BionTech: Πλησιάζουμε σε εμβόλια κατά του καρκίνου

Η γερμανική εταιρεία Βiontech που ίδρυσαν το 2008 και διευθύνουν δύο τουρκικής καταγωγής επιστήμονες, ο Ουγούρ Σαχίν μαζί με τη σύζυγό του Οζλέμ Τουρέτσι, έγινε παγκόσμια γνωστή στη διάρκεια της πανδημίας. Η εταιρεία ανέπτυσσε την πασίγνωστη πλέον τεχνολογία εμβολίων mRNA με στόχο την ανάπτυξη εμβολίων για τον καρκίνο.

Όμως η εμφάνιση της πανδημίας οδήγησε την εταιρεία στο να δημιουργήσει το εμβόλιο κατά της Covid-19 καθιστώντας την πλέον ως ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο της βιοτεχνολογίας. Η ανάπτυξη του εμβολίου για τον κορωνοϊό δεν διέκοψε τον βασικό στόχο της εταιρείας η οποία συνέχισε την προσπάθεια ανάπτυξης κάποιου αντικαρκινικού εμβολίου.

Με συνέντευξη του στο BBC η Τουρέτσι έκανε γνωστό ότι η ενασχόληση με το εμβόλιο για την Covid-19 προσέφερε επιπλέον τεχνογνωσία στην εταιρεία. «Μάθαμε πώς να φτιάχνουμε πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά εμβόλια γνωρίζοντας πλέον πώς αντιδρά το ανοσοποιητικό σύστημα στην τεχνολογία mRNA σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Αυτό επιταχύνει τη διαδικασία δημιουργίας εμβολίων για τον καρκίνο» αναφέρει η Τουρέτσι. Η Biontech πραγματοποιεί πειράματα με εμβόλια σε ασθενείς με πολύ επιθετικές και θανατηφόρες μορφές καρκίνου όπως αυτές στο πάγκρεας και στα έντερα. Τα πειράματα στους ασθενείς με καρκίνο στο πάγκρεας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Αν και οι πρώτες δοκιμές έγιναν σε μικρό δείγμα ασθενών (16 ασθενείς) στους μισούς εξ αυτών 18 μήνες μετά τη χορήγηση του εμβολίου ο καρκίνος είχε εξαφανιστεί. Δεν έχουν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα στοιχεία για τις δοκιμές με τους ασθενείς με καρκίνο των εντέρων.

«Είμαστε πάντοτε διστακτικοί στο να λέμε ότι έχουμε βρει θεραπεία για τον καρκίνο αλλά έχουμε πλέον πετύχει κάποια επιτεύγματα πάνω στα οποία συνεχίζουμε να εργαζόμαστε. Πιστεύω ότι θα έχουμε αντικαρκινικά εμβόλια πριν από το 2030» δηλώνει η Τουρέτσι.

Πολλές εταιρείες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αναπτύξουν εμβόλια κατά του καρκίνου ενώ υπάρχουν και εμβόλια που γίνονται για την πρόληψη εμφάνισης καρκίνου όπως αυτό του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Όμως το εμβόλιο που αναπτύσσει η Biontech θεωρείται επαναστατικό όσον αφορά τον μηχανισμό ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος και επίσης δεν λειτουργεί προληπτικά αλλά μετά την εμφάνιση της ασθένειας. Μένει φυσικά να αποδειχθεί αν τα όσα λένε τα στελέχη της εταιρείας για τον χρόνο κυκλοφορίας εμβολίων κατά του καρκίνου έχουν επιστημονική βασιμότητα ή είναι απλά αισιόδοξες προβλέψεις με βλέμμα στραμμένο και προς την κατεύθυνση υποψήφιων επενδυτών.

Πηγή: Naftemporiki.gr

dikaioma

Πρόσφατες Κοινοποιήσεις

Δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ

Σε διπλανά γραφεία στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς που παραχωρήθηκαν από το Δήμο Καρδίτσας στεγάζονται τους τελευταίους μήνες το Παράρτημα…

6 ημέρες πριν

Ξεκινά στο ΕΑΠ η λειτουργία Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης ΑμεΑ

Ξεκινά σε σύντομο χρονικό διάστημα στο Ε.Α.Π. η λειτουργία της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης Ατόμων με Αναπηρία και Ατόμων με ειδικές…

6 ημέρες πριν

Κλείνει η δομή για ΑμεΑ “Μετάβασις” στην Ιεράπετρα

«Τίτλοι τέλους» στη δομή φιλοξενίας “Μετάβασις” για άτομα με νοητική στέρηση στην Ιεράπετρα. Ήδη έχουν αποχωρήσει οκτώ τρόφιμοι της μονάδας…

6 ημέρες πριν

«Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Συνήθως τα άτομα με αναπηρία καλούνται να μιλήσουν δημόσια μόνο για ζητήματα που άπτονται της αναπηρίας. Πόσο εύκολο είναι να…

6 ημέρες πριν

ΕΟΦ: Συναγερμός για μη εγκεκριμένο φάρμακο – Διαφημίζεται ως παυσίπονο και αντιφλεγμονώδες

Οι καταναλωτές καλούνται να μη χρησιμοποιήσουν το σκεύασμα και να ενημερώσουν τον ΕΟΦ. Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά με ανακοίνωσή…

1 εβδομάδα πριν

Χοληστερόλη: Υπάρχουν βακτήρια που την «καταβροχθίζουν» – Τυχεροί όσοι τα έχουν στο έντερό τους

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την καρδιαγγειακή τους υγεία έχουν όσοι διατηρούν μια πληθώρα συγκεκριμένων βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου. Το…

1 εβδομάδα πριν