Ζάππειο: Προσβάσιμη παιδική χαρά σε παιδιά με αναπηρικό αμαξίδιο

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Στην Ελλάδα ξεκίνησε μία σημαντική δράση καθιστώντας τις παιδικές χαρές προσβάσιμες για παιδιά με αναπηρικό αμαξίδιο. Το γεγονός αυτό διασφαλίζει το ισότιμο δικαίωμα των παιδιών στη ψυχαγωγία και τη διασκέδαση.

Συγκεκριμένα, στο Ζάππειο κατασκευάστηκε μια παιδική χαρά προσβάσιμη στα παιδιά με αναπηρικό αμαξίδιο, η οποία δεν ακολουθεί τα ισχύοντα μέχρι τώρα πρότυπα σχεδιασμού των παιδικών χαρών. Αντιθέτως, ο χώρος ελιναι διαμορφωμένος έτσι ώστε τα παιδιά με αναπηρικό αμαξίδιο να παίζουν με ασφάλεια και αυτονομία σε ένα όμορφο καταπράσινο περιβάλλον.

Είναι γεγονός πως το ελληνικό κράτος έχει δείξει πως έχει μεριμνήσει για την στήριξη των παιδιών με αναπηρικό αμαξίδιο στοχεύοντας στη καταπολέμηση των κοινωνικών διακρίσεων. Έχει υπερασπιστεί το δικαίωμα της προσβασιμότητας, το δικαίωμα στη εκπαίδευση και στο παιχνίδι επί ίσοις όροις. Η παιδική χαρά στο Ζάππειο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας αντικατοπτρίζει τη προσπάθεια εξάλειψης της περιθωριοποίησης και της απομόνωσης των παιδιών. Το παιχνίδι, η χαρά και η ξεγνοιασιά είναι δικαίωμα για όλα τα παιδιά.

παιδιά με αναπηρικό αμαξίδιο
Πηγή εικόνας: kidshub.gr

Εγκαίνια παιδικής χαράς Ζαππείου

Η παιδική χαρά στο Ζάππειο κατασκευάστηκε με την οικονομική συνεισφορά Αθανάσιου και Μαρίνας Μαρτίνου «μέσω της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πολιτισμού και Κοινωφελούς Έργου «Αιγέας». Αναφέρεται και είναι μείζονος σημασίας πως ο εξοπλισμός της μπορεί να χρησιμοποιηθεί από παιδιά με αναπηρικό αμαξίδιο.  Η κ. Ηλέκτρα Κίκη, η δικηγόρος και μέλος του Διοικητικού Συμβούλιου της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων σε ανάρτησή της αναφέρει:

“Με αυστηρά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, πραγματοποιήσαμε σήμερα τα εγκαίνια της παιδικής χαράς του Ζαππείου Μεγάρου. Η παιδική χαρά ανακαινίσθηκε με δωρεά Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου. Ένα σπουδαίο έργο έγινε πράξη. Μία δέσμευση του Διοικητικού Συμβουλίου και των υπαλλήλων του Ζαππείου Μεγάρου, έλαβε σάρκα και οστά. Μετά από πολλά χρόνια μη λειτουργίας της, το όνειρο των κατοίκων της περιοχής έγινε πραγματικότητα! Ο πρώτος μικρός μπόμπιρας εγκαινίασε την παιδική χαρά, αφού με αγωνία την καρτερούσε!”

Τον αγιασμό τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Κάππας, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Φωτεινής Ιλισού. Στο χώρο ήταν συγκεντρωμένοι η Μαρίνα Μαρτίνου, ο Βασίλης Αξιώτης, Αντιδήμαρχος Αστικών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως του Δήμου Αθηναίων και ένας επιπλέον μικρός αριθμός καλεσμένων. Η, επίσης, πρόεδρος Χριστίνα Βαγενά παρευρέθηκε στο χώρο και έκανε λόγο για τη σημασία του φυσικού χώρου για τα παιδιά, η σημαντικότητα του οποίου απεδείχθη από τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την υλοποίησή της. Δίνοντας τις ευχαριστίες της στους δωρητές τους έργου, συνέχισε προσκαλώντας τα παιδιά της Αθήνας να επισκεφτούν τον χώρο απολαμβάνοντας το πράσινο σε κάθε γωνία.

Ζάππειο
Πηγή εικόνας: paixnidaki.com

Αξίζει να σημειωθεί η ιδιαίτερη προσοχή που δόθηκε στον εξοπλισμό της παιδικής χαράς. Πιο συγκεκριμένα επισημαίνεται πως οι κατασκευές είναι φτιαγμένες από φυσική ξυλεία και τα δάπεδα από υδατοπερατά υλικά. Αυτό εφαρμόστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να αναδεικνύονται τα χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκε, ακόμα, φυσικός χλοοτάπητας στον περιβάλλοντα χώρο. Στους χώρους πτώσης έχουν τοποθετηθεί βότσαλα. Παιδιά με αναπηρικό αμαξίδιο ή μη μπορούν να απολαύσουν το παιχνίδι με ασφάλεια.

παιδιά με αναπηρικό αμαξίδιο
Πηγή εικόνας: alphalandscape.gr

Ο δρόμος για μια κοινωνία ισότητας

Η αναπηρία είναι μέρος της Ανθρώπινης ποικιλομορφίας. Πρέπει όχι μόνο να σεβόμαστε αλλά και να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των ανθρώπων που ενίοτε δεν προστατεύονται. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια σημειώνονται αξιοσημείωτες προσπάθειες προβαίνοντας σε πρακτικές που υπακούουν στα καινοτόμα πρότυπα σχεδιασμού υποδομών.

Οι καινοτόμοι σχεδιασμοί συμβάλλουν καθοριστικά στη διασφάλιση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία. Οι εγκαταστάσεις και οι χώρου αναψυχής πρέπει να καθίστανται προσβάσιμες στα παιδιά με αναπηρικό αμαξίδιο. Η αναμορφωμένη παιδική χαρά του Ζαππείου Μεγάρου αναδεικνύει τη σημασία συμπερίληψης και ενσωμάτωσης των ατόμων με κινητικά προβλήματα. Η παιδική χαρά στο Ζάππειο γίνεται αρωγός στην υπερκέραση εμποδίων που αντιμετωπίζουν τα άτομα που κινούνται με αναπηρικά αμαξίδια.

Πηγή: maxmag.gr

Προηγούμενο άρθρο

Μαγνήσιο: Πόσο χρειαζόμαστε καθημερινά – Σε ποιες τροφές θα το βρούμε

Επόμενο άρθρο

Κορωνοϊός: Τι σημαίνει το Επίπεδο 3 – Όλα τα μέτρα για Θεσσαλονίκη, Βοιωτία, Σέρρες και Λάρισα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar