Αρρωσταίνω επανειλημμένως από κορωνοϊό – Πρέπει να ανησυχώ;

Συχνές λοιμώξεις από Covid και ανοσοποιητικό σύστημα. Τι πρέπει να προσέξω.

»Είμαι νέα/ος υγιής έχω κάνει όλα τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, προσέχω αλλά παρόλα αυτά αρρωσταίνω συνέχεια από κορωνοϊό. Πρέπει να ανησυχώ»; Ρωτούν πολίτες που αρρωσταίνουν συχνά από τον κορωνοϊό.

Ο COVID-19 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Γουχάν της Κίνας και στη συνέχεια εξαπλώθηκε παγκοσμίως. Ο κορωνοϊός ονομάστηκε επίσημα SARS-CoV-2 από τη Διεθνή Επιτροπή Ταξινόμησης Ιών με βάση τη φυλογενετική ανάλυση. Ο ιός COVID-19 μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων από την αναπνοή, το φτέρνισμα, τη στενή επαφή, το βήχα, τα μολυσμένα αντικείμενα. Σημαντική για την αποτελεσματική άμυνα του οργανισμού έναντι του κορωνοϊού  είναι η ειδική ανοσία. Η ειδική ανοσία, αφορά την ιδιαίτερη ικανότητα του οργανισμού να αναπτύσσει ειδική αναμνηστική ανοσία έναντι του ιού μετά από εμβόλιο ή φυσική νόσηση. Ειδικά αντισώματα και ειδικά ευαισθητοποιημένα λεμφοκύτταρα θυμούνται τον ιό μετά την πρώτη έκθεση και του επιτίθενται ταχύτατα, ώστε  να αποφευχθεί στην καλύτερη περίπτωση η νόσος και στη χειρότερη περίπτωση σοβαρές επιπλοκές. Ωστόσο ο κορωνοϊός έχει μια μοναδική ικανότητα να αλλάζει, να μεταλλάσσεται, δηλαδή και να διαφεύγει σε αρκετές περιπτώσεις από τους μηχανισμούς αναγνώρισης της ειδικής ανοσίας. Συχνές λοιμώξεις δεν είναι απίθανο να συμβούν, παρά το γεγονός ότι κάθε επόμενη λοίμωξη συνήθως είναι ηπιότερη της προηγούμενης. Η ισχύς της ειδικής ανοσίας σχετίζεται και με γενετικούς παράγοντες,  που αφορούν την ιδιαίτερη κατασκευή του ανοσοποιητικού συστήματος και την ικανότητά του να αντιδρά, που έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας.

Παρά ταύτα και επειδή οι συχνές λοιμώξεις από covid19, ενδέχεται να αποτελούν σύμπτωμα αποδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος από υποκείμενο νόσημα ή παράγοντα, πρέπει να ξέρετε ότι:

