“Σφιχτά” τα λουριά μέχρι το εμβόλιο – Το στίγμα που έδωσε ο Μητσοτάκης

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός τόνισε ότι χρειάζεται προσοχή για να δοθεί μία ανάσα στα νοσοκομεία ώστε η χώρα να φτάσει με ασφάλεια στον εμβολιασμό του πληθυσμού που θα ξεκινήσει αρχές Ιανουαρίου.

Το στίγμα του οδικού χάρτη αντιμετώπισης του κορωνοϊού μέχρι τουλάχιστον να ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο και προαναγγέλλοντας ανακοινώσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα για το lockdown.

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί ότι τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου θα απαιτηθεί ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να αποφευχθεί αναζωπύρωση της πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Πέτσας θα ανακοινώσει ποια μέτρα θα παραταθούν και τα Χριστούγεννα, δηλαδή ότι θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και η εστίαση, καθώς και ότι θα ισχύσει ο περιορισμός της μετακίνησης από νομό σε νομό.

Η κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγει και στο να παραμείνει η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033. Ενώ περιμένει να δει αυτή την εβδομάδα μείωση στα κρούσματα και κυρίως αποσυμπίεση στο ΕΣΥ ώστε να λάβει τις αποφάσεις για λειτουργία των κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής από τις 11 Δεκεμβρίου και των μικρών εμπορικών καταστημάτων και βιβλιοπωλείων από τις 14 Δεκεμβρίου.

Lockdown: “Σφιχτά” τα λουριά μέχρι το εμβόλιο - Το στίγμα που έδωσε ο Μητσοτάκης
 φωτογραφία DIMITRIS PAPAMITSOS

Οι ειδικοί όμως είναι ακόμη άκρως επιφυλακτικοί για ένα έστω μερικό άνοιγμα της οικονομίας, ενώ εκφράζονται φόβοι πως εάν τα Χριστούγεννα λειτουργήσουν ορισμένοι κλάδοι αλλά τα μέτρα που θα προβλέπονται δεν τηρηθούν σωστά, τότε μετά τις γιορτές θα χρειαστεί ακόμη πιο αυστηρή καραντίνα.

«Παρά το γεγονός ότι βλέπουμε κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις ως προς την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί για να αποφύγουμε την αναζωπύρωση της επιδημίας και να δώσουμε μία ανάσα στα νοσοκομεία μας και στους μαχητές της πρώτης γραμμής. Για να φτάσουμε με προσοχή και με ασφάλεια στον οργανωμένο εμβολιασμό όλου του πληθυσμού, ο οποίος και θα ξεκινήσει -καλώς εχόντων των πραγμάτων- από τις αρχές Ιανουαρίου», τόνισε ειδικότερα ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

O Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στις μεταρρυθμίσεις που θα συζητηθούν στη συνεδρίαση και αφορούν στο νέο πλαίσιο για τις Πρότυπες Προτάσεις έργων που θα παρουσιαστεί από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, στο τελικό σχέδιο αναπτυξιακής μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, που θα παρουσιαστεί από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και sτην Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο το οποίο θωρακίζει ψηφιακές εφαρμογές και υπηρεσίες.

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

“Oλοκληρώνουμε σήμερα, μία εβδομάδα μετά την προηγούμενη μας συνάντηση, τον κύκλο των θεμάτων του Yπουργικού Συμβουλίου του Νοεμβρίου. Θα ακολουθήσει ένα ακόμα Υπουργικό Συμβούλιο λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, όπου θα κάνουμε και τον  απολογισμό των θεμάτων που μας απασχόλησαν καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, για να διαπιστώσουμε σε ποιο βαθμό ήμασταν συνεπείς με την στοχοθεσία την οποία είχαμε θέσει στην αρχή του χρόνου.

Καταρχάς σε ό,τι αφορά τον Covid, μέσα στην ημέρα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο σχετικά με το τι δεν θα λειτουργήσει μετά βεβαιότητος μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου. Θα έχω την ευκαιρία και εγώ σήμερα το απόγευμα να δώσω μία συνέντευξη για να εξηγήσω πιο αναλυτικά το σκεπτικό μας.

Νομίζω ότι έχουμε πει πολλές φορές ότι παρά το γεγονός ότι βλέπουμε κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις ως προς την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί για να αποφύγουμε την αναζωπύρωση της επιδημίας και να δώσουμε μία ανάσα στα νοσοκομεία μας και στους μαχητές της πρώτης γραμμής. Για να φτάσουμε με προσοχή και με ασφάλεια στον οργανωμένο εμβολιασμό όλου του πληθυσμού, ο οποίος και θα ξεκινήσει -καλώς εχόντων των πραγμάτων- από τις αρχές Ιανουαρίου.

Lockdown: “Σφιχτά” τα λουριά μέχρι το εμβόλιο - Το στίγμα που έδωσε ο Μητσοτάκης
 φωτογραφία DIMITRIS PAPAMITSOS

Σε ό,τι αφορά τώρα τη θεματολογία του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου, να σταθώ πολύ σύντομα σε τρεις σημαντικές πρωτοβουλίες.

Πρώτα από όλα στο νέο πλαίσιο για τις Πρότυπες Προτάσεις έργων που θα παρουσιαστεί από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών. Αποτελούσε μία κεντρική προεκλογική μας δέσμευση. Για να το πω με πολύ απλά λόγια, ιδιωτικοί φορείς θα μπορούν να εισηγούνται οι ίδιοι μεγάλα έργα υποδομών, τα οποία όμως θα έχουν μελετήσει και θα έχουν ωριμάσει με δική τους χρηματοδότηση. Αυτό σημαίνει ευελιξία απέναντι στη γραφειοκρατία και ενεργοποίηση της ιδιωτικής καινοτομίας προς όφελος του Δημοσίου. Και έναν, φυσικά, τρόπο ακόμα να αξιοποιηθούν οι σημαντικοί πόροι από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Lockdown: “Σφιχτά” τα λουριά μέχρι το εμβόλιο - Το στίγμα που έδωσε ο Μητσοτάκης
 φωτογραφία DIMITRIS PAPAMITSOS

Νομίζω ότι εξίσου σημαντική παρέμβαση είναι και το τελικό σχέδιο αναπτυξιακής μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, που θα παρουσιαστεί από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Έχει ήδη ενσωματώσει την εμπειρία της δημόσιας διαβούλευσης, είναι μία γιγαντιαία προσπάθεια συνολικής οικονομικής αξίας η οποία ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Μία προσπάθεια που θα αλλάξει συνολικά το παραγωγικό μοντέλο των δύο αυτών περιοχών με επενδύσεις στην έξυπνη γεωργία, στην σύγχρονη μεταποίηση, στον βιώσιμο τουρισμό, στην εκπαίδευση, στην τεχνολογία. Δεκαέξι από τις προτάσεις οι οποίες μας έχουν ήδη υποβληθεί έχουν ήδη ενταχθεί στο σχέδιο που θα παρουσιαστεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Και να επισημάνω επίσης μία τρίτη πολύ σημαντική πρωτοβουλία: Μετά την ψηφιακή βίβλο, η οποία αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση και πιστεύω ότι απέσπασε πολύ θετικά σχόλια, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα παρουσιάσει σήμερα την Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας. Ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο το οποίο θωρακίζει ψηφιακές εφαρμογές και υπηρεσίες, έχει 15 ειδικούς στόχους, παραπάνω από 50 δράσεις. Είναι ένα απαραίτητο θεσμικό βήμα που δεν καταπολεμά απλά το διαδικτυακό έγκλημα -το οποίο όπως ξέρετε αναπτύσσεται ταχύτατα- αλλά προσφέρει στην Ελλάδα την προστιθέμενη αξία ενός ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος.

Έχουμε και άλλα πολύ ενδιαφέροντα θέματα στην ατζέντα της συζήτησης μας. Ζητήματα που αφορούν το Υπουργείο Τουρισμού, ιαματικές πηγές, σχέδιο για την περιστολή του λαθρεμπορίου.”

Πηγή: news247.gr

Προηγούμενο άρθρο

Μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν οι χειρουργικές μάσκες

Επόμενο άρθρο

Ηλίας Μόσιαλος: Αυτές είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου που προηγούνται στον εμβολιασμό-Η ανάρτησή του

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar