Σ. Τσιόδρας: Πού θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας – Τα νέα συμπτώματα της νόσου

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Για συμπτώματα που μπορεί να οδηγήσουν στην υποψία για τη νόσο Covid-19 τοποθετήθηκε πρόσφατα η επιτροπή επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ενημέρωσε σήμερα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, κάνοντας λόγο για «περαιτέρω συμπτώματα που πρέπει να τα γνωρίζουμε όλοι μας».

Όπως σημείωσε, εκτός από τα γνωστά, δηλαδή τον πυρετό, τον βήχα ο οποίος μπορεί να είναι ξερόβηχας αλλά μπορεί και να συνοδεύεται από απόχρεμψη, το λαχάνιασμα ή τη δυσκολία στην αναπνοή, που ήταν τα τρία κύρια συμπτώματα για αυτή τη νόσο, οι επιστήμονες του ΠΟΥ προσέθεσαν τις κρυάδες, το ρίγος-τρεμούλιασμα, τις μυαλγίες, την κεφαλαλγία-πονοκέφαλο, τον πονόλαιμο και την ξαφνική απώλεια ή διαταραχή της γεύσης ή της όσφρησης.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται 2 έως 14 ημέρες μετά την έκθεση των ασθενών στον ιό και συνήθως, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, σε 3 με 7 ημέρες.

Κατά τα λοιπά, ο καθηγητής γνωστοποίησε πως η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συνεδρίασε και εισηγήθηκε την επανέναρξη της λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η οποία θα πρέπει να γίνει σταδιακά με προϋποθέσεις, με συνεκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Η ίδια επιτροπή  τοποθετήθηκε και σχετικά με την ισχυρή σύσταση ή υποχρεωτική χρήση της μάσκας κατά τη μετακίνηση με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε πολυσύχναστους κλειστούς χώρους, όταν αρθούν τα μέτρα. Η επιτροπή κατά πλειοψηφία αποφάσισε να τηρείται ως υποχρεωτικό μέτρο, για παράδειγμα σε παντοπωλεία, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, εκτός ιατρικών αντενδείξεων.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, όλοι οι πολυσύχναστοι κλειστοί χώροι θα πρέπει να έχουν υποχρεωτική χρήση της μάσκας και για τους εισερχόμενους, αλλά και για τους εργαζόμενους με στενή επαφή με το κοινό, όπως πωλητές και ταμειακούς υπαλλήλους.

«Ωστόσο, η μάσκα στην επόμενη φάση, όπως ειπώθηκε από πολλά μέλη της Επιτροπής, δεν μπορεί να γίνει ένα μέσο που θα μας δώσει μία ψευδαίσθηση ασφάλειας.

Θα πρέπει να τονιστεί η χρήση της στην επόμενη φάση, μαζί με την προσεκτική υγιεινή των χεριών, ει δυνατόν την παρουσία ενός αντισηπτικού πάντοτε στην τσέπη μας, στην τήρηση των αποστάσεων, στην τήρηση των κανόνων για όταν τη βγάζεις και όταν βάζεις τη μάσκα και μόνο ως ένα συμπληρωματικό μέτρο που θα αφορά την πιθανότητα μετάδοσης από ασυμπτωματικούς ή προσυμπτωματικούς ασθενείς. Δηλαδή τους ασθενείς που δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα και τα εμφανίζουν τις αμέσως επόμενες μέρες» εξήγησε ο καθηγητής.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως η σταδιακή άρση των μέτρων συνοδεύεται από έναν κίνδυνο για υποτροπή της κυκλοφορίας της νόσου. «Άρα, είναι σημαντικό όλοι μας να καταλάβουμε ότι αυτή η κατάσταση που θα ακολουθήσει δεν πρέπει να ερμηνεύεται σαν επάνοδος στην ολική κανονικότητα. Είναι μια σταδιακή μετάβαση. Είναι ένα πολύ δύσκολο στάδιο όπου συνεχίζουμε να είμαστε σε επιφυλακή. Συνεχίζουμε σαν επιστημονική κοινότητα να είμαστε σε συνεχή επιδημιολογική παρακολούθηση.

Είναι μια κοινή υπόθεση στην οποία όλοι συμμετέχουμε, είναι μια κοινή ευθύνη όλων μας. Εμείς σαν επιστήμονες θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την πορεία του ιού με ειδικά μαθηματικά εργαλεία, με ειδικούς δείκτες, ώστε να μπορούμε να προβλέψουμε και να δούμε αν η άρση των μέτρων συνοδεύεται και από αντίστοιχα καλή εικόνα της επιδημιολογίας του ιού στην κοινότητα.

Δεν θέλουμε να τραυματιστεί αυτή η ευαίσθητη προσπάθεια επιστροφής μας σε αυτή τη μερική κανονικότητα. Εξακολουθούμε να αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις, εξακολουθούμε να τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα υγιεινής, τα μέτρα απόστασης, να αποφεύγουμε τους συνωστισμούς.

Νομίζω οιαδήποτε χαλάρωση θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική. Παραμένουμε σε μια εθνική επαγρύπνηση. Δεν πρέπει να θεωρήσουμε λάθος την όλη κατάσταση. Δεν πρέπει να αποτιμήσουμε με λάθος τρόπο τα γεγονότα.

Αυτή η λάθος αποτίμηση από μια μικρή και περιορισμένη κυκλοφορία του ιού και κάποιες τοπικές επιδημίες μπορεί να μας οδηγήσει πολύ γρήγορα σε μια επάνοδο και σε ένα δεύτερο κύμα του ιού στη χώρα μας» τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Προηγούμενο άρθρο

Παναθηναϊκός ΑμεΑ: «Δεν βγάζει το… 13 από πάνω του ο Μαρτσάκης»

Επόμενο άρθρο

Κορωνοϊός: «Παγκόσμια κούρσα» για το εμβόλιο – Ποιοί είναι πιο κοντα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar