Τέλος οι χειρόγραφες συνταγές στα φαρμακεία από 1η Ιουνίου

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Έτοιμη η πλατφόρμα του e-prescription, για την έκδοση και εκτέλεση των ιατρικών συνταγών όλων των κατηγοριών. Τις καταληκτικές ημερομηνίες για ιδιώτες φαρμακοποιούς και γιατρούς, ανακοίνωσε με έγγραφο του ΕΟΠΥΥ.

Μόνο ηλεκτρονικές συνταγές θα μπορούν να εκδίδουν οι γιατροί και να εκτελούν τα ιδιωτικά φαρμακεία από την 1η Ιουνίου.

Έγγραφο της φαρμακευτικής υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ ενημερώνει πως από 1η Ιουνίου 2022 όλες οι συνταγές φαρμάκων θα εκδίδονται και θα εκτελούνται μόνο μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, καθώς ολοκληρώθηκαν όλες οι απαραίτητες ρυθμίσεις στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει και η διαδικασία εκκαθάρισης των ιδιωτικών φαρμακείων.

Όπως σημειώνεται στο έγγραφο, «προκειμένου να είναι δυνατή η μετάβαση στην νέα διαδικασία και να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων θα πρέπει η έκδοση χειρογράφων συνταγών από τους γιατρούς να γίνεται έως τις 10 Μαΐου 2022». Αντίστοιχα, εκτέλεση αυτών των συνταγών στα ιδιωτικά φαρμακεία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά επαναλαμβανόμενες συνταγές που έχουν εκδοθεί χειρόγραφα και πρόκειται να εκτελεστούν στα ιδιωτικά φαρμακεία μετά την 20ή Μαΐου, διευκρινίζεται ότι θα πρέπει να επανεκδοθούν από τους ιατρούς ηλεκτρονικά.

Από την άλλη, όμως, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων ΕΣΥ «εξακολουθούν να εκτελούν χειρόγραφες συνταγές και μετά από την παραπάνω προθεσμία για τις περιπτώσεις φαρμάκων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και έχουν εκδοθεί χειρόγραφες συνταγές».

Σύμφωνα με ενημέρωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προς τα μέλη του, η εξέλιξη κατέστη δυνατή καθώς η ΗΔΙΚΑ, η υπεύθυνη αρχή για το περιβάλλον του e-prescription, ολοκλήρωσε τις διεργασίες για «την εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και εκτέλεσης των συνταγών με γαληνικά σκευάσματα, φάρμακα εξωτερικού μέσω ΙΦΕΤ, εμβολίων απευαισθητοποίησης, σκευασμάτων φυσίγγων μικρού όγκου σε πολλαπλή συσκευασία».

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, αντιστοίχως και οι περισσότερες εταιρίες προγραμμάτων λογισμικού των φαρμακείων, έχουν ενεργοποιήσει (μέσω API) την εκτέλεση των ηλεκτρονικών συνταγών για τις παραπάνω περιπτώσεις, απευθείας από τα προγράμματα που εκτελούμε τις υπόλοιπες συνταγές.

Όπως διευκρινίζεται προς τους φαρμακοποιούς της χώρας, από 1 Ιουνίου όλες οι συνταγές θα εκδίδονται και θα εκτελούνται μόνο μέσα από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, «ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας εκκαθάρισης των συνταγών με τον Τακτικό έλεγχο».

«Μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου που αναμένεται να γίνει το προσεχές χρονικό διάστημα θα έχουμε τη δυνατότητα να επανέλθουμε και να αναφερθούμε αναλυτικά στο συγκεκριμένο θέμα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Προηγούμενο άρθρο

Συχνοί πονοκέφαλοι: Με ποια έλλειψη συνδέονται και πώς θα την αναπληρώσετε (εικόνες)

Επόμενο άρθρο

Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι ο οργανισμός παράγει πολλή κορτιζόνη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar