Ψηφιακές υπηρεσίες σε ΑμεΑ και ευάλωτες ομάδες

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Έξυπνες διαβάσεις πεζών, ψηφιακή πλατφόρμα για διαχείριση των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού της Σύρου, καθώς επίσης και υπηρεσίες τηλεϊατρικής για άτομα με αναπηρίες επιδιώκει να αναπτύξει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, μέσω χρηματοδότησης που διεκδικεί από το πρόγραμμα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης (ΕΥΔ), “Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ”.

Πρόκειται για δράσεις που θα αναπτυχθούν και θα χαρίσουν ασφάλεια, ευελιξία και αμεσότητα στην εξυπηρέτηση των ΑμεΑ και των ευάλωτων ομάδων της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, σε μία προσπάθεια ο Δήμος σταδιακά να γίνει ολοένα και περισσότερο φιλικός σε συνανθρώπους μας με αναπηρίες ή άλλα προβλήματα.

Μέσω της συγκεκριμένης πρότασης που υποβάλλει στο ανωτέρω πρόγραμμα, ο Δήμος διεκδικεί μία χρηματοδότηση ύψους 600 χιλ. ευρώ, η οποία πέραν των τριών δράσεων με κοινωνικό πρόσημο, θα έρθει να στηρίξει και μία ακόμη δράση που αφορά στην ψηφιοποίηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς για τη δημιουργία εικονικών περιηγήσεων στην Ερμούπολη.

Παρακάτω αναλύονται οι τρεις πρώτες δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα.

Έξυπνες διαβάσεις πεζών με ηχητική ειδοποίηση

Ειδικότερα, η πρώτη δράση για την οποία θέλει να χρηματοδοτηθεί ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης αφορά στην απόκτηση “έξυπνων διαβάσεων” πεζών που θα λειτουργούν φιλικά προς τα ΑμεΑ.

Ουσιαστικά ο Δήμος θέλει να επιτύχει την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία ενός συστήματος 4 “έξυπνων διαβάσεων” πεζών, τα οποία θα εξασφαλίζουν την ασφαλή διέλευση των πεζών στην περιοχή παρέμβασης. Αυτό θα γίνεται μέσα από την αυτόματη αναγνώριση της παρουσίας των πεζών και την αυτόματη φωτεινή σήμανση της διάβασης όπου αυτό θα είναι εφικτό. Η διάβαση θα πρέπει να “ανταποκρίνεται” με “έξυπνο” τρόπο και να προειδοποιεί τους πεζούς και τους οδηγούς όταν θα υπάρχει πραγματικά η πρόθεση διέλευσης πεζών πολιτών.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο Δήμος στην πρότασή του, πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σύστημα ασφαλούς διέλευσης πεζών, το οποίο θα είναι ιδιαιτέρως φιλικό σε ΑμεΑ, αφού αυτό θα περιλαμβάνει και ηχητική ειδοποίηση.

Το εν λόγω σύστημα θα συνδράμει στην εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρίες, τόσο τις πρωινές, αλλά και κυρίως τις βραδινές ώρες σε σημεία που η ορατότητα είναι χαμηλή ή ακόμη και όταν επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες, όπως έντονη βροχή.

Ψηφιακή πλατφόρμα διαχείρισης ευπαθών ομάδων

Άκρως σημαντική πρόταση αποτελεί και η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας διαχείρισης των ευπαθών ομάδων. Συγκεκριμένα, αντικείμενο της εν λόγω δράσης βάσει όσων επισημαίνει η Δημοτική Αρχή είναι να αποτελέσει “τον σημαντικότερο και ταχύτερο δίαυλο ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των πολιτών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με την άμεση ανταπόκριση των σχετικών αιτημάτων, καθώς και με την αμφίδρομη επικοινωνία τους με τις υπηρεσίες που προσφέρουν κοινωνικές παροχές”.

Αναλυτικότερα, ο Δήμος θα μπορεί να συγκεντρώνει, να ελέγχει και να διαχειρίζεται πληροφορίες αλλά και μια σειρά από δεδομένα που αφορούν τις Υπηρεσίες Πρόνοιας που προσφέρει. Σκοπός είναι να αποτυπωθούν ενιαία οι ωφελούμενοι που δέχονται κοινωνική στήριξη σε οποιαδήποτε δημοτική δομή και να γίνεται διαχείριση και διασύνδεση των διαχρονικών υπηρεσιών και προνοιακών παροχών στοχευμένα στους πολίτες.

Επί της ουσίας θα δημιουργηθεί ένα πληροφοριακό σύστημα που θα καλύπτει κατ’ ελάχιστον τις ακόλουθες απαιτήσεις:
α. Διαχείριση ευπαθών κοινωνικών ομάδων ή και κοινωνικών καταστημάτων (πχ. φαρμακείου, παροχή συσσιτίου, Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Βοήθεια στο Σπίτι κλπ).
β. Διαχείριση προγραμμάτων ευπαθών ομάδων (όπως Προγράμματα εκμάθησης γλώσσας, Κοινωνικό Φροντιστήριο, δημιουργική απασχόληση, κατασκηνώσεις κλπ).
γ. Θα περιλαμβάνει όλες τις δομές, παροχές και επιδόματα που προσφέρει ο Δήμος στους πολίτες (ΚΕΑ, ΤΕΒΑ, Κέντρα Κοινότητας κλπ) και δ. Θα παρέχει τη δυνατότητα συλλογής στατιστικών αναφορών όλων των δομών, για τη μέτρηση της αποδοτικότητας.
Πρέπει να σημειωθεί πως αυτό το σύστημα επιβάλλεται να διαθέτει εφαρμογή για κινητά και όλον τον εξοπλισμό για την ηλεκτρονική υπογραφή του πολίτη.

Από την πλευρά της, η Δημοτική Αρχή τονίζει στη σχετική πρόταση πως ένας ακόμη στόχος της δράσης είναι να μπορεί το οποιοδήποτε στέλεχος της Κοινωνικής Υπηρεσίας, από το σπίτι του ή το γραφείο του, με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή του, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία για θέματα που αφορούν τους ωφελούμενους της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Σύστημα τηλεϊατρικής για απομακρυσμένη διάγνωση

Μέσω της χρηματοδότησης που διεκδικείται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα πρέπει να τονισθεί πως ο Δήμος στοχεύει επιπλέον στην παροχή ενός συστήματος τηλεϊατρικής ώστε να είναι εφικτή η απομακρυσμένη διάγνωση για τα μέλη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Με αυτό το σύστημα ο Δήμος θα ενισχύσει αλλά και θα διευρύνει την κοινωνική πολιτική του σε όλη τη γεωγραφική περιφέρεια της Σύρου, παρέχοντας υπηρεσίες τηλεϊατρικής και ουσιαστικά στηρίζοντας και προστατεύοντας τις ευάλωτες ομάδες. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίζεται η συνεχής φροντίδα των ατόμων με χρόνια προβλήματα υγείας.

Ειδικότερα, για τη λειτουργία του συστήματος η Δημοτική Αρχή τονίζει τα εξής: “Επιλεγμένα σημεία του Δήμου θα εξοπλιστούν με κατάλληλο σετ τηλεϊατρικής, αποτελούμενο από υπολογιστή με touch screen με ειδική εφαρμογή φακέλου υγείας, tablet και διασυνδεδεμένο εξοπλισμό ιατρικών οργάνων για τη διενέργεια εξετάσεων.

Στο σταθερό εξοπλισμένο σημείο του κάθε οικισμού ή και κατά την κατ’ οίκον επίσκεψη από κινητές μονάδες του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, θα δημιουργείται ο φάκελος υγείας δημότη, θα συμπληρώνεται ειδικό ερωτηματολόγιο κλινικής εξέτασης και λοιπών θεμάτων υγείας, και θα εξατομικεύεται το προφίλ του δημότη. Στη συνέχεια θα διενεργούνται ιατρικές εξετάσεις με τον διασυνδεδεμένο εξοπλισμό. Όλα τα δεδομένα θα συγχρονίζουν στο cloud, όπου θα είναι προσβάσιμο από ειδικό ιατρό ή /και τον θεράποντα ιατρό, φροντιστή του δημότη, θα είναι διαθέσιμα προς επεξεργασία για τη διεξαγωγή στατιστικών μελετών και τη χάραξη κατάλληλων πολιτικών και υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας σύμφωνα με τις ανάγκες του πληθυσμού”.

Πρέπει να διευκρινιστεί πως το έργο θα λειτουργεί επικουρικά με άλλες παρόμοιες δράσεις στήριξης των ευάλωτων ομάδων, όπως το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”. Οι βασικοί στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν κατά τη λήξη του έργου και είναι υποχρεωτικοί είναι οι ακόλουθοι:

Στόχος 1: Δημιουργία Ψηφιακών Ιατρικών Φακέλων για κατοίκους του Δήμου
Στόχος 2: Επιτόπια Μέτρηση Βασικών Ιατρικών Παραμέτρων στα σημεία λειτουργίας Κέντρων Προληπτικής Ιατρικής.
Στόχος 3: Εξυπηρέτηση ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένοι, ΑμεΑ κλπ) μέσω των Έξυπνων Συσκευών Μέτρησης Δεδομένων Υγείας.
Στόχος 4:Χρήση των υπηρεσιών Ψηφιακού Φακέλου από Ιατρούς (Ιδιωτικού και Δημοσίου τομέα) και συγγενείς χρηστών.

Πηγή: koinignomi.gr

Προηγούμενο άρθρο

Χωρίς θέρμανση λειτουργεί το ΕΚΕΚ-ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη!

Επόμενο άρθρο

Το Ζαγόρι χορηγός στον ΠΑΟ ΑμεΑ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar