Το καλύτερο φρούτο για να ρίξετε το σάκχαρο αίματος, σύμφωνα με διαιτολόγους

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Εάν ζείτε με διαβήτη, ή έχετε διαγνωστεί με προδιαβήτη, τότε γνωρίζετε τη σημασία της ρύθμισης των αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα σας.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, όπως η τακτική άσκηση και η υγιεινή διατροφή.

Αλλά μερικές φορές απλώς το να προσπαθούμε να τρώμε υγιεινά μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικό, αν δεν είμαστε σίγουροι ποιες τροφές να συμπεριλάβουμε σε καθημερινή βάση.

Σύμφωνα με την δρ. Justine Chan, διαιτολόγο και ειδική σε θέματα διαβήτη, το καλύτερο φρούτο που πρέπει να φάτε για να διαχειριστείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι τα μύρτιλα.

«Το καλύτερο φρούτο για τον διαβήτη είναι τα μύρτιλα. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες, οι οποίες τους δίνουν το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα τους και έχει αποδειχθεί ότι -δυνητικά- καθυστερούν την πέψη των υδατανθράκων και αποτρέπουν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα».

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα μύρτιλα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, ειδικά σε ό,τι αφορά τον διαβήτη και την μείωση του σακχάρου στο αίμα.

«Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη έρευνα έδειξε ότι μετά από δύο μήνες, τα μύρτιλλα μείωσαν την HbA1c, μια εξέταση αίματος που μετρά το μέσο σάκχαρο τους τελευταίους 3 μήνες. Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης χαμηλότερα τριγλυκερίδια και μειωμένη φλεγμονή», λέει η δρ. Chan.

μύρτιλα

Τα μύρτιλα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Ένα από τα σημάδια μιας τροφής φιλικής προς τον διαβήτη είναι όταν βαθμολογείται στον γλυκαιμικό δείκτη. Αυτός ο δείκτης, που κατατάσσει τις τροφές από το 1 έως το 100, δείχνει το κατά πόσον ένα τρόφιμο μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Ένα τρόφιμο θεωρείται χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, εάν έχει βαθμολογία μεταξύ 1 και 55 και θεωρείται υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, εάν είναι πάνω από 70.

Σύμφωνα με την δρ. Chan, τα μύρτιλα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, με βαθμολογία 53. Αυτό σημαίνει ότι θα προκαλέσουν μόνο μια αργή αύξηση του σακχάρου στο αίμα σας”.

Παραδείγματα φρούτων που έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη είναι το καρπούζι (περίπου στο 76) και το πεπόνι (γύρω στο 68).

Τα μύρτιλα είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες

Σύμφωνα με τους διαιτολόγους, οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. “Τα μούρα γενικώς, όπως τα μύρτιλλα και τα σμέουρα είναι φυσικά χαμηλά σε ζάχαρη και πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη σταθεροποίηση των σακχάρων στο αίμα”, λέει η Amanda Lane, διατροφολόγος και επικεφαλής του Healthful Lane Nutrition.

Εάν θέλετε να πάρετε πολλές φυτικές ίνες, όταν τρώτε φρούτα, ορισμένοι ειδικοί συνιστούν να το συνδυάσετε με κάτι άλλο. “Άλλα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι το πεπόνι, τα μήλα και οι χουρμάδες. Αλλά συνιστώ επίσης να συνδυάσετε φρούτα με πρωτεΐνη, για να μειώσετε τις αιχμές του σακχάρου στο αίμα”, λέει η διατροφλόγος Morgyn Clair.

Πηγή: https://www.eatthis.com, iatropedia.gr

Προηγούμενο άρθρο

Τι σημαίνουν για την πανδημία οι δύο νέες πιο μεταδοτικές υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Όμικρον

Επόμενο άρθρο

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar