Σύρος: Διασφάλιση προσβασιμότητας σε ΑμεΑ

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Το ζήτημα της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία απασχολεί έντονα την κοινωνία. Η Διεθνής Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία επικυρώθηκε το 2008. Η εν λόγω Σύμβαση συνιστά μια διεθνή νομοθεσία που συμβάλλει στην κατίσχυση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ΑμεΑ στη πράξη.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νομοθεσία συνιστάται η ομαλή ένταξη και ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία και η παροχή ίσων ευκαιριών. Καθίσταται επιτακτική η ανάγκη αποδοχής της διαφορετικότητας και σεβασμού της αξιοπρέπειας και ανεξαρτησίας τους. Ακόμη, προβάλλεται ως μείζονος σημασίας η αποφυγή διακρίσεων. Η προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να διατηρήσουν την ταυτότητά τους. Τέλος, μεταξύ άλλων υποστηρίζεται η εξασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρίες. Αποτελεί υποχρέωση η διασφάλιση προσβασιμότητας υποδομών σε όλες τις κατηγορίες των ατόμων με αναπηρία. Ο επιχειρηματίας Νίκος Ρούσος μιλά για τις δυνατότητες πρόσβασης των χρηστών αναπηρικού αμαξιδίου σε υποδομές και παραλίες της Σύρου.

Δυνατότητα πρόσβασης και οργάνωση δραστηριοτήτων για τα άτομα με αναπηρία

Ο Νίκος Ρούσος, μαζί με τον αντιδήμαρχο στον τομέα του Τουρισμού, Παναγιώτη Κουταβά, επισκέπτονται τη Σύρο αναδεικνύοντας την δυνατότητα προσβασιμότητας σε διάφορους χώρους του νησιού. Επισημαίνεται πως στο νησί παρέχεται η δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία να συμμετέχουν σε δραστηριότητες, όπως τα θαλάσσια σπορ. Ο Νίκος Ρούσος αναφέρει πως στις παραλίες υπάρχουν seatrac ή αμαξίδια που οδηγούν τα άτομα με αναπηρία στη θάλασσα. Υπάρχουν προσβάσιμες τουαλέτες και έτσι με άνεση μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους.

seatrac
Πηγή εικόνας: naxostimes.gr

Η Γεωργία Καλτσή, μία εκπαιδεύτρια ΑμέΑ, αναφέρει πως είχε την ευκαιρία στο νησί να κάνει ιππασία, κάτι που συνήθιζε να κάνει πριν το τραυματισμό της. Οι συνθήκες προσβασιμότητας δεν την επέτρεπαν εκ των προτέρων να ασχοληθεί με την εν λόγω δραστηριότητα. Ακόμη, οι παρευρισκόμενοι στο νησί έπαιξαν μποξ και, όπως ισχυρίζεται ο Πρόεδρος του Συλλόγου Περπατώ, ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, έγιναν «… όλα αυτά με αξιοπρέπεια και ευκολία-θα έλεγα-χωρίς να πρέπει να νιώθω κάθε φορά ότι κατακτώ τη κορυφή του Έβερεστ.

Η νέα πλατφόρμα «Extra Milers»

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως παρέχεται η δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία να λάβουν την απαραίτητη πληροφόρηση σχετικά διαμονή τους στο νησί. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της πλατφόρμας «Extra Milers». Η νέα αυτή πλατφόρμα έχει ως απώτερο στόχο να προάγει τον προσβάσιμο τουρισμό στην Ελλάδα. Λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού. Δημιουργήθηκε από την οργάνωση Άγονη Γραμμή Γόνιμη με την ιδρυτική χορηγία της ιδρυτική χορηγία της Microsoft, την υποστήριξη της ATCOM και με επιστημονικούς συνεργάτες την Λάρα και το Περπατώ. Αξίζει να σημειωθεί πως η πλατφόρμα διαθέτει 5 προορισμούς: τη Χίο, τη Ρόδο, τη Σύρο, τη Σκιάθος και τη Μύκονο. Έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα με μερική ή μειωμένη όραση, ενώ απευθύνεται σε άτομα με οπτική και κινητική αναπηρία.

Πηγή: maxmag.gr

Προηγούμενο άρθρο

Κορωνοϊός: Τι έπαθε ο εθελοντής που έκανε το πειραματικό εμβόλιο της AstraZeneca

Επόμενο άρθρο

Ο Σύλλογος ΑΜΕΑ για προσβασιμότητα σε δημόσιες υπηρεσίες

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar