Τι προβλέπεται για γιορτινό τραπέζι, μετακινήσεις και εκκλησίες τα Χριστούγεννα. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Ποιοι περιορισμοί αίρονται λόγω Χριστουγέννων και ποιοι παραμένουν.

Η πανδημία του κορωνοϊού θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η χώρα θα γιορτάσει τα φετινά Χριστούγεννα, καθώς αναμένονται να ισχύσουν είτε λίγο είτε πολύ οι περιορισμοί που επιβάλλει το lockdown.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για τις μετακινήσεις μας έως και τις 7 Ιανουαρίου -τελευταία ημέρα της καραντίνας εκτός απροόπτου- θα είναι απαραίτητη η αποστολή sms στο 13033 ενώ στον κανόνα αυτό υπόκεινται και οι όποιες επισκέψεις μας στα καταστήματα που έχουν ανοίξει με τη μέθοδο του click away. Την ίδια ώρα, η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί παραμένει ως έχει.

Ωστόσο, νέες ρυθμίσεις τροποποιούν τους κανόνες έστω και για λίγο, δηλαδή παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Το φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης που δόθηκε στη δημοσιότητα προβλέπει ότι αυτές τις ημέρες επιτρέπονται οι συναθροίσεις με ανώτατο όριο τα εννέα άτομα, που μπορούν να προέρχονται από δύο οικογένειες.

Ανοιχτές οι εκκλησίες Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Παράλληλα, οι εκκλησίες θα μπορούν να τελέσουν λειτουργίες στις 25 Δεκεμβρίου, την 1η Ιανουαρίου και στις 6 Ιανουαρίου με την παρουσία πιστών. Αυτό βέβαια δεν συνεπάγεται και αθρόα προσέλευση αφού προβλέπεται ένας πιστός ανά 15 τ.μ. με μέγιστο αριθμό 25 ατόμων για τους ιερούς ναούς και μέγιστο αριθμό 50 ατόμων για τους μητροπολιτικούς ναούς. Για τα Θεοφάνεια, απαγορεύεται η τέλεση του αγιασμού των υδάτων σε υπαίθριους χώρους και το μυστήριο θα γίνεται μόνο μέσα στις εκκλησίες.

Ειδικότερα για τις εκκλησίες προβλέπονται τα εξής:

• Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά το άρθρο 2 εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

• Τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών ή κάθε είδους θρησκευτικής τελετής αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.

• Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών ή κάθε είδους θρησκευτικής τελετής την 25η.12.2020, την 1η.1.2021 και την 6η.1.2021 με την παρουσία φυσικών προσώπων, τηρουμένης πάντως της μέγιστης αναλογίας ενός ατόμου ανά δεκαπέντε (15) τ.μ. και με μέγιστο αριθμό παρευρισκομένων τα είκοσι πέντε (25) φυσικά πρόσωπα, εξαιρουμένων των Μητροπολιτικών Ναών, όπου αυτοί υφίστανται, στους οποίους ο μέγιστος αριθμός παρευρισκομένων ορίζεται στα πενήντα (50) φυσικά πρόσωπα.

• Στις κηδείες και τις σχετικές με αυτές θρησκευτικές λειτουργίες και λοιπές ιεροπραξίες και ταφικές εκδηλώσεις, επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, έως εννέα (9) ατόμων και των προσώπων που επιμελούνται της ταφής.

• Κατά την εορτή των Θεοφανείων (6.1.2021) δεν πραγματοποιείται αγιασμός των υδάτων σε οποιοδήποτε ανοιχτό δημόσιο χώρο, παρά μόνο εντός των Ιερών Ναών.

Αυτοί είναι οι λόγοι που επιτρέπουν μετακίνηση εκτός νομού

Οι μετακινήσεις εκτός Περιφέρειας εξακολουθούν να απαγορεύονται, ωστόσο έχουν προβλεφθεί ορισμένες εξαιρέσεις για την περίοδο των εορτών. Συγκεκριμένα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό:

α) από και προς την εργασία,

β) για λόγους υγείας,

γ) προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας, (σε αυτή την περίπτωση απαραίτητη είναι η επίδειξη Ε1 ή Ε9 για να αποδειχθεί ποιος είναι ο τόπος μόνιμης κατοικίας),

δ) για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,

ε) για εφάπαξ μετάβαση φοιτητή/φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι., η Σχολή Αξιωματικών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή η Σχολή Δοκίμων λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών.

Από την εφαρμογή του παρόντος εξαιρείται η μετακίνηση από και προς την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

ΠΗΓΗ: www.thetoc.gr, newsitamea.gr

Προηγούμενο άρθρο

Γεραπετρίτης : Τιτάνιο έργο το Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ

Επόμενο άρθρο

Το Σύνταγμα έβαλε τα γιορτινά του και όλοι λένε ότι είναι ο καλύτερος στολισμός που έγινε ποτέ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar