Τιμητική εκδήλωση στους χώρους του Μουσείου Αφής για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Με τίτλο «Ψηλαφίζοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά», πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

«Ψηλαφίζοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά» ήταν ο τίτλος της τιμητικής εκδήλωσης που έλαβε χώρα το βράδυ στον Φάρο Τυφλών και συγκεκριμένα στους χώρους του Μουσείου Αφής, υπό την αιγίδα του υφυπουργού Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η προβολή του Μουσείου Αφής, ενός από τα ελάχιστα τέτοια μουσεία στον κόσμο, που παρέχει τη δυνατότητα σε άτομα με προβλήματα οράσεως να έρθουν σε απτική επαφή με την τέχνη της αρχαίας Ελλάδας.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Διαματάρης, χαιρέτισε την εκδήλωση εκ μέρους του πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη, πιστοποιώντας όπως είπε, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα μέλλον προσβάσιμο σε όλους, ένα μέλλον χωρίς εμπόδια και χωρίς αποκλεισμούς.

Όπως σημείωσε ο υφυπουργός, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ενσκύπτει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα δικαιώματα των ΑΜΕΑ. Γι’ αυτό και έχει ήδη χαρτογραφήσει μια φιλόδοξη στρατηγική για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και τη διασφάλιση της ίσης συμμετοχής όλων των ανθρώπων στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας, Κωνσταντίνος Αλεξανδρής, χαρακτήρισε τον Φάρο Τυφλών «φάρο ανθρώπινης επιμονής» και ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Φάρου Τυφλών και τα μέλη του διοικητικού του συμβουλίου, που επέτρεψαν στη νεοσυσταθείσα γενική γραμματεία να πραγματοποιήσει την πρώτη της επίσημη εκδήλωση κατά τη συγκεκριμένη ημέρα και στο συγκεκριμένο χώρο. Σημείωσε ότι ο Φάρος Τυφλών πρωτοπορεί με τη δημιουργία του Μουσείου Αφής, το οποίο εκπροσωπεί τις κύριες αξίες του ελληνικού πολιτισμού («τη δημιουργικότητα και την ένταξη») ενώ αποτυπώνει το αρχαίο απόφθεγμα «πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος», αποδεικνύοντας ότι ο άνθρωπος βρίσκεται στο επίκεντρο όλων, είναι το μέτρο για όλα, και όλα είναι σχεδιασμένα ώστε να υπηρετούν τις ανάγκες και το πνεύμα του ανθρώπου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης χαρακτήρισε τον Φάρο Τυφλών, οδηγό για τις ψυχές μας, έμπρακτη απόδειξη αγάπης και άξονα καθοδήγησης για το μέλλον μας.

Η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, αναφέρθηκε στις προσπάθειες του υπουργείου για πλήρη κοινωνική ενσωμάτωση και πρόσβαση στην αγορά εργασίας των ατόμων με αναπηρία, και σημείωσε ότι η ίση πρόσβασή τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή, συνιστά στοιχείο Πολιτισμού.

Ο επί χρόνια πρόεδρος του Φάρου Τυφλών, Εμμανουήλ Μπασιάς, σημείωσε ότι ο Φάρος Τυφλών εορτάζει την ημέρα των αναπήρων με τη στήριξη του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο ευχαρίστησε θερμά.

Η σημερινή πρόεδρος του Φάρου Τυφλών, Δήμητρα Σιδέρη, προσκάλεσε τους παρευρισκομένους να αγγίξουν τα αντίγραφα των διασήμων γλυπτών από όλα τα μεγάλα μουσεία της χώρας. Μεταφέροντας τα λόγια ενός τυφλού Γάλλου καθηγητή, «ψηλαφίζοντας τα αγάλματα ένιωσα να περνούν 20 αιώνες Πολιτισμού κάτω από τα ακροδάκτυλά μου» και είπε προς τους προσκεκλημένους: «Κλείστε τα μάτια σας και ψηλαφίστε!».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθρο

Δράσεις μαθητών σχολείων με ΑμεΑ

Επόμενο άρθρο

ΕΟΠΥΥ: Tι αλλάζει στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar