Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέτει φιλόδοξους στόχους στη νέα στρατηγική για την αναπηρία

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Στη διάρκεια της συνόδου ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσα στον Ιούνιο, οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν τις προτεραιότητές της νέας στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναπηρία μετά το 2020, λαμβάνοντας υπόψη τις πρωτοβουλίες που δρομολογήθηκαν στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή στρατηγική της περιόδου 2010-2020.

Πρωτοβουλίες όπως η Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας που διασφαλίζει ότι προϊόντα και υπηρεσίες (βλ. smartphones, tablets, ATM, ηλεκτρονικά βιβλία) θα είναι προσβάσιμα στα άτομα με αναπηρία, η Οδηγία για την προσβασιμότητα ιστότοπων και εφαρμογών του Δημοσίου που διασφαλίζει την ευκολότερη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε δεδομένα και υπηρεσίες στο διαδικτυο και το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus+ που προωθεί την κινητικότητα των ατόμων με αναπηρία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και ζητά την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την περίοδο 2020-30 που θα βασίζεται στην πλήρη ένταξη, θέτοντας τους παρακάτω φιλόδοξους στόχους:

• Ανάπτυξη της νέας στρατηγικής σε συνεργασία με άτομα με αναπηρίες και τις οργανώσεις τους

• Ενσωμάτωση των δικαιωμάτων όλων των ατόμων με αναπηρία στις προτεινόμενες πολιτικές

• Σαφείς και μετρήσιμους στόχους και τακτική παρακολούθηση της υλοποίησης τους

• Ίσότητα στην πρόσβαση για τα άτομα με αναπηρία σε υγειονομική περίθαλψη, απασχόληση, δημόσιες συγκοινωνίες και στέγαση

• Επάρκεια πόρων για την εφαρμογή των υποχρεώσεων που αφορούν την προσβασιμότητα

• Υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κάρτα αναπηρίας για την αμοιβαία αναγνώριση των αναπηριών σε ορισμένες χώρες-μέλη της

• Κοινός ορισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναπηρία

Σημειώνεται ότι σήμερα 100 εκατ. άτομα με αναπηρία ζουν στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ποσοστό απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία ηλικίας 20-64 ετών είναι 50,6%, σε σύγκριση με 74,8% για άτομα χωρίς αναπηρία (βλ. στοιχεία 2017).

Το 28,7% των ατόμων με αναπηρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, σε σύγκριση με 19,2% του γενικού πληθυσμού (βλ. στοιχεία 2018), ενω 800.000 άτομα με αναπηρία στερούνται δικαιώματος ψήφου.

Πηγή: europarl.europa.eu

Προηγούμενο άρθρο

Πάτρα: Δήμος και Πανεπιστήμιο υπέγραψαν Σύμβαση Υλοποίησης της Εφαρμογής Save-ΑμεΑ

Επόμενο άρθρο

Τα Κουφονήσια αποκτούν ράμπα για ΑμεΑ – Προσβάσιμη για όλους η παραλία

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar