Τι Κάνουμε σε Περίπτωση Πυρκαγιάς. Μέτρα Προστασίας που ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Οι περισσότεροι από εμάς μπροστά σε ένα τέτοιο συμβάν δεν ξέρουμε πώς ακριβώς να αντιδράσουμε και τι πρέπει να κάνουμε για να παραμείνουμε ασφαλείς, εμείς κι οι γύρω μας. Ο πανικός είναι εκείνος που μας καθοδηγεί και οδηγεί σε θανάσιμα λάθη…Δες παρακάτω με ποιον τρόπο πρέπει να δράσεις σε περίπτωση πυρκαγιάς:

1. Καλείς αρχικά το 199, ενημερώνεις την Πυροσβεστική και ακολουθείς προσεχτικά τις οδηγίες της

2. Κλείνεις όλες τις παροχές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα κι έξω από το σπίτι

3. Απομονώνεις τη φωτιά και τον καπνό, κλείνοντας όλες τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού, καθώς η εισροή οξυγόνου βοηθά τη φωτιά να επεκταθεί

4. Εάν ο κίνδυνος είναι μεγάλος κι η φωτιά απειλεί την κατοικία (αν κι η ορατότητα είναι μειωμένη από τους καπνούς, άναψε τα φώτα, για να διευκολύνεις το έργο των πυροσβεστών), προβαίνεις σε εκκένωση του χώρου, εφόσον υπάρχει εντολή από κάποιον αρμόδιο και είναι εφικτό

5. Αν κατά την έξοδό σου αναγκαστείς να περάσεις μέσα από τον καπνό, φρόντισε το κεφάλι σου να βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτόν, μιας και κινείται προς τα πάνω και συγκεντρώνεται στην οροφή του κτιρίου αρχικά

6. Επίσης είναι σημαντικό κατά την έξοδό σου να μη χάνεις χρόνο μαζεύοντας προσωπικά πράγματα (η ζωή προέχει)

7. Πριν ανοίξεις την οποιαδήποτε πόρτα, πιάσε πρώτα το πόμολό της. Αν είναι ζεστό, προσπάθησε να βρεις μια άλλη διέξοδο

8. Ενημερώνεις, ή αν είναι ασφαλές, απομακρύνεις ανθρώπους ή ζωάκια που βρίσκονται σε κίνδυνο

9. Αν είναι δυνατό, προσπαθείς για την άμεση κατάσβεση της φωτιάς με τον κατάλληλο ωστόσο τρόπο

10. Εφόσον υπάρχουν παραπάνω από έναν πυροσβεστήρες, είναι προτιμότερο να ανοίγονται όλοι μαζί κι όχι ένας ένας

11. Αν πιάσουν φωτιά τα ρούχα σου, καλύπτεις το πρόσωπό σου με τα χέρια σου, ξαπλώνεις στο έδαφος και αρχίζεις να κυλιέσαι. Διαφορετικά, βρέχεις μια πετσέτα ή κουβέρτα και την τυλίγεις γύρω από το σώμα σου (ή το σώμα κάποιου άλλου, αν δεις να βρίσκεται σ’ αυτήν την κατάσταση)

12. Όπως είπα και πιο πάνω, ο πανικός δεν μπορεί να σε βοηθήσει πουθενά σε μια τέτοια κατάσταση, αντιθέτως. Φρόντισε λοιπόν να παραμείνεις ψύχραιμος και να ακολουθήσεις πιστά τις οδηγίες που δίνουν οι αρμόδιοι σε τέτοιες περιπτώσεις
Τώρα, όσον αφορά τη βοήθεια συνανθρώπων σου, ή ακόμα και ζώων, που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση από τους καπνούς της φωτιάς:Αρχικά, τα συμπτώματα που εμφανίζει η συγκέντρωση του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα είναι:

1. Ναυτία

2. Κόπωση

3. Πονοκέφαλος

Εάν συναντήσεις άτομο λιπόθυμο, έχοντας χάσει τις αισθήσεις του από τις αναθυμιάσεις, τότε:

1. Μεταφέρεις γρήγορα το θύμα σε περιβάλλον που να αερίζεται καλά

2. Αν δε φαίνεται να αναπνέει ή να εμφανίζει σφυγμό, του παρέχεται καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τα μικρά παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από τις αναθυμιάσεις από ό,τι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, επομένως χρειάζονται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή!

Εάν συναντήσεις κάποιο ζώο να περιφέρεται κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς, απομάκρυνε το, αν είναι εφικτό γιατί μιλάμε εκτός των άλλων και για άγρια ζώα, σε ένα σημείο που να είναι ασφαλές από τις φλόγες και τους καπνούς, ή επικοινώνησε με εθελοντικές οργανώσεις.

Το θερμικό που δημιουργείτε μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 800 (Οκτακόσιους) βαθμούς Κελσίου.

Όλα λιώνουν.

ΑΝ ΕΠΙΑΣΕ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Βασική αρχή δεν χάνεις την ψυχραιμία σου

Βάζεις σε σένα και σε όποιον έχεις δικό σου μαζί βρεγμένη πετσέτα η μπλούζα στο πρόσωπο και φεύγεις όσο η φωτιά είναι ακόμα μακριά.

Εκκένωσε το σπίτι αμέσως! Κι όταν λέμε αμέσως το εννούμε. Αν διαταχθεί εκκένωση της περιοχής ακολούθησε πιστά τις οδηγίες των Αρχών και τις διαδρομές που θα δοθούν. Η φωτιά στο πρώτο λεπτό για να σβήσει χρειάζεται ένα ποτήρι νερό, στο δεύτερο έναν κουβά και στον τρίτο έναν τόνο νερό.

Πάρε μαζί σου κάποιες προμήθειες όπως μπουκάλια με νερό, φακό, βρεγμένα ρούχα. Φόρεσε ρούχα που μπορούν να σε προστατέψουν από σπινθήρες και στάχτες.

Άφησε πίσω τα υπάρχοντά σου. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, μην καθυστερείς να φύγεις από το σπίτι επειδή θέλεις να σώσεις κοσμήματα, διάφορα πράγματα κ.λπ. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να σώσεις τη ζωή σου.

Σταμάτα, πέσε κάτω και κυλίσου. Εάν τα ρούχα σου έπιασαν φωτιά, μην τρέξεις, απλά πέσε στο πάτωμα και κύλησε το σώμα σου για να σβήσει η φωτιά. Φρόντισε να σέρνεσαι και να παραμένεις κοντά στο πάτωμα για να κρατηθείς μακριά από την υψηλή θερμοκρασία και τον καπνό της φωτιάς. Επειδή ο καπνός πηγαίνει ψηλά προσπάθησε να παραμείνεις στο έδαφος.

Κάλυψε τη μύτη σου με ένα μπλουζάκι ή μια υγρή πετσέτα. Αυτό θα εμποδίσει τον καπνό να εισέλθει στους πνεύμονές σου. Κάλυψε επίσης τα πρόσωπα των παιδιών όσο το δυνατόν περισσότερο, ειδικά όταν βοηθάς στο να τα βγάλεις ασφαλή από ένα σπίτι που καίγεται. Τέλος, μην τρέχεις σε ένα σπίτι που είναι γεμάτο καπνό ή φλόγες.

Κλείσε τις πόρτες. Όταν φεύγεις από ένα δωμάτιο που καίγεται, κλείσε την πόρτα πίσω σου. Έρευνες δείχνουν ότι οι κλειστές πόρτες επιβραδύνουν την εξάπλωση της φωτιάς και μειώνουν τον κύριο κίνδυνο, δηλαδή τον καπνό.

Όταν βγεις από το σπίτι μην παραμείνεις έξω από αυτό. Άφησε τους πυροσβέστες να κάνουν το έργο τους χωρίς θεατές.

Αν άφησες κάποιο κατοικίδιο μην προσπαθήσεις να μπεις σε ένα σπίτι που καίγεται. Ενημέρωσε αμέσως τους αξιωματικούς της πυροσβεστικής υπηρεσίας εάν έχουν εγκλωβιστεί κατοικίδια ζώα.

Πήγαινε στο σημείο που θα σου υποδείξουν. Μετά την εκκένωση του σπιτιού, συνάντησε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας σε μια προκαθορισμένη θέση και παραμείνετε εκεί μέχρι να σας δωθούν οδηγίες.

Σκέψου τους γείτονές σου. Παρατήρησε εάν έχουν εκκενώσει το σπίτι τους και ενημέρωσε τις αρχές αν δεν το έχουν κάνει και παραβρίσκονται σε αυτό.

Μην μπαίνεις στο αυτοκίνητό σου. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα σπίτι κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη σε ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.

Πιάνεις πορεία προς στην θάλασσα.

Εαν δεν υπάρχει πας όπου υπάρχει τσιμέντο. Πυλωτές σπιτιών, πλατείες γήπεδα μπάσκετ κλπ.

Εαν δεν προλάβεις και πάλι…και σε πιάσει μέσα σε δασική έκταση ή χωράφι…με χαμηλή βλάστηση κάνεις το για πολλούς αδιανόητο…. Τρέχεις αντίθετα δηλαδή μπαίνεις μέσα στα καμένα..

Μπορεί να κάψεις τα πόδια σου αλλά μπορεί να σωθείς. Τρέχοντας ψάχνεις πάλι τσιμέντο δρόμο κάτι.

Ποτέ δεν τρέχεις να σε κυνηγήσει η φωτιά. Είναι δεδομένο θα σε φτάσει και θα σε κάψει.

Εαν έχεις τσάπα ένα εργαλείο η ενα ξύλο… Σκάβεις στο χώμα ένα λάκο και μπαίνεις μέσα με το πρόσωπο προς το χώμα. Υπάρχει οξυγόνο από το πορώδες του εδάφους. Η φλόγα θα περάσει γύρω γύρω..

Τελευταία και πιο ριψοκίνδυνη μέθοδος… Το Αντιπυρ!

Πάντα σε χαμηλή βλάστηση.

Η φωτιά έρχεται… βάζεις φωτιά μπροστά σου μόνος σου και με την φορά του αέρα… μένει κενό για να μπορέσεις να περάσεις και να επιβιώσεις με την ερχόμενη φωτιά να πέφτει σε καμένο »

Εάν ωστόσο έχεις διαφύγει με αυτοκίνητο μην κλείνεις την ΛΕΑ, για να φύγεις πιο γρήγορα!!

ΑΝ ΕΠΙΑΣΕ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ

Φρόντισε να είσαι από την πλευρά που έχει φορά ο άνεμος και όχι κόντρα στον άνεμο.

Μην προσπαθείς να περάσεις μέσα από τις φλόγες. Αντ’ αυτού αναζήτησε νερό όπως λίμνη, ποτάμι ή θάλασσα για να βουτήξεις.

Εάν δεν υπάρχει στην περιοχή σου νερό, προσπάθησε να βρεις μια καθαρή περιοχή με χαμηλή βλάστηση και κάλυψε το σώμα σου με βρεγμένα ρούχα, μια κουβέρτα και μείνε στο έδαφος μέχρι να περάσει η φωτιά.

Προστάτευσε τους πνεύμονές σου αναπνέοντας τον αέρα που βρίσκεται πιο κοντά στο έδαφος, μέσα από υγρό πανί, αν είναι δυνατόν, για να αποφύγεις την εισπνοή καπνού. Με τα πρώτα συμπτώματα δύσπνοιας αναζήτησε γιατρό ή κατευθύνσου στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Σε περίπτωση δραματικής ελάττωσης του οξυγόνου στον οργανισμό παρατηρείται κυάνωση και θα χρειαστεί διασωλήνωση.

Όταν βρίσκεσαι σε περιβάλλον με καπνό είναι σαν να αντιμετωπίζεις καύσωνα και κάτι ακόμα χειρότερο. Χρειάζεσαι ενυδάτωση και συχνή λήψη υγρών. Να θυμάσαι ότι στους ηλικιωμένους και τα παιδιά το αίσθημα της δίψας δεν λειτουργεί εγκαίρως οπότε πρέπει να λαμβάνουν τακτικά υγρά προτού διψάσουν. 

Πηγή: diadrastika.com, amea-care.gr

Προηγούμενο άρθρο

Κορωνοϊός: Ελπιδοφόρα τα αποτελέσματα της μελέτης ισραηλινού φαρμάκου στην Αθήνα

Επόμενο άρθρο

Για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών που δημιουργούνται, λόγω των καιρικών συνθηκών και των πυρκαγιών, σε δομές κοινωνικής φροντίδας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar