Προσοχή στα σημάδια που δείχνουν Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια

Οι υγιείς νεφροί καθαρίζουν το αίμα σας και απομακρύνουν το περιττό υγρό, τα ανόργανα άλατα και τα απόβλητα. Παράγουν επίσης τις ορμόνες που κρατούν τα οστά σας ισχυρά και το αίμα σας υγιές.

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνει νεφρική ανεπάρκεια. Εάν οι νεφροί δεν λειτουργούν σωστά, τότε τα επιβλαβή απόβλητα θα συσσωρευθούν στο σώμα σας. Η αρτηριακή σας πίεση θα αυξηθεί. Το σώμα σας μπορεί να διατηρήσει το πλεονάζον υγρό και να μην παράγετε, πλέον, αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτό ονομάζεται νεφρική ανεπάρκεια.

Τι είναι η Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια

Η Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια επέρχεται όταν τα νεφρά αδυνατούν να φιλτράρουν το αίμα, με αποτέλεσμα άχρηστα προϊόντα μεταβολισμού και πλεονάζοντα υγρά να συσσωρεύονται στο σώμα. Δυο στις τρεις περιπτώσεις χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας οφείλονται στον σακχαρώδη διαβήτη (ζάχαρο) ή στην αρτηριακή υπέρταση.

Άλλες παθήσεις που επηρεάζουν/βλάπτουν τα νεφρά είναι:

 • Σπειραματονεφρίτιδα: ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή και βλάβη στις δομικές μονάδες φιλτραρίσματος του νεφρού (σπειράματα). Η σπειραματονεφρίτιδα είναι η τρίτη κατά σειρά αιτία χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας.
 • Κληρονομικές ασθένειες όπως είναι η πολυκιστική νόσος των νεφρών που προκαλεί σχηματισμό μεγάλων κύστεων στα νεφρά και κατασροφή το υγιούς παρακείμενου νεφρικού ιστού.
 • Δυσπλασίες που ξεκινούν απ’οταν το έμβρυο αναπτύσσεται στη μήτρα. Για παράδειγμα, μπορεί να συμβεί μια στένωσητου ουροποιητικού σωλήνα που να εμποδίζει την φυσιολογική εκροή των ούρων, με αποτέλεσμα τα ούρα να παλινδρομούν προς το νεφρό προκαλώντας λοιμώξεις και βλάβη του υγιούς νεφρικού παρεγχύματος.
 • Αυτοάνοσα νοσήματα όπως είναι ο ερυθυματώδης λύκος.
 • Απόφραξη του ουροποιητικού σωλήνα από πέτρες στα νεφράόγκο ή διόγκωση του προστάτη στους άντρες.
 • Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού

Οι περισσότεροι άνθρωποι ενδέχεται να μην εμφανίσουν κάποια συμπτώματα μέχρις ότου η νεφρική νόσος προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, μπορεί να παρατηρήσετε τα κάτωθι:

 • Αίσθημα κόπωσης και μειωμένη ενεργητικότητα
 • Αδυναμία συγκέντρωσης
 • Μειωμένη όρεξη
 • Διαταραχές ύπνου
 • Ξηρό δέρμα, αίσθημα φαγούρας
 • Πρησμένα πόδια και αστράγαλοι
 • Πρήξιμο γύρω από την περιοχή των ματιών, ιδιαίτερα το πρωί
 • Μυϊκές κράμπες κατά τη διάρκεια της νύχτας
 • Συχνοουρία, ιδιαίτερα τη νύχτα

Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια έχει 5 στάδια. Στο 5ο στάδιο, γνωστό και ως νεφρική ανεπάρκεια ή νεφροπάθεια τελικού σταδίου, η νεφρική λειτουργία έχει περιορίστεί στο 10-15% της φυσιολογικής.

Η νεφροπάθεια τελικού σταδίου συνήθως εμφανίζεται μετά από χρόνια υποκείμενης νεφρικής ανεπάρκειας. Λιγότερο συχνή είναι η οξεία νεφρική ανεπάρκεια, η ξαφνική διακοπή της λειτουργίας των νεφρών, συνήθως σε νοσηλευόμενους βαρέως πάσχοντες ασθενείς. Σε κάθε περίπτωση, είναι ζωτικής σημασίας τα άτομα με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου να λαμβάνουν θεραπεία υποκατάστασης των νεφρών, ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν στη ζωή.

Η θεραπεία για την αντιμετώπιση της νεφρικής νόσου τελικού σταδίου, είναι η κάθαρση εκτός και αν ο γιατρός θεωρήσει πως είστε κατάλληλος υποψήφιος για μεταμόσχευση νεφρού. Και σε αυτήν την περίπτωση όμως θα χρειαστείτε κάθαρση, μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος δότης. Η κάθαρση διατηρεί το σώμα σε ισορροπία, απομακρύνοντας τα άχρηστα προϊόντα, το αλάτι και τα πλεονάζοντα υγρά, αποτρέποντας τη συσσώρευσή τους στο σώμα και βοηθώντας στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Υπάρχουν δυο κύριες επιλογές κάθαρσης που μπορείτε να επιλέξετε βασιζόμενοι στον τρόπο ζωής που προτιμάτε και τις συνυπάρχουσες παθήσεις σας: η αιμοκάθαρση και η περιτοναϊκή κάθαρση.

Πηγή: newsitamea.gr

Προηγούμενο άρθρο

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος αποκαλύπτει: Τι αισθάνθηκα όταν με εμβολίασε ο νοσηλευτής… Θεούλης

Επόμενο άρθρο

Καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου: Όλες οι διευκρινίσεις για τις πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις του εμβολίου

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar