Πρόσβαση ΑμεΑ σε πληροφορίες για τον Κορωνοϊό

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Με γνώμονα την εξασφάλιση της προστασίας όλων των πολιτών, κρίθηκε ως επιτακτική ανάγκη η παροχή πρόσβασης στη πληροφόρηση σε άτομα με αναπηρία. Είναι γεγονός πως τις μέρες που διανύουμε καθίσταται απαραίτητη η πλήρης ενημέρωση των πολιτών. Αυτό συμβάλλει στη κατάλληλη λήψη μέτρων προστασίας από τον ιό που ταλανίζει τη χώρα μας.

Ασφαλώς, επισημαίνεται πως δεν ενδείκνυται, σε περίοδο κοινωνικής αναστάτωσης εν όψει της πανδημίας, να πριμοδοτείται μόνο ένα μέρος του πληθυσμού. Έτσι, κρίθηκε σκόπιμο άτομα με αναπηρία να έχουν άμεση πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες. Αυτό, φυσικά, αποσκοπεί στην αποτελεσματική ασφάλεια και προστασία.

Η πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες συμβάλλει καθοριστικά στην αποφυγή παρερμηνειών και σύγχυσης και στη σωστή κινητοποίησή τους για τα μέτρα προστασίας τους. Ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ως μέλη της ίδιας κοινωνίας, οφείλουν να ενημερώνονται για να δράσουν αναλόγως.

Προσβάσιμες πληροφορίες
AlfaVita.gr

Πράξη προστασίας ατόμων με αναπηρία

Στα πλαίσια εφαρμογής του Έργου «Καθολικός Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Προσβάσιμου Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού», το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) έκρινε αναγκαίο να καταστήσουν τις πληροφορίες σχετικά με τον Κορωνοϊό προσβάσιμες.

Οι διαθέσιμες πληροφορίες παρέχονται στους πολίτες όπως ακριβώς διατίθενται από το Υπουργείο Υγείας και τον Παγκόσμιου Οργανισμό Υγείας. Ακόμη, επισημαίνεται πως στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ο κάθε πολίτης σε οποιαδήποτε μορφή θα βρει 8 Οδηγίες και 19 Ερωτήσεις-Απαντήσεις για τη νόσο COVID-19 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Νοηματική
antenna.gr

Μορφές διαθέσιμου υλικού

Πιο συγκεκριμένα, οι πληροφορίες που έχουν πρόσβαση άτομα με αναπηρία είναι σε μορφή Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας με υπότιτλους. Επιπλέον υπάρχουν πληροφορίες σε ακουστική μορφή. Υπάρχουν έντυπα σε μορφή Braille και οι πληροφορίες σε ηλεκτρονική μορφή είναι έτσι διαμορφωμένες, ώστε να επιτρέπουν την εκτύπωση από εκτυπωτές Braille. Τέτοια είναι το«Plain text (έτοιμο για μετατροπή σε Braille) και το εκτυπώσιμο Braille με τη χρήση του λογισμικού DBT σε απλοποιημένο κείμενο (Easy to Read)». Παρέχεται, επιπλέον, η δυνατότητα μεγέθυνσης και εκτύπωσης στο επιθυμητό μέγεθος γραμματοσειράς(18 και 28 στιγμές). Τέλος, πραγματοποιείται ενημέρωση μέσω των κοινωνικών ιστοριών, έτσι ώστε να διευκολύνουν τα άτομα που έχουν έλλειμμα στο τομέα Κοινωνικής Κατανόησης.

Σύστημα Braille
amea-edu.blogspot.com

Όλοι πολίτες, μεταξύ αυτών και άτομα με αναπηρία, οφείλουν να ενημερώνονται άμεσα για οποιεσδήποτε εξελίξεις που συμβαίνουν στη χώρα μας. Είναι σημαντικό, πως εν καιρώ πανδημίας του κορωνοϊού αναδεικνύεται η σημασία της ισότητας, του σεβασμού και της αναγνώρισης των δικαιωμάτων των εκάστοτε κοινωνικών ομάδων. Έτσι, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης του ιού, το κράτος, όπως άλλωστε όφειλε να κάνει, δεν ευνόησε μόνο τα άτομα που μπορούσαν να ενημερωθούν άμεσα για τις εξελίξεις. Συνεισέφερε στη προστασία όλων, καθώς όλοι βρισκόμαστε αντιμέτωποι σε αυτόν τον κίνδυνο και όλοι έχουμε δικαίωμα στην υγεία.

Πηγή: www.maxmag.gr/

Προηγούμενο άρθρο

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Ποιοι, πού και με τι μπορούμε να μετακινηθούμε

Επόμενο άρθρο

Παναθηναϊκός ΑμεΑ: Συνεργασία με ερευνητική ομάδα για το Ινστιτούτο Έρευνας και Καινοτομίας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar