Ταγαράς: Θεμελιώδες δικαίωμα των ΑμεΑ είναι να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

«Θεμελιώδες δικαίωμα των Ατόμων με Αναπηρία και των εμποδιζόμενων ατόμων είναι να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα», τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς.

Συγκεκριμένα, αυτό ανέφερε, ο κ. Ταγαράς μετά την υπογραφή σχετικής υπουργικής απόφασης με την οποία θεσπίζονται πλέον οι Τεχνικές Προδιαγραφές Μελέτης Προσβασιμότητας των κτιρίων και των υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων.

Έτσι, οι μελετητές και οι κατασκευαστές έργων αποκτούν τον απαραίτητο «οδηγό» για να καταστήσουν προσβάσιμα σε Άτομα με Αναπηρίες και εν γένει εμποδιζόμενα άτομα, τα νέα κτίρια, για να προβούν σε προσαρμογές στα υφιστάμενα και να σχεδιάσουν / διαμορφώσουν αντίστοιχα τους υπαίθριους δημόσιους και ιδιωτικούς κοινόχρηστους χώρους στο αστικό περιβάλλον.

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός, «με τις Προδιαγραφές Μελέτης Προσβασιμότητας δίνουμε τον απαραίτητο οδηγό στον τεχνικό κόσμο για το πώς θα σχεδιαστούν τα νέα κτίρια και οι νέοι κοινόχρηστοι χώροι, αλλά και για το πώς θα καταστεί προσβάσιμο το υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα στο αστικό περιβάλλον».

Σύμφωνα με τον κ. Ταγαρά, «είναι καθήκον όλων μας, όλης της Πολιτείας, να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονταν μέχρι σήμερα τα κτίρια και ο δημόσιος χώρος. Είναι χρέος μας προς τους συμπολίτες μας καθώς η ελεύθερη μετακίνησή τους αποτελεί ζήτημα ισονομίας».

Σημειώνεται, ότι τα περιεχόμενα της κάθε Μελέτης Προσβασιμότητας χωρίζονται στην Τεχνική Έκθεση και στα συνοδά σχέδια που αντιμετωπίζουν όλους τους τομείς που αφορούν στην προσβασιμότητα στο δομημένο περιβάλλον. Λαμβάνουν υπόψη τις Οδηγίες Σχεδιασμού «Σχεδιάζοντας για όλους», τη σχετική κείμενη νομοθεσία και το ISO 21542-2011 «Building construction – Accessibility and usability of the built environment», καθώς και τον «ADA Standards for accessible design» για όσα θέματα δεν ρυθμίζονται από την ελληνική νομοθεσία.

Υπογραμμίζεται ότι η Μελέτη Προσβασιμότητας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της αρχιτεκτονικής μελέτης για κτίρια ή υπαίθριο χώρο βάσει του ν.4759/2020 του ΥΠΕΝ «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας».

Βασική αρχή η «προσβάσιμη αλυσίδα»

Βασική αρχή των Τεχνικών Προδιαγραφών Μελέτης Προσβασιμότητας είναι η δημιουργία «προσβάσιμης αλυσίδας», δηλαδή η κατασκευή έργων με στόχο τη συνεχόμενη, αλυσιδωτή προσβάσιμη μετακίνηση στον χώρο, χωρίς ασυνέχειες και εμπόδια.

Βασικές τεχνικές προδιαγραφές για κτίρια:

• Προσβάσιμη είσοδος (>0,90μ) και πρόσβαση από την εξωτερική θύρα στον ανελκυστήρα (ελάχιστου αποδεκτού πλάτους 0,90μ με ταυτόχρονη πρόβλεψη χώρων ελιγμών αμαξιδίου).

• Κατακόρυφη κυκλοφορία (προσβάσιμος ανελκυστήρας ή αναβατόριο).

• Προσβάσιμες οδεύσεις διαφυγής και προστατευμένων προσβάσιμων χώρων αναμονής σε περίπτωση έκτακτων αναγκών.

• Τουλάχιστον ένας προσβάσιμος χώρος υγιεινής.

Βασικές προδιαγραφές για τον υπαίθριο χώρο:

• Οριζόντια κυκλοφορία και πρόσβαση στον δημόσιο χώρο με ελάχιστο πλάτος χωρίς εμπόδια 1,50μ. Προβλέπεται οδηγός τυφλών και ράμπες για προσβάσιμα πεζοδρόμια και πεζοδρόμους, οδούς ήπιας κυκλοφορίας και πλατείες.

• Προσβάσιμες διαβάσεις και στάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

• Θέσεις στάθμευσης αναπηρικών αυτοκινήτων.

Πηγή: iefimerida.gr

Προηγούμενο άρθρο

«Πάρκο ΑμεΑ για όλους» δημιουργείται στην ανατολική Θεσσαλονίκη

Επόμενο άρθρο

Covid-19: Ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από άλλες αιτίες

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar