Εμβόλιο AstraZeneca: Ερευνητές εντόπισαν τι προκαλεί τις σπάνιες θρομβώσεις

Ο εκ των ερευνητών και συντακτών της επιστημονικής αναφοράς που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science Advances καθηγητής Άλαν Πάρκερ από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ τόνισε ότι τα περιστατικά θρόμβωσης λόγω εμβολιασμού είναι «εξαιρετικά σπάνια».

Η αντίδραση μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στο αίμα πιστεύεται ότι είναι ο λόγος που σε σπάνιες περιπτώσεις η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, αλλά και της Johnson & Johnson, μπορεί να προκαλέσει θρόμβωση.

Οι επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια της Πολιτείας της Αριζόνα και του Κάρντιφ, που συνεργάστηκαν με την AstraZeneca, διαπίστωσαν ότι ο αδρανοποιημένος αδενοϊός που χρησιμοποιεί το εμβόλιο για να μεταφέρει γενετικό υλικό του κορωνοϊού στα κύτταρα ελκύει την πρωτεΐνη γνωστή ως «αιμοπεταλιακός παράγοντας τέσσερα».

Αυτό προκαλεί μια αλυσιδωτή αντίδραση που κορυφώνεται στη σπάνια παρενέργεια της θρόμβωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί έως το Μάιο, στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν διαπιστωθεί 242 περιπτώσεις θρομβώσεων σε άτομα που είχαν κάνει το εμβόλιο επί συνόλου 28,5 εκατομμυρίων δόσεων. 49 εξ αυτών των περιπτώσεων είχαν καταλήξει στο θάνατο του ασθενούς.

Τότε οι βρετανικές αρχές προέβησαν σε αλλαγή του εμβολιαστικού προγράμματος, αποφασίζοντας να χορηγείται εμβόλιο άλλο από της AstraZeneca στους ηλικίας κάτω των 40 ετών.

Ο εκ των ερευνητών και συντακτών της επιστημονικής αναφοράς που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science Advances καθηγητής Άλαν Πάρκερ από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ τόνισε ότι τα περιστατικά θρόμβωσης λόγω εμβολιασμού είναι «εξαιρετικά σπάνια».

Ο ίδιος εξήγησε ότι ο αδενοϊός είναι φορτισμένος με ισχυρό αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο, ενώ η πρωτεΐνη που ελκύεται είναι θετική. «Αυτό που βρήκαμε είναι τι πυροδοτεί (τη θρόμβωση), αλλά υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν μετά (για την αντιμετώπιση του προβλήματος)», συμπλήρωσε ο Βρετανός επιστήμονας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr

dikaioma

Πρόσφατες Κοινοποιήσεις

Δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ

Σε διπλανά γραφεία στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς που παραχωρήθηκαν από το Δήμο Καρδίτσας στεγάζονται τους τελευταίους μήνες το Παράρτημα…

3 ημέρες πριν

Ξεκινά στο ΕΑΠ η λειτουργία Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης ΑμεΑ

Ξεκινά σε σύντομο χρονικό διάστημα στο Ε.Α.Π. η λειτουργία της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης Ατόμων με Αναπηρία και Ατόμων με ειδικές…

3 ημέρες πριν

Κλείνει η δομή για ΑμεΑ “Μετάβασις” στην Ιεράπετρα

«Τίτλοι τέλους» στη δομή φιλοξενίας “Μετάβασις” για άτομα με νοητική στέρηση στην Ιεράπετρα. Ήδη έχουν αποχωρήσει οκτώ τρόφιμοι της μονάδας…

3 ημέρες πριν

«Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Συνήθως τα άτομα με αναπηρία καλούνται να μιλήσουν δημόσια μόνο για ζητήματα που άπτονται της αναπηρίας. Πόσο εύκολο είναι να…

3 ημέρες πριν

ΕΟΦ: Συναγερμός για μη εγκεκριμένο φάρμακο – Διαφημίζεται ως παυσίπονο και αντιφλεγμονώδες

Οι καταναλωτές καλούνται να μη χρησιμοποιήσουν το σκεύασμα και να ενημερώσουν τον ΕΟΦ. Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά με ανακοίνωσή…

4 ημέρες πριν

Χοληστερόλη: Υπάρχουν βακτήρια που την «καταβροχθίζουν» – Τυχεροί όσοι τα έχουν στο έντερό τους

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την καρδιαγγειακή τους υγεία έχουν όσοι διατηρούν μια πληθώρα συγκεκριμένων βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου. Το…

4 ημέρες πριν