Φάρμακο για τον κορωνοϊό από Yale και Πανεπιστήμιο Πατρών

Ο ρόλος του Έλληνα επιστήμονα

Ένα νέο φάρμακο για πνευμονική ίνωση που άρχισε να αναπτύσσεται πριν από λίγα χρόνια από την ερευνητική ομάδα του τμήματος Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ, μπορεί να αποτελέσει μέσο θεραπείας των συμπτωμάτων του κορωνοϊού.  Το φάρμακο αυτό, που ονομάζεται sobetirome, ανακαλύφθηκε από την ερευνητική ομάδα του Yale  με επικεφαλής τον πνευμονολόγο Naftali Kaminski και στην οποία συμμετέχει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΓΝΠ Αργύρης Τζουβελέκης.

Η ερευνητική ομάδα του Yale ανακάλυψε ότι το sobetirome, ίσως μπορεί να προλάβει και να θεραπεύσει το  σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσφορίας (ARDS). Πιο συγκεκριμένα οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως το sobetirome,  μιμείται τις επιδράσεις της θεραπείας με θυρεοειδή ορμόνη, που θεραπεύει τις ουλές και βελτιώνει τη λειτουργία των κυττάρων στους πνεύμονες – αλλά δεν έχει τις τοξικές επιδράσεις της θυρεοειδούς ορμόνης στην καρδιά και στους σκελετικούς μύες.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών σχεδίασε σε συνεργασία με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του παγκοσμίου φήμης πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ, κλινική μελέτη φάσης ΙΙ για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα ενός νέου θεραπευτικού παράγοντα, με το όνομα ΑΝ-19 (sobetirome) σε ασθενείς με COVID-19. Η λογική χορήγησης του εν λόγω φαρμακευτικού παράγοντα βασίστηκε σε πειραματικά δεδομένα της ερευνητικής ομάδας της οποίας ηγήθηκε ο κος Τζουβελέκης προ 5ετίας κατά τη διάρκεια των μετα-διδακτορικών του σπουδών στο πανεπιστήμιο Yale, αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν σε ένα από τα πλέον έγκριτα ιατρικά