Ανθεκτικά βακτήρια: Ποια υπάρχοντα φάρμακα τα εξολοθρεύουν καλύτερα από αντιβιοτικά

Μελέτη έδειξε ότι στεροειδή φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης είναι άκρως αποτελεσματικά ενάντια στο E.coli και το MRSA.

Η ανάδυση φαρμακο-ανθεκτικών βακτηρίων αποτελεί παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία και η ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών που θα πολεμούν τα… επίμονα βακτήρια είναι μια άκρως χρονοβόρα και με μεγάλο κόστος διαδικασία.

Προσπαθώντας να βρουν λύση σε αυτό το «οικουμενικό» πρόβλημα ερευνητές της Σχολής Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Κεντ στο Ηνωμένο Βασίλειο συνδύασαν υπολογιστικές τεχνικές καθώς και μικροβιολογικές προσεγγίσεις προκειμένου να ανακαλύψουν πιθανά υπάρχοντα φάρμακα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ενάντια στις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά βακτηριακές λοιμώξεις.

Ενάντια σε άκρως επικίνδυνα βακτήρια

Σύμφωνα με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Infectious Diseases», ανακάλυψαν ότι μια κατηγορία στεροειδών φαρμάκων που σήμερα χρησιμοποιείται στη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (Ηormone Replacement Therapy – HRT) μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη του ανθεκτικού στα αντιβιοτικά βακτηρίου E. coli το οποίο μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές γαστρεντερικές λοιμώξεις αλλά και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μεταξύ άλλων.

Η συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων φάνηκε επίσης ότι μπορεί να «εξολοθρεύσει» το υπερ-βακτήριο MRSA ( Methicillin-resistant Staphylococcus aureus, χρυσίζων σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη) το οποίο αποτελεί έναν από τους κυριότερους και φονικότερους βακτηριακούς «εχθρούς» εντός νοσοκομείων.

Πρόσδεση σε πρωτεϊνικό σύμπλοκο-«κλειδί»

Οπως είδαν οι ερευνητές, τα φάρμακα αυτά έχουν την ικανότητα να προσδένονται σε ένα πρωτεΐνικό σύμπλοκο (cytochrome bd) το οποίο είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και την επιβίωση διαφορετικών ειδών βακτηρίων που προκαλούν νόσηση στον άνθρωπο. Αναμένουν ότι τα στεροειδή θα προσφέρουν μια καλή εναλλακτική στα συμβατικά αντιβιοτικά τα οποία γίνονται ολοένα και πιο αναποτελεσματικά ενάντια στις βακτηριακές λοιμώξεις.

Προς ανακάλυψη φαρμάκων και για άλλα βακτήρια

Ο δρ Μαρκ Σέφερντ, λέκτορας Μικροβιακής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, εκ των κύριων συγγραφέων της νέας μελέτης ανέφερε ότι «αυτές οι συναρπαστικές εξελίξεις θα συμβάλλουν στην πρόοδο της έρευνας σχετικά με νέες αντιμικροβιακές θεραπείες. Είμαστε ενθουσιασμένοι που η ισχυρή πειραματική προσέγγιση που αναπτύξαμε μπορεί να βοηθήσει στην ανακάλυψη φαρμάκων τα οποία θα στοχεύουν και άλλες βακτηριακές πρωτεΐνες πολεμώντας έτσι ένα μεγάλο εύρος ανθεκτικών στα αντιβιοτικά λοιμώξεων».

Πηγή: in.gr

dikaioma

Πρόσφατες Κοινοποιήσεις

Eπίσκεψη του ΚΔΗΦ-ΑΜΕΑ στον Βρεφονηπιακό Σταθμό της Μητρόπολης στην Αγριά

Τη Δευτέρα 13 Μαίου του 2024,το Κέντρο Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία ΑμεΑ , του Δήμου Βόλου, πραγματοποίησε επίσκεψη στον…

3 ώρες πριν

Αλλάζει το «Εξοικονομώ»: Επιδότηση σε όλα τα νοικοκυριά το 2024 μέχρι 21.000 ευρώ

Ανακαίνιση σπιτιού: Νέα προγράμματα έρχονται στο αμέσως επόμενο διάστημα και σε ευάλωτους αλλά και σε δικαιούχους με υψηλότερα εισοδήματα, για…

3 ώρες πριν

Η φλεγμονώδης νόσος της σπονδυλικής στήλης με τη δύσκολη διάγνωση

Αξονική Σπονδυλοαρθρίτιδα (ΑξΣπΑ) είναι μία αυτοάνοση νόσος - μία ασθένεια, η οποία προκύπτει όταν το ανοσοποιητικό σου σύστημα επιτίθεται σε ορισμένα…

4 ώρες πριν

Πάτρα: Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χρηματοδοτεί έργα 4 εκατ. ευρώ για ισότιμη πρόσβαση ΑμεΑ στα ακαδημαϊκά ιδρύματα

Παρεμβάσεις για την ενίσχυση των δομών και υπηρεσιών ισότιμης πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Πάτρας χρηματοδοτεί η…

1 ημέρα πριν

Παναγία Ελεούσα. «Ενδυνάμωση των ΑμεΑ μέσω του αθλητισμού»

Μια σημαντική ημερίδα για την «Ενδυνάμωση των ΑμεΑ μέσω του Αθλητισμού» πραγματοποιεί το Εργαστήρι «Παναγία Ελεούσα». Όπως αναφέρει η πρόσκληση…

1 ημέρα πριν

Καφέ ΑμεΑ εν έργω: Η συμπερίληψη επί το έργον

Ένα μικρό καφέ στην άλλη άκρη της Ελλάδας εκπληρώνει τον σκοπό της ύπαρξης κάνοντας έργο τη συμπερίληψη των ΑμεΑ στην…

1 ημέρα πριν