Αν μετά το εμβόλιο έχετε πρήξιμο σε ένα από τα τρία σημεία, καλέστε τον γιατρό σας

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται καθημερινά. Και πολλοί εξ αυτών βιώνουν τις αναμενόμενες παρενέργειες που συνοδεύουν το εμβόλιο COVID-19.

[ Κορωνοϊός ] Οι περισσότερες παρενέργειες είναι ήπιες και περνούν γρήγορα. Αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν να γνωρίζουμε για τις πιο σπάνιες (αλλά πιθανώς πιο σοβαρές) αντιδράσεις.

Ιδιαίτερα αν αυτές είναι πρήξιμο σε τρία συγκεκριμένα σημεία μετά το εμβόλιο COVID-19.

Κορωνοϊός: Εάν εμφανίσετε πρήξιμο στα χείλη, τα μάτια ή τη γλώσσα σας, αυτό θα μπορούσε να είναι αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο

Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες του εμβολίου COVID-19 μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε λίγο άρρωστοι. Οι περισσότερες μπορούν να αντιμετωπιστούν με απλή ανάπαυση, καλή ενυδάτωση και χρήση ήπιων αναλγητικών. Ωστόσο, σε πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων, μπορεί να προκύψει αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο.

Οι ειδικοί προειδοποιούν τους ασθενείς να είναι σε εγρήγορση για:

  • συνεχή δύσπνοια ή συριγμό
  • ερυθρότητα, πρήξιμο ή κνησμό σε περιοχές του σώματος πέρα από το σημείο της ένεσης

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε τυχόν πρήξιμο σε χείλη, μάτια ή γλώσσα.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, όπου απαιτείται θεραπεία με επινεφρίνη ή νοσηλεία, αυτό είναι γνωστό ως αναφυλαξία. Πιθανότατα θα μείνετε για σύντομη παρακολούθηση 15 λεπτών μετά το εμβόλιο COVID-19 για να δείτε εάν έχετε άμεση αντίδραση.

Κορωνοϊός: Μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας εάν εμφανίσετε τέτοια αντίδραση

Εάν αντιμετωπίσετε σοβαρή αλλεργική αντίδραση, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας και να μην κάνετε τη δεύτερη δόση του εμβολίου“Εάν η αντίδραση ήταν μετά από εμβόλιο mRNA COVID-19 (είτε Pfizer-BioNTech είτε Moderna), θα πρέπει να μην κάνετε τη δεύτερη δόση ενός από αυτά τα εμβόλια”, αναφέρει το CDC.

«Μια άμεση αλλεργική αντίδραση συμβαίνει εντός 4 ωρών από τον εμβολιασμό και μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα όπως φουσκάλες, πρήξιμο και συριγμό (αναπνευστική δυσχέρεια)«, σημειώνει το CDC. «Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό αλλεργιολόγο και για περισσότερη φροντίδα και συμβουλές”.

Κορωνοϊός: Το πρήξιμο στο σημείο της ένεσης είναι απολύτως αναμενόμενο

Μερικοί αναπτύσσουν κοκκινίλα, φαγούρα, πρήξιμο ή επώδυνο εξάνθημα στο σημείο της ένεσης, λέει το CDC. Το εξάνθημα (γνωστό και ως “χέρι COVID”) μπορεί να εμφανιστεί περισσότερο από μία εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό.

Οι περισσότερες αναφορές για το «χέρι COVID» ήταν μεταξύ εκείνων που έλαβαν το εμβόλιο Moderna, γι’ αυτό ορισμένοι το αποκαλούν «χέρι Moderna». Η δρ. Esther Freeman, διευθύντρια στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, δήλωσε πρόσφατα στο Dermatology Times: “Αυτό που είναι εκπληκτικό είναι ότι με το εμβόλιο της Modernaοι άνθρωποι βλέπουν δερματικές αντιδράσεις στο εμβολιασμένο χέρι να εμφανίζονται όχι εντός ωρών ή μιας ημέρας, αλλά ακόμα και 8 ημέρες αργότερα. Λίγοι που έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer ανέπτυξαν επίσης αυτό το καθυστερημένο εξάνθημα”.

Ωστόσο, το CDC δεν θεωρεί ότι το «χέρι COVID» είναι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση, όπως το πρήξιμο των χειλιών, των ματιών ή της γλώσσας. Έτσι, όσοι έχουν αυτή την αντίδραση μπορούν άνετα και με ασφάλεια να κάνουν τη δεύτερη δόση.

Πηγές: https://www.mayoclinic.orghttps://www.cdc.gov/coronavirushttps://www.dermatologytimes.comhttps://bestlifeonline.com

dikaioma

Πρόσφατες Κοινοποιήσεις

Δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ

Σε διπλανά γραφεία στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς που παραχωρήθηκαν από το Δήμο Καρδίτσας στεγάζονται τους τελευταίους μήνες το Παράρτημα…

4 ημέρες πριν

Ξεκινά στο ΕΑΠ η λειτουργία Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης ΑμεΑ

Ξεκινά σε σύντομο χρονικό διάστημα στο Ε.Α.Π. η λειτουργία της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης Ατόμων με Αναπηρία και Ατόμων με ειδικές…

4 ημέρες πριν

Κλείνει η δομή για ΑμεΑ “Μετάβασις” στην Ιεράπετρα

«Τίτλοι τέλους» στη δομή φιλοξενίας “Μετάβασις” για άτομα με νοητική στέρηση στην Ιεράπετρα. Ήδη έχουν αποχωρήσει οκτώ τρόφιμοι της μονάδας…

4 ημέρες πριν

«Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Συνήθως τα άτομα με αναπηρία καλούνται να μιλήσουν δημόσια μόνο για ζητήματα που άπτονται της αναπηρίας. Πόσο εύκολο είναι να…

4 ημέρες πριν

ΕΟΦ: Συναγερμός για μη εγκεκριμένο φάρμακο – Διαφημίζεται ως παυσίπονο και αντιφλεγμονώδες

Οι καταναλωτές καλούνται να μη χρησιμοποιήσουν το σκεύασμα και να ενημερώσουν τον ΕΟΦ. Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά με ανακοίνωσή…

5 ημέρες πριν

Χοληστερόλη: Υπάρχουν βακτήρια που την «καταβροχθίζουν» – Τυχεροί όσοι τα έχουν στο έντερό τους

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την καρδιαγγειακή τους υγεία έχουν όσοι διατηρούν μια πληθώρα συγκεκριμένων βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου. Το…

5 ημέρες πριν