Θεοδωρίδου: Λείπουν οι αποδείξεις για να ενοχοποιηθεί το AstraΖeneca, συνεχίζονται οι εμβολιασμοί

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Το σκεπτικό της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, αναφορικά με την εξακολούθηση χορήγησης των εμβολίων της AstraZeneca ενάντια στον κορωνοϊό εξήγησε η πρόεδρός της, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η κυρία Θεοδωρίδου μίλησε για τις αποφάσεις της επιτροπής κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, στην οποία συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Παρακολουθούμε ότι εθνικοί οργανισμοί διαφόρων χωρών αναστέλλουν προσωρινά και προληπτικά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca λόγω πιθανής συσχέτισης του εμβολίου με θρομβοεμβολικά επεισόδια» σημείωσε η Μ. Θεοδωρίδου, αναφερόμενη σε όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα.

Τόσο ο EMA όσο και ο ΠΟΥ με δηλώσεις τους έχουν αποσυνδέσει την αιτιολογική συσχέτιση του εμβολίου με τα επεισόδια αυτά, σημείωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού. «Λείπουν αποδείξεις για να ενοχοποιήσει κανείς ένα τόσο χρήσιμο εμβόλιο» τόνισε και συνέχισε λέγοντας: «Η επιτροπή ερευνά μία προς μία τις περιπτώσεις και επισημαίνει ότι ο αριθμός των εμβολιαζομένων δεν παρουσιάζει μεγαλύτερο ποσοστό από αυτόν που εμφανίζεται στον γενικό πληθυσμό».

Συνεχίζεται κανονικά ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZenenca
Δύο συνεδριάσεις της επιτροπής για το θέμα, όπου ελήφθησαν όλα τα υπάρχοντα δεδομένα, και η μεγάλου μεγέθους εμπειρία του εμβολιασμού εκατομμυρίων ατόμων στη Βρετανία, στηρίζουν την άποψη ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο να θεωρήσουμε ότι υπάρχει σύνδεση των επεισοδίων με τον εμβολιασμό.

«Ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της», σημειώνει στη νέα της ανακοίνωση η επιτροπή. Η επιτροπή σε συνεργασία με τον ΕΟΦ δίνουν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων.

Πριν από δύο ώρες, ο EMA γνωμοδότησε ανάλογα, επισημαίνοντας ότι μελετά τις περιπτώσεις μία προς μία και την Πέμπτη θα επανέλθει στο θέμα.

«Έχουμε ακούσει οι περισσότεροι γιατροί ότι ορισμένα άτομα υπό τον φόβο των επεισοδίων παίρνουν αντιπηκτικά πριν από τον εμβολιασμό. Αυτό είναι λάθος, να συνεχίσουν να πηγαίνουν χωρίς καμιά ιδιαίτερη πρόληψη», λένε από την επιτροπή.

Θεμιστοκλέους: Συνεχίζουμε να είμαστε στη γραμμή του ΕΜΑ σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca

Αρχικά, ο Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στο επίμαχο ζήτημα του εμβολίου της AstraZeneca, επισημαίνοντας: «Η διενέργεια των εμβολιασμών είναι ο βασικός πυλώνας του επιχειρησιακού εμβολιασμού. Συνεχίζουμε να είμαστε στη γραμμή του ΕΜΑ. Αυτός έχει στη διάθεσή του όλα τα δεδομένα από όλες τις χώρες. Εκείνος εγκρίνει όλα τα εμβόλια και τα φάρμακα. Οι δικές μας υγειονομικές αρχές, αφού εξέτασαν όλα τα γεγονότα, έχουν αποφασίσει να συνεχιστεί ο εμβολιασμός με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Σήμερα, μέχρι τις 17:30, είχαν προγραμματιστεί 7.815 ραντεβού εμβολιασμού και πραγματοποιήθηκαν 6.684 εμβολιασμοί. Ποσοστό πολύ υψηλό, δεδομένων των συνθηκών».

Θεμιστοκλέους: Στις 26 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα για τα άτομα 70-75 ετών

Στη συνέχεια, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ποια θα είναι τα άτομα για τα οποία θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού: «Σε σχέση με το άνοιγμα της επόμενης ομάδας ανθρώπων στην πλατφόρμα, θα είναι για τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου. Η πλατφόρμα θα ανοίξει την Παρασκευή γι’ αυτά τα άτομα, που πάσχουν από πολύ συγκεκριμένες παθήσεις. Συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων -μεταμοσχευμένοι, άτομα που κάνουν αιμοκάθαρση- θα ειδοποιηθούν ώστε να αρχίσει ο εμβολιασμός τους τη Δευτέρα. Θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα 70 με 75 ετών στις 26 Μαρτίου και αρχές Απριλίου το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα 65 με 69 ετών».

Δείτε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας
Συνεχίζεται η εμβολιαστική διαδικασία

«Να υπενθυμίσω ότι η περιορισμένη διαθεσιμότητα εμβολίων είχε επιβάλει τη χρήση συγκεκριμένων κριτηρίων, δηλαδή την ανάγκη της προτεραιοποίησης», είπε στη συνέχεια ο Μ. Θεμιστοκλέους για το πρόγραμμα «Ελευθερία».

Η προτεραιοποίηση στηρίχτηκε σε επιστημονικές μελέτες που έγιναν τον χρόνο που έχουμε ζήσει με την επιδημία και εκτιμούν τον σχετικό κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου.

Μετά τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων, με την πάροδο του χρόνου φτάνουμε στο σημείο που επίκειται η έναρξη εμβολιασμού ατόμων με λίαν αυξημένο κίνδυνο.

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως ο εντοπισμός ατόμων που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες είναι ένα δύσκολο έργο. Στηρίζεται σε στοιχεία που εκμαιεύονται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, από μητρώα ιατρικών πρωτοκόλλων, από τον ατομικό φάκελο υγείας και με την αναζήτηση των ειδικών κωδικών των νόσων αλλά και των φαρμάκων.

Οι ομάδες χρονίως παθόντων που θα κάνουν το εμβόλιο

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού παρουσίασε έναν πίνακα με την ομάδα ατόμων υψηλού κινδύνου που θα μπορούν να λάβουν κατά προτεραιότητα από τη Δευτέρα το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό.

Πηγή: iefimerida.gr

Προηγούμενο άρθρο

ΚΕΑ ΑμεΑ, Παιδεία και Τέχνη

Επόμενο άρθρο

Νέα «έκρηξη» κρουσμάτων κορωνοϊού σήμερα – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar