Αθ. Λουρίδα: Τα σοβαρά συμπτώματα που οδηγούν ένα παιδί με στρεπτόκοκκο στο νοσοκομείο

Για τον στρεπτόκοκκο και τα «καμπανάκια κινδύνου» που θα πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς και να σπεύσουν με το παιδί τους στο νοσοκομείο, μίλησε η παιδίατρος, λοιμωξιολόγος, Αθανασία Λουρίδα στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.

«Είχαμε ένα ακόμα περιστατικό παιδιού που κατέληξε από διεισδυτική νόσο, από στρεπτόκοκκο πυογόνο. Είναι περιστατικά τα οποία είναι αυξημένα τον τελευταίο χρόνο, μετά τον Σεπτέμβριο του ’22 και σε αριθμό μη αναμενόμενο.

Βεβαίως είναι ένα πολύ δυσάρεστο περιστατικό και είναι αυξημένα τα περιστατικά σε σχέση με αυτά που είχαμε στα παρελθόντα χρόνια, αλλά ωστόσο είναι λίγα σε σχέση με τις στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις στα παιδιά, οι οποίες είναι πολύ συχνές, καθημερινές και χιλιάδες».

«Στη χώρα μας έχουν σημειωθεί νομίζω 11 θάνατοι σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών, αλλά σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης από τον Σεπτέμβριο του 2022 μέχρι τον Απρίλιο του 2023 που είχαμε αυτή την έξαρση της διεισδυτικής νόσου από στρεπτόκοκκο, είχαμε πολλούς θανάτους, ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιρλανδία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και στη Σουηδία.

Αυτό ήταν ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε ιδιαίτερα μετά το Σεπτέμβριο του 2022 και έφτασε στο πικ μέχρι τον Απρίλιο του 2023, αλλά ακόμα και σήμερα έχουμε αυξημένα κρούσματα αυτής της σοβαρής διεισδυτικής νόσου από ένα παλιό παθογόνο μικρόβιο, κοινό μικρόβιο είναι ο πυογόνος στρεπτόκοκκος, γνωστό από παλιά, το οποίο όμως έχει αυτή την επιθετική μορφή σε ορισμένες περιπτώσεις και δυστυχώς και δυσμενή κατάληξη» ανέφερε η κα Λουρίδα.

Συνήθως ο στρεπτόκοκκος, κάνει ήπιες επιφανειακές λοιμώξεις είτε του φάρυγγα είτε του δέρματος, δηλαδή το πιο είναι το πιο συχνό αίτιο αμυγδαλίτιδα στα παιδιά σχολικής ηλικίας και πως εκδηλώνεται αυτό Με πόνο στο λαιμό, δυσκαταποσία, πυρετό, κεφαλαλγία και σε ορισμένες περιπτώσεις εξάνθημα οστρακιά που προκαλείται από ορισμένα στελέχη στρεπτόκοκκο. Όταν οι γονείς λοιπόν δουν αυτή τη συμπτωματολογία, ζητούν άμεσα τη βοήθεια του παιδιάτρου τους.

Τώρα, τα σημεία κινδύνου για τη διεισδυτική νόσο, η οποία είναι πολύ σπάνια σε σχέση με τις χιλιάδες των περιστατικών ήπιας νόσου, έχει χαρακτηριστικά τα οποία θορυβούν τους γονείς και χρειάζονται άμεση βοήθεια. Κανονικά πρέπει να πάνε σε κάποιο νοσοκομείο.

Τα σοβαρά συμπτώματα: Το παιδί έχει υψηλό πυρετό, είναι πολύ κουρασμένο, έχει πόνους στους μυς σε όλο το σώμα.

Έχει δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια, ταχύπνοια, έχει κακό χρώμα το δέρμα του, κυάνωση και έχει διανοητική σύγχυση, υπνηλία ή αντίθετα διέγερση και δυσκολία στην αφύπνιση.

Είναι σημεία καμπανάκια κινδύνου τα οποία πρέπει να οδηγούν τους γονείς να ζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Πηγή: ertnews.gr

dikaioma

Πρόσφατες Κοινοποιήσεις

Δικτύωση του ΚΔΗΦ-ΑμεΑ με το ΚΗΦΗ Νέας Αγχιάλου

Στο πλαίσιο της διασύνδεσης των κοινωνικών φορέων και δομών του Δήμου Βόλου, πραγματοποιήθηκε στις 16/5/2024, η διασύνδεση της Κοινωνικού Λειτουργού…

1 ώρα πριν

Κίνα: Εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης για την παροχή βοήθειας στα άτομα ΑμεΑ

Η Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες της Κίνας και η iFlytek, μία από τις εταιρίες που έχουν ηγετική θέση στον κλάδο…

3 ώρες πριν

Καρκίνος: Θα μπορεί να ανιχνεύεται 7 χρόνια πριν τη διάγνωση

Τι έδειξαν μελέτες στη Βρετανία - 618 πρωτεΐνες συνδέονται με 19 μορφές καρκίνου Δύο βρετανικές μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό…

3 ώρες πριν

Έρχονται δωρεάν διακοπές μέσω ΟΠΕΚΑ – Ανοίγουν οι αιτήσεις

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για δωρεάν διακοπές μέσω του ΟΠΕΚΑ. Εντός Ιουνίου θα ξεκινήσει η υλοποίηση των προγραμμάτων του Λογαριασμού Αγροτικής…

1 ημέρα πριν

Υπουργείο Τουρισμού: Δράσεις για τα Άτομα με Αναπηρία στην Ελλάδα

Δράσεις για την προβολή της Ελλάδας στις ΗΠΑ ως τουριστικού προορισμού που στηρίζει την ισότητα και τη συμπερίληψη, προωθούν το Υπουργείο…

1 ημέρα πριν

Αυτά είναι τα μέτρα προστασίας από την αφρικανική σκόνη που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ (Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας), η μεγάλης εμβέλειας (χιλιάδες χιλιόμετρα) αερομεταφορά σκόνης της ερήμου γύρω…

1 ημέρα πριν