  1. Ο συχνότερος παράγοντας της καθημερινότητας που προκαλεί καταστολή του ανοσοποιητικού είναι το κάπνισμα. Ο άκαυστος καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες, με την καύση όμως οι βλαπτικές ουσίες σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες πολλαπλασιάζονται λόγω της εξαέρωσης, της πυρόλυσης της πυροσύνθεσης του καπνού και των άλλων χημικών προσθέτων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των διαφόρων ειδών τσιγάρου.
  2. Η εγκατάλειψη της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής, το fast food και γενικότερα η κακή διατροφή εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα.  Για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, τα υγιή άτομα πρέπει να κάνουν διατροφή που να περιλαμβάνει καθημερινώς φρούτα, λαχανικά, σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ. όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης), έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής ποιότητας. Η καθημερινή διατροφή δεν πρέπει να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και να οδηγεί σε παχυσαρκία. Το ψάρι εφοδιάζει το σώμα με υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, ω3 λιπαρά, πολύτιμα άλατα και βιταμίνες και πρέπει να είναι συστατικό μιας σωστής ισορροπημένης διατροφής. Καλό είναι να αποφεύγεται η κατάχρηση κρέατος, λιπαρών ιδιαίτερα κορεσμένων και trans, γλυκαντικών ουσιών και τυποποιημένων προϊόντων (κενές θερμίδες). Καλό είναι να πίνετε επαρκή ποσότητα νερού υψηλής ποιότητας
  3. Ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την άμυνα έναντι σοβαρών λοιμώξεων όπως γρίπη, κορωνοϊός σοβαρές ιώσεις. Κατά τη διάρκεια του σωστού ύπνου, ομαλοποιείται το σύνολο των βιοχημικών κύκλων του σώματος, ομαλοποιείται η έκκριση ορμονών και σεροτονίνης, γίνεται επιδιόρθωση φθορών, διαδικασία που συντελεί στον εφοδιασμό των ενεργειακών αποθηκών του σώματος με μέγιστη ενεργειακή εφεδρεία. Η σωστή διεκπεραίωση των διεργασιών που προαναφέρονται είναι απαραίτητη  για τον έλεγχο των φλεγμονών στο ανθρώπινο σώμα, την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη σωστή διάθεση της γλυκόζης.
  4. Η βάδιση υπό το φως του ήλιου, είναι απαραίτητη για τον εφοδιασμό του σώματος με βιταμίνη D, που είναι σημαντική για την υγεία του σκελετού, για την αντιμετώπιση φλεγμονών και την αντίσταση έναντι λοιμώξεων. Βιταμίνη D υπάρχει στα ιχθυέλαια, στα αυγά το κρέας και τα γαλακτοκομικά ζώων ελεύθερης βοσκής, καθώς και σε ορισμένα μανιτάρια, ωστόσο οι τροφικές πηγές από τις οποίες μπορούμε να προμηθευτούμε βιταμίνη D δεν επαρκούν για τον εφοδιασμό του σώματος με επαρκή ποσότητα.
  5. Η ιατρική εξέταση δεν πρέπει να αμελείται σε περιπτώσεις συχνών λοιμώξεων. Ο κατάλογος των νοσημάτων που προκαλούν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα είναι μακρύς και συχνά τα συμπτώματα δεν είναι εμφανή στον πάσχοντα. Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι είναι:
  • Το αυξημένο σάκχαρο αίματος
  • Η αναιμία
  • Η υπερκόπωση
  • Η τοξική άθροιση αλκοόλ
  • Η στεφανιαία νόσος
  • Η χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια
  • Η λοίμωξη από τον ιό του Αids
  • Ψυχιατρικά νοσήματα.

Πηγή: iatronet.gr

dikaioma

Πρόσφατες Κοινοποιήσεις

Εξωδικαστικός: Πρόταση των servicers υπερ των οφειλετών ΑμεΑ

Οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις έχουν θέσει στο ΥΠΟΙΚ το ζήτημα των οφειλετών που έχουν μεγάλα ποσοστά…

1 ημέρα πριν

Η βελτίωση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στο επίκεντρο των συναντήσεων του υπ. Ευρωβουλευτή Στ. Κυμπουρόπουλου στον Άγιο Νικόλαο

Με τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιίου Γιάννη Ανδρουλάκη, τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου Μανώλη Μενεγάκη, τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας & Στήριξης ΑμεΑ Αντώνη…

1 ημέρα πριν

H Κρήτη φιλοξενεί τουριστικούς πράκτορες από τη Ν. Αφρική και αρθρογράφο ΑμεΑ για την τουριστική προβολή του νησιού

Στοχευμένες δράσεις φιλοξενίας για την προώθηση του κρητικού τουρισμού. Στο πλαίσιο του Προγράμματος Τουριστικής Προβολής για το 2024 η Διεύθυνση…

2 ημέρες πριν

Οι 3 φάσεις του καινοτόμου πρότζεκτ «ΑμεΑ Πρωτοπόροι στην Τεχνητή Νοημοσύνη»

Άτομα με αυτισμό και ψυχικές νόσους μυούνται στα μυστικά της τεχνητής νοημοσύνης. Σε ένα από τα κτίρια του Εθνικού Κέντρου…

2 ημέρες πριν

Πένυ Σκάρου: Ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου στην ξιφασκία ΑμεΑ

Πρωταθλήτρια Ελλάδος στην ξιφασκία με τον Παναθηναϊκό ΑμεΑ η Πένυ Σκάρου. Η δημοφιλής τραγουδοποιός, η οποία πριν από μερικά χρόνια έχασε το πόδι της έπειτα από τροχαίο με εγκατάλειψη, απέδειξε…

3 ημέρες πριν

Περισσότερα απο 140 εκατ. ευρώ στα προγράμματα που απευθύνονται στα ΑμεΑ

Περισσότερα απο 140€ εκ. στα προγράμματα που απευθύνονται στα  ΑμεΑ, τόνισε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη Σε συνέντευξή…

3 ημέρες πριν