Κατηγορίες: Νέα Παιδια Υγεια

Εκπομπές μαγειρικής με υγιεινές τροφές: η παρακολούθησή τους βελτιώνει τη διατροφή των παιδιών

Eυρήματα δείχνουν ότι τα προγράμματα μαγειρικής μπορούν να είναι υποσχόμενο εργαλείο για προαγωγή θετικών διατροφικών αλλαγών.

Νέα ευρωπαϊκή έρευνα, ανακάλυψε ότι παιδιά που βλέπουν τηλεοπτικά προγράμματα που δείχνουν υγιεινές τροφές είναι πιο πιθανό να κάνουν κατόπιν υγιεινότερες επιλογές που θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε υγιεινές συνήθειες που θα διαρκούν στην ενήλικο ζωή.

Η νέα έρευνα, του Tilburg University και του Radboud University, στην Ολλανδία, επέλεξε 125 παιδιά 10 έως 12 ετών και τους ζήτησε να παρακολουθήσουν 10 λεπτά από ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα μαγειρικής για παιδιά, που περιείχε είτε υγιεινές είτε ανθυγιεινές τροφές.

Μετά την παρακολούθηση δόθηκε επιλογή στα παιδιά -είτε υγιεινό είτε ανθυγιεινό σνακ ως ανταμοιβή- για τη συμμετοχή τους.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Nutrition Education and Behavior, και έδειξαν ότι παιδιά που είδαν ένα επεισόδιο του προγράμματος με υγιεινές τροφές είχαν 2,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να επιλέξουν μια υγιεινή τροφή σε σύγκριση με παιδιά που παρακολούθησαν διαφορετικό επεισόδιο με ανθυγιεινά τρόφιμα.

Ο Frans Folkvord, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι προγράμματα μαγειρικής μπορούν να είναι υποσχόμενο εργαλείο για προαγωγή θετικών αλλαγών όσον αφορά τις προτιμήσεις των παιδιών και τη συμπεριφορά όσον αφορά τη διατροφή τους.

Πρόσθεσε, ότι η επίδραση της έκθεσης παιδιών σε υγιεινές τροφές, όπως με την παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων, φαίνεται να επηρεάζεται πολύ από χαρακτηριστικά προσωπικότητας.

Για παράδειγμα, εξηγεί ότι παιδιά που δεν αγαπούν νέα τρόφιμα είναι λιγότερο πιθανό να θέλουν υγιεινές τροφές μετά την παρακολούθηση προγράμματος που τις δείχνει σε σχέση με παιδιά που απολαμβάνουν τη δοκιμή νέων τροφών.

Ωστόσο, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν αρχίζουν να αισθάνονται πιο υπεύθυνα για τις διατροφικές τους επιλογές και οι πληροφορίες που μαθαίνουν ως παιδιά μπορούν να επηρεάσουν ενδεχομένως τις διατροφικές τους συνήθειες.

Πηγές: Journal of Nutrition Education and Behavior, iatronet.gr

dikaioma

Πρόσφατες Κοινοποιήσεις

Δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ

Σε διπλανά γραφεία στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς που παραχωρήθηκαν από το Δήμο Καρδίτσας στεγάζονται τους τελευταίους μήνες το Παράρτημα…

4 ημέρες πριν

Ξεκινά στο ΕΑΠ η λειτουργία Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης ΑμεΑ

Ξεκινά σε σύντομο χρονικό διάστημα στο Ε.Α.Π. η λειτουργία της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης Ατόμων με Αναπηρία και Ατόμων με ειδικές…

4 ημέρες πριν

Κλείνει η δομή για ΑμεΑ “Μετάβασις” στην Ιεράπετρα

«Τίτλοι τέλους» στη δομή φιλοξενίας “Μετάβασις” για άτομα με νοητική στέρηση στην Ιεράπετρα. Ήδη έχουν αποχωρήσει οκτώ τρόφιμοι της μονάδας…

4 ημέρες πριν

«Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Συνήθως τα άτομα με αναπηρία καλούνται να μιλήσουν δημόσια μόνο για ζητήματα που άπτονται της αναπηρίας. Πόσο εύκολο είναι να…

4 ημέρες πριν

ΕΟΦ: Συναγερμός για μη εγκεκριμένο φάρμακο – Διαφημίζεται ως παυσίπονο και αντιφλεγμονώδες

Οι καταναλωτές καλούνται να μη χρησιμοποιήσουν το σκεύασμα και να ενημερώσουν τον ΕΟΦ. Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά με ανακοίνωσή…

5 ημέρες πριν

Χοληστερόλη: Υπάρχουν βακτήρια που την «καταβροχθίζουν» – Τυχεροί όσοι τα έχουν στο έντερό τους

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την καρδιαγγειακή τους υγεία έχουν όσοι διατηρούν μια πληθώρα συγκεκριμένων βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου. Το…

5 ημέρες πριν