Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Το σενάριο για δυο φάσεις και τα μέτωπα που κλείνει το Μαξίμου

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Το χαλί πάνω στο οποίο θα γίνει η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών θα στρώσει η Επιτροπή Βιοηθικής, η οποία παραδίδει εντός των προσεχών εικοσιτετράωρων το πόρισμά της.  

Στην παρούσα συγκυρία η κυβέρνηση περιορίζει τις κατηγορίες που θα ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς στους υγειονομικούς και στους εργαζόμενους στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Με βάση την πορεία των εμβολιασμών και την διατήρηση της υφεσιακής εξέλιξης της πανδημίας αυτό θα μπορούσε να είναι και ένα από τα στάδια στα οποία θα εφαρμοστεί η συγκεκριμένη στρατηγική, από την οποία είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει μια διακύμανση στο επίπεδο των αναμενόμενων αντιδράσεων.

Υποχρεωτικότητα σε δόσεις

Η πρόταση να ξεδιπλωθεί σε τουλάχιστον δυο φάσεις το συγκεκριμένο σχέδιο, βρίσκεται πάνω στο τραπέζι και θέλει μετά την ενίσχυση της εμβολιαστικής θωράκισης στο ΕΣΥ, να παίρνουν σειρά άλλες υπηρεσίες στον πυρήνα αλλά και στην περιφέρεια της κρατικής μηχανής με υψηλό βαθμό έκθεσης στον υγειονομικό κίνδυνο για τους εργαζόμενους αλλά και για τους πολίτες.

Σε αυτές τις κατηγορίες ανήκει το προσωπικό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και στις εκπαιδευτικές βαθμίδες καθώς επίσης οι υπάλληλοι στον κλάδο της εστίασης. Προϊόντος του χρόνου πάντως, όπως και ο πρωθυπουργός εκτίμησε δημόσια, θεωρούνται αναμενόμενες και οι πρωτοβουλίες αυτορρύθμισης στο ζήτημα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. Σε κάθε περίπτωση όμως η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι το συγκεκριμένο καθεστώς δεν θα συνδεθεί επουδενί με απολύσεις.

Η εκστρατεία πειθούς

Γι’αυτό και η οδηγία που εκπέμπεται σταθερά από το Μέγαρο Μαξίμου  είναι να ενταθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών σε όλες τις εν λειτουργία, ανά την Ελλάδα, γραμμές που τροφοδοτούν την επιχείρηση «Ελευθερία». Σε αυτό το πεδίο και παρά τις ενθαρρυντικές ενδείξεις για την αντιστροφή της προβληματικής εικόνας σε ορισμένα νησιά, ήδη τρέχει και ταυτόχρονα δρομολογείται η ενίσχυση των εμβολιαστικών γραμμών και με άλλα εμβόλια, με χαρακτηριστικότερη την υπό υλοποίηση αποστολή δόσεων της Pfizer.

Ταυτόχρονα εντός της εβδομάδας τίθεται σε επιχειρησιακή λειτουργία το απαιτητικό σχέδιο που αφορά στους κατ’οίκον εμβολιασμούς και σε αυτή την κατηγορία με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson. Ξεκινάει εντός των επόμενων ημερών η καταγραφή των συγκεκριμένων πολιτών και στόχος είναι η έναρξη των εμβολιασμών τους μέσα στον Ιούλιο. Όπως έχει προναγγελθεί είναι δεδομένη η εμπλοκή κινητών μονάδων αλλά και ιδιωτών, σε ένα από πλέον σύνθετα εγχείρημα που θα μπουν υπό την αιγίδα της Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμών.

Οι διευκολύνσεις

Είναι σαφές ότι βασικό μέρος της εκστρατείας πειθούς όσων, ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί, αποτελούν οι διευκολύνσεις που θα απολαύουν όσοι έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της κάλυψής τους έναντι της Covid-19. Οι αναφορές του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου το Σάββατο, φώτισαν έτι περαιτέρω πτυχές του σχεδιασμού.

Ο κ. Σκέρτσος είπε ότι από τον ερχόμενο μήνα θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση των self-test, όσοι έχουν εμβολιαστεί, Παράλληλα όπως γνωστοποίησε με συνέντευξή του στην Political, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης, οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες θα απαλλάσσονται από τη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου, εάν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Επιπλέον σύμφωνα με τον κ. Κοντογεώργη δεν θα χρειαστεί να απομονώνονται σε καραντίνα.

Ως ορόσημο για τη συζήτηση που αφορά στις διευκολύνσεις θεωρείται ο ερχόμενος Ιούλιος, καθώς έως τότε θα έχουν ανοίξει οι εμβολιαστικές γραμμές για όλες τις ηλικίες με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.

Πηγή: cnn.gr

Προηγούμενο άρθρο

Δήμος Τριφυλίας: Τοποθετήθηκαν σε 3 παραλίες ράμπες πρόσβασης ΑμεΑ στη θάλασσα

Επόμενο άρθρο

Ελευθέρας για εμβολιασμένους – Στο επίκεντρο των διευκολύνσεων κλειστοί χώροι

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar