, κάτι που ισοδυναμεί με νέες αναταράξεις στη διαδικασία του εμβολιασμού. 

Τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου είχαν προηγουμένως αναστείλει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Βερολίνου και άλλα νοσοκομεία στην Γερμανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Ινστιτούτο «Paul Ehrlich», αρμόδιο για τα εμβόλια στην Γερμανία, έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 31 περιπτώσεις σπάνιας θρόμβωσης, έπειτα από εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca. Εννέα από τα περιστατικά κατέληξαν, ενώ με εξαίρεση δύο περιπτώσεις, όλα αφορούν γυναίκες ηλικίας μεταξύ 20 και 63 ετών. Οι δύο άνδρες ήταν 36 και 57 ετών.

Σε αυτά τα στοιχεία παρέπεμψε πριν από λίγο και η υπουργός Υγείας του κρατιδίου του Βερολίνου Ντιλέκ Καλαϊτζί, ανακοινώνοντας την αναστολή χρήσης του για την συγκεκριμένη κατηγορία, ενώ εκπρόσωπος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité τόνισε ότι «αυτό το βήμα είναι απαραίτητο, διότι έχουν διαπιστωθεί νέα περιστατικά θρομβώσεων σε γυναίκες στην Γερμανία». Ο ίδιος διευκρίνισε πάντως ότι στο Charité δεν υπήρξε ανάλογο περιστατικό, ενώ έχουν χορηγηθεί ήδη 16.000 δόσεις εμβολίων στο προσωπικό, εκ των οποίων τα περισσότερα της AstraZeneca.

Την προληπτική αναστολή χρήσης του εμβολίου σε γυναίκες κάτω των 55 ετών αποφάσισε σήμερα και το Νοσοκομείο Vivantes του Βερολίνου, επισημαίνοντας ότι η οδηγία αφορά κυρίως το προσωπικό του.

Σε αντίστοιχες κινήσεις προέβησαν ήδη και νοσοκομεία στη Βόρεια  Ρηνανία – Βεστφαλία, όπου υπήρξαν μάλιστα και δύο περιστατικά θρομβώσεων. Μία 47χρονη γυναίκα πέθανε, ενώ μία 27χρονη έχει στο μεταξύ αναρρώσει.

Πηγή: Welt, Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ
kathimerini.gr

Προηγούμενο άρθρο

Στο ΕΣΥ 3 στις 4 ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα στην Αττική

Επόμενο άρθρο

Σημάδια ελπίδας από τους εμβολιασμούς: Πάνω από 10% η κάλυψη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar