«Πρόσβαση παντού»: Το σύνολο των κυβερνητικών πολιτικών για τους ΑμεΑ

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Το σύνολο των πρωτοβουλιών και πολιτικών της κυβέρνησης για τα άτομα με αναπηρία, παρέθεσαν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά το κλείσιμο της 1ης επιστημονικής ημερίδας για την προσβασιμότητα ΑμεΑ σε δημόσιους χώρους.

Με τον υπουργό Επικρατείας να δίνει το στίγμα της κυβερνητικής προσέγγισης παίρνοντας αφορμή από τον τίτλο της ημερίδας («Πρόσβαση παντού») και λέγοντας ότι ο τίτλος «αποτυπώνει τη βάση της δικής μας πολιτικής, αντίληψης και κοσμοθεωρίας, όλοι οι ευάλωτοι συνάνθρωποί μας θα πρέπει να έχουν απόλυτη πρόσβαση».

Ο τελευταίος αυτός κύκλος παρεμβάσεων ξεκίνησε από την υφυπουργό, η οποία επεσήμανε ότι τόσο ο αστικός όσο και ο κοινωνικός μας χώρος έχουν δομηθεί με βάση τις ανάγκες αυτών που αποκαλούνταν παλιότερα «αρτιμελείς», χωρίς καμία πρόνοια δηλαδή για τα άτομα με αναπηρία. Στο σημείο αυτό μάλιστα η Δ. Μιχαηλίδου κάλεσε το ακροατήριο να αναλογισθεί τι θα συνέβαινε εάν ίσχυε το ανάποδο σενάριο, δηλαδή οι πόλεις μας να είχαν κατασκευασθεί μόνο για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, να γράφαμε βιβλία μόνο στη γλώσσα μπράιγ ή να επικοινωνούσαμε μεταξύ μας μόνο στη νοηματική γλώσσα. «Ποιος, τότε, θα βρισκόταν σε δυσμενή θέση;», διερωτήθηκε.

 Η Δ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε σε τρεις δράσεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για τις οποίες, όπως διευκρίνισε, έχει ήδη εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αυτές είναι:

– Ο προσωπικός βοηθός, η εξατομικευμένη παροχή υπηρεσιών σε κάθε άτομο με αναπηρία, χωρίς να σταματούν οι προνοιακές – επιδοματικές παροχές, όπως διευκρίνισε.

-Τα 24 εκατ. ευρώ έτσι ώστε αντί για «εξοικονομώ κατ’ οίκον», να φτιαχτεί μια «προσβασιμότητα κατ’ οίκον», με άλλα λόγια ένα κουπόνι για τις αλλαγές στο σπίτι των ΑμεΑ, στο χώρο εργασίας τους κ.α.

-Η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας που έχει επωμισθεί συνολικά το project των πολιτικών για τους ΑμεΑ – βραβεύθηκε από τους διοργανωτές της ημερίδας στη συνέχεια -τόνισε ότι «το ζήτημα της πολιτικής για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία ήταν το πρώτο ζήτημα που ανέκυψε στη νέα διακυβέρνηση, το πρώτο ζήτημα που αφορούσε οριζόντιες πολιτικές. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον Αύγουστο του 2019 κάλεσε την Εθνική Συνομοσπονδία και ενεργοποίησε ένα μηχανισμό που παρέμενε επί χρόνια αδρανής». Έτσι, συμπλήρωσε, «ο εθνικός συντονιστικός μηχανισμός που βρίσκεται δίπλα στον πρωθυπουργό, ανέλαβε την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, ένας πολύ φιλόδοξος στόχος που υλοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Το Εθνικό Σχέδιο περιλαμβάνει όλες τις εθνικές πολιτικές κατανεμημένες σε 6 πυλώνες και 30 στόχους, μετρήσιμους, ποσοτικοποιημένους, με «ιδιοκτησία» ανά Υπουργείο και φορέα».

Και, εξειδικεύοντας εν συνεχεία, «πρώτη μεγάλη δράση ήταν η συγκρότηση της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας, η οποία έχει γνωμοδοτήσει σε μείζονα ζητήματα, όπως η ενσωμάτωση της Οδηγίας 882 για την προσβασιμότητα σε αγαθά και υπηρεσίες». Επίσης έχει εκπονήσει πληροφοριακό σύστημα το οποίο θα τεθεί στο δημόσιο χώρο στις 3 Δεκεμβρίου, ημέρα των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και το οποίο θα είναι πλήρως προσβάσιμο, θα συγκεντρώνει δε, όλη την ύλη που αφορά τα άτομα με αναπηρία σε έναν ιστότοπο.

Συνεχίζοντας τον κυβερνητικό απολογισμό μέχρι τούδε, σε μία πλατφόρμα γίνεται η καταγραφή των δημοσίων κτηρίων της χώρας σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητά τους, ένα έργο που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα. Ήδη, περίπου 3.500 δημόσια κτήρια έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα και με fast track διαδικασίες να καταστούν τα κτήρια προσβάσιμα.

Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ», 200 Δήμοι και 4.000 σχολικές μονάδες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και «πολύ σύντομα το σύνολο των σχολικών κτηρίων θα καταστούν απολύτως προσβάσιμα», ανακοίνωσε ο Γ. Γεραπετρίτης, ο οποίος, σε άλλο σημείο, αναφέρθηκε και στην ενεργοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας έτσι ώστε «να μην έχουμε το νοσηρό φαινόμενο της παράνομης στάσης και στάθμευσης».

Στον τομέα του Πολιτισμού, σημείωσε ότι έχει τεθεί σε λειτουργία ο ανελκυστήρας πλαγιάς στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, χαρακτηρίζοντας «συγκινητικό» το γεγονός ότι συμπολίτες μας που ως τώρα είχαν φυσική αδυναμία να την απολαύσουν, τώρα έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν. Επίσης έκανε γνωστό το σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού για την προώθηση ειδικών προσβάσιμων διαδρομών σε μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, έργο που έχει ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπως και πολλές άλλες δράσεις από το Εθνικό Σχέδιο έχουν ενταχθεί στο Ταμείο.

Στον αθλητισμό έχει ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα «Πέλοπας» με ευθύνη του Υφυπουργείου Αθλητισμού, το οποίο καταγράφει την προσβασιμότητα όλων των σταδίων και αθλητικών χώρων, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας χωρίς να κρύψει την απογοήτευσή του ότι μόλις το 25% των χώρων αυτών είναι προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία.

Στο θέμα της ειδικής νομοθεσίας, ο υπουργός παρατήρησε ότι είναι «η πλέον πολύνομη και κακόνομη», ανακοινώνοντας ότι «τις αμέσως επόμενες ημέρες θα έχουμε διοικητική κωδικοποίηση όλης της νομοθεσίας των ατόμων με αναπηρία, που καταλαμβάνει 7.000 σελίδες».

Αναφέρθηκε όμως και στην έκδοση από το Υπουργείο Εργασίας προκηρύξεων για 2.090 θέσεις ειδικών κοινωνικών ομάδων: «είναι μια υπόσχεση της Πολιτείας για την πρόσληψη ατόμων με αναπηρία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η οποία παρέμενε ανενεργής για πολλά χρόνια και τώρα ενεργοποιείται για πρώτη φορά».

Συμπερασματικώς, «ο τίτλος του συνεδρίου, «Πρόσβαση παντού», αποτυπώνει τη βάση της δικής μας πολιτικής, αντίληψης και κοσμοθεωρίας. Όλοι οι ευάλωτοι συνάνθρωποί μας θα πρέπει να έχουν απόλυτη πρόσβαση. Οι πολιτικές πρέπει να είναι συμπεριληπτικές, να φέρνουν στην ίδια γραμμή αφετηρίας όλους τους πολίτες, να διασφαλίζουν αυτό που το Σύνταγμά μας επιτάσσει, την ισότιμη πρόσβαση στην οικονομική, κοινωνική, πολιτική ζωή της χώρας».

Στο ίδιο τραπέζι συμμετείχε επίσης ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, Άγγελος Κότιος, που συμπέρανε κλείνοντας τις εργασίες της ημερίδας: «Υπάρχει ισχυρή βούληση, ένα κίνημα προκειμένου να προωθηθούν τα θέματα της προσβασιμότητας. Είναι κάτι που μας αφορά όλους». Ωστόσο, πρόσθεσε, «η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι αρκετή αν δεν ενσωματώσει με μεγαλύτερη σαφήνεια την προσβάσιμη ανάπτυξη» παρατήρησε ο πρύτανης φέρνοντας το παράδειγμα πώς πριν από την υιοθέτηση κάθε πολιτικής εξετάζουμε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, έτσι και εδώ θα μπορούσαμε το ίδιο να κάνουμε και με τη διάσταση της προσβασιμότητας.

«Στο συνέδριο αναδείχθηκαν προβλήματα, κατατέθηκαν προτάσεις για την επίλυση πολλών προκλήσεων, φεύγουμε περισσότερο αισιόδοξοι από εδώ», επεσήμανε ο Ά. Κότιος

Πηγή: naftemporiki.gr

Προηγούμενο άρθρο

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Μόνο με PCR η πιστοποίηση νόσησης για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί

Επόμενο άρθρο

Υποχρεωτικός εμβολιασμός – Πλεύρης: Μόνο εμβολιασμένοι, νοσήσαντες και παιδιά με self test στα χριστουγεννιάτικα πάρκα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar