Αντισηπτικά χεριών: Νέα έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα για την προστασία από τον κορωνοϊό

Ήδη από τα πρώτα ξεσπάσματα της πανδημίας, οι ειδικοί συμβούλευαν να χρησιμοποιούμε αντισηπτικό χεριών με τουλάχιστον 60% περιεκτικότητα αλκοόλ ώστε να εξουδετερώνεται ο κορωνοϊός.

Μια νέα μελέτη ωστόσο ανατρέπει αυτή την εικόνα, δείχνοντας πως ακόμα και τα αντισηπτικά που δεν έχουν οινόπνευμα «δουλεύουν εξίσου καλά» στο σκότωμα του ιού με τα αντίστοιχα που περιέχουν αλκοόλ.

Η μελέτη ανέλυσε 4 προϊόντα της αγοράς για την απολύμανση των χεριών που δεν περιέχουν αλκοόλ και βρήκε πως 3 από αυτά μπορούσαν να εξουδετερώσουν τον κορωνοϊό κατά 99,9% σε 15 λεπτά.

Οι ερευνητές συνέκριναν κατόπιν την αποτελεσματικότητα του χλωριούχου βενζαλκόνιου, του βακτηριοκτόνου που περιέχουν συνήθως τα αντισηπτικά που δεν έχουν αλκοόλ, με άλλα δραστικά συστατικά.

«Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι τα χωρίς αλκοόλ αντισηπτικά χεριών δουλεύουν εξίσου καλά. Κι έτσι θα μπορούσαμε, ίσως και να πρέπει, να τα χρησιμοποιούμε για να ελέγξουμε την Covid», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, ακαδημαϊκός Benjamin Ogilvie.

Τα αντισηπτικά χωρίς αλκοόλ έχουν αποδειχτεί πως είναι αποτελεσματικά στη μάχη με άλλους ιούς, όπως του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Hospital Infection», καταλήγει πως το «χλωριούχο βενζαλκόνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολύ χαμηλότερες συγκεντρώσεις και δεν προκαλεί το αίσθημα του ‘‘εγκαύματος’’ που ξέρουμε από τη χρήση αντισηπτικών με αλκοόλ».

Οι διεθνείς φορείς υγείας συνεχίζουν να συνιστούν τη σωστή πλύση των χεριών με νερό και σαπούνι ως το Νο 1 μέτρο προφύλαξης.

Πηγή: newsbeast.gr

dikaioma

Πρόσφατες Κοινοποιήσεις

Έντερο: Ποια διατροφή είναι το καλύτερο «φάρμακο»;

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από τη φαρμακευτική αγωγή για το ευερέθιστο έντερο. Σχεδόν…

1 ημέρα πριν

Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική…

1 ημέρα πριν

Δικτύωση ΚΔΗΦ-ΑμεΑ με το ΚΔΑΠ-ΑμεΑ της Ν. Ιωνίας

Στο πλαίσιο της διασύνδεσης των κοινωνικών φορέων και δομών του Δήμου Βόλου, πραγματοποιήθηκε η διασύνδεση της Κοινωνικού Λειτουργού του Κέντρου…

1 ημέρα πριν

Νόσος Πάρκινσον: Πειραματική θεραπεία βελτιώνει τα κινητικά συμπτώματα

Ένα πειραματικό μονοκλωνικό αντίσωμα ξεχώρισε για τη θεραπευτική του επίδραση σε ασθενείς με ταχεία εξέλιξη της νόσου Πάρκινσον Στην επιδείνωση…

2 ημέρες πριν

EE: Θεσπίζεται η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας για ΑμεΑ- Ίση πρόσβαση σε προνομιακούς όρους

Δόθηκε το τελικό «πράσινο φως» από την ΕΕ για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας και την Ευρωπαϊκή Κάρτα Στάθμευσης για ΑμεΑ.…

2 ημέρες πριν

Πώς να διώξετε την αφρικανική σκόνη από τη μύτη, το λαιμό και τους πνεύμονες

H αφρικανική σκόνη γέμισε το περιβάλλον και τα σωθικά μας. Πώς μπορούμε να καθαρίσουμε τα μάτια, τη μύτη, το λαιμό…

2 ημέρες πριν