Τα ΑμεΑ δεν είναι δεύτερης κατηγορίας άνθρωποι

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Το Ελληνικό Κράτος είναι γνωστό για την αδιαφορία του ως προς τις ανάγκες των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ). Η έλλειψη ειδικών ραμπών σε μη κεντρικές γειτονιές σε κάθε νομό της χώρας μας είναι γεγονός που πρέπει να μας προβληματίζει.

Από το πιο απλό πράγμα, καταλαβαίνουμε πως οι κυβερνήσεις μας, τους καταλογίζουν ως ανθρώπους δεύτερης κατηγορίας, αφού και αυτά τα χαμηλά επιδόματα «κουρεύτηκαν», αποδεικνύοντας πως δεν τους ενδιαφέρει η κοινωνική πρόνοια.

Κάποια από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ στην Ελλάδα είναι τα εξής:

  • Αδυναμία πρόσβασης σε κοινόχρηστους χώρους, δημόσια κτήρια και μέσα μαζικής μεταφοράς
  • Διακρίσεις στο εργασιακό περιβάλλον
  • Περιορισμός των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων
  • Αδυναμία ένταξης των παιδιών στη σχολική εκπαίδευση

Είναι αδιανόητο και ιδίως εν έτη 2023 να υπάρχουν πολίτες πολλαπλών ταχυτήτων. Αποτελούν ισότιμους πολίτες της Ελλάδος. Άλλωστε, ας μη ξεχνάμε πως το άρθρο 2 του Συντάγματος αναφέρει πως «ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας».

Πιστεύουμε στην πλήρη ισότητα μεταξύ των πολιτών και βρισκόμαστε δίπλα στα ΑμεΑ, με ρεαλιστικές προτάσεις:

  • Συμπαράσταση σε δανειολήπτες που βρίσκονται σε κίνδυνο απώλειας του σπιτιού τους και της οικογενειακής ηρεμίας με την πρότασή μας για δημιουργία «κακής τράπεζας» (Bad Bank) στον τομέα για τα χρηματοοικονομικά και τα κόκκινα δάνεια.
  • Βοήθεια σε μητέρες – πολύτεκνες οικογένειες μέσα από επιδόματα για κάθε παιδί, κάλυψη των εξόδων γέννας, των βρεφικών ειδών και υποστήριξη με ρυθμίσεις για τον χώρο εργασίας και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς κ.α. (βλέπε τομέα για δημογραφικό)
  • Διοικητική και Δημοσιονομική αυτοτέλεια στους ΟΤΑ, ώστε να μπορούν να παρέχουν απευθείας προγράμματα ενίσχυσης των πολιτών τους (π.χ. βοήθεια στο σπίτι, ηλικιωμένοι, ασθενείς με άνοια και φροντιστές) και υποστήριξη από δίκτυο προληπτικής ιατρικής (τομέας υγείας).
  • Φορολογικές ελαφρύνσεις για χαμηλά εισοδήματα (αφορολόγητο 12.000 ανεξαρτήτως ηλεκτρονικών συναλλαγών).

Μεταξύ άλλων, στοχεύουμε στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ προτείνοντας λύσεις, όπως η απλοποίηση και ενοποίηση της νομοθεσίας για την αναπηρία, η βελτίωση των υπηρεσιών αξιολόγησης της αναπηρίας, η αποκατάσταση των κομμένων παροχών και η κατάργηση των τελών για τα άτομα με αναπηρία. Προτείνουμε επίσης την ίση μεταχείριση των μικροσυνταξιούχων με αναπηρία και την υιοθέτηση Κάρτας Αναπηρίας για όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Άλλες προτάσεις περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού εθνικού μητρώου ατόμων με αναπηρία, την παροχή προσβάσιμων ψηφιακών υπηρεσιών σε όλα τα ΚΕΠ και την κατηγοριοποίηση των πολιτών με αναπηρία ανάλογα με τη σοβαρότητα της αναπηρίας, ώστε να διασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή των παροχών, τη θέσπιση κινήτρων προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις για την πρόσληψη ΑμεΑ, την επιτάχυνση των προσλήψεων στο Δημόσιο και την αναβάθμιση των υπηρεσιών ενημέρωσης του Ο.Α.Ε.Δ.

Εν συνεχεία, προβλέπουμε την εφαρμογή σχεδίου Ανασυγκρότησης της Εκπαίδευσης των Κτηριακών Εγκαταστάσεων και των Σχολείων των ΑμεΑ και φυσικά την εισαγωγική υποχρεωτικού μαθήματος στις αρχιτεκτονικές σχολές με αντικείμενο τις ιδιαίτερες ανάγκες προσβασιμότητας των ατόμων με κινητική αναπηρία στο δομημένο περιβάλλον.

Επιπροσθέτως, προστίθενται η σύσταση ειδικού φορέα μαθησιακής προσβασιμότητας, µε παροχές στην υποστηρικτική τεχνολογία, στο εκπαιδευτικό υλικό και στην κοινωνική ζωή, βελτίωση της συμμετοχής στην πολιτιστική ζωή, την ψυχαγωγία, και τον παραολυμπιακό αθλητισμό, καθώς και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών μηχανισμών στον τομέα του τουρισμού για τα Άτοµα µε Αναπηρία.

Αυτές είναι κάποιες από τις προτάσεις. Είμαστε αντίθετοι της επιδοματικής πολιτικής. Με τα επιδόματα δεν αναπτύσσεται ο οικονομικός και πολιτιστικός τομέας της Ελλάδος. Θέλουμε μια Ελλάδα ίσων ευκαιριών και πρόσβασης γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι Έλληνες έχουν τις δικές τους ικανότητες και δυναμική.

Πηγή: seleo.gr

Προηγούμενο άρθρο

Τι μπορείτε να φάτε για να πάρετε την πολύτιμη βιταμίνη Β12

Επόμενο άρθρο

Τιμή στην Ημέρα της γυναίκας με σεβασμό στην εθνική τραγωδία των Τεμπών

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar