Το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει αλλαγές για τον ΕΟΠΥΥ

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας σε συνεργασία με τη νέα Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, μελετούν λειτουργικές και θεσμικές αλλαγές στον μεγαλύτερο Οργανισμό Υγείας της χώρας, προκειμένου να μετατραπεί σε ένα πιο σύγχρονο φορέα που θα είναι δίπλα στους ασφαλισμένους.
 

Άλλωστε κρίνεται ότι ενώ ο ΕΟΠΥΥ έχει στη διάθεσή του κοντά 5,5 δις ευρώ για παροχές και τη λειτουργία του, ένα πολύ μεγάλο μέρος δίνεται για λειτουργικές δαπάνες και όχι για την εξυπηρέτηση των ασθενών.

Γι αυτό εξάλλου και αναμένεται να γίνει ανακατανομή των κονδυλίων που σήμερα δίνονται για τους ασφαλισμένους, με ενίσχυση στις παροχές και μείωση των λειτουργικών εξόδων.

Από τις πρώτες κινήσεις που εξετάζονται είναι να τροποποιηθεί ακόμη και το Διοικητικό Συμβούλιο, ώστε να γίνει ένα σύγχρονο εργαλείο μελέτης των παροχών προς τους ασθενείς και έγκρισης των θεραπειών. «Ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να παραμείνει ένας απλός αγοραστής υπηρεσιών υγείας» ανέφερε, υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης, επιχειρώντας να δείξει τον σύγχρονο τρόπο λειτουργίας που επιχειρείται να υιοθετηθεί στον Οργανισμό.

Οι δομές του ΕΟΠΥΥ
Στόχος είναι επίσης να αξιοποιηθούν  καλύτερα οι δομές του ΕΟΠΥΥ καθώς διαπιστώνεται ότι σήμερα οι Περιφερειακές Διευθύνσεις που υπάρχουν δεν εξυπηρετούν τους περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένους, αφού πνίγονται στη γραφειοκρατία και τις ουρές. Αντίστοιχα και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που ενώ δαπανούν μεγάλα κονδύλια, μόνο προβλήματα φέρνουν τελικά στους πάσχοντες.

Η ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών ώστε οι πολίτες να μη στέκονται σε ουρές για έγγραφα και εγκρίσεις, αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας. Άλλωστε η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει από την πρώτη στιγμή την πρόθεσή της να διευκολύνει τις συναλλαγές των πολιτών μέσω ψηφιοποίησης των συστημάτων στο δημόσιο.

Στο πλαίσιο πάντως των αλλαγών ετοιμάζεται και ο νέος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ (ΕΚΠΥ), καθώς η νέα κυβέρνηση εκτιμά πως μειώθηκαν οι παροχές προς τους ασφαλισμένους χωρίς όμως να γίνει οικονομία στα κονδύλια.

Πηγή: pronews.gr

Προηγούμενο άρθρο

Εκείνα τα παιδιά που δεν τα παίζει κανείς…

Επόμενο άρθρο

Τα προβιοτικά βοηθούν στην απώλεια βάρους τα παχύσαρκα παιδιά

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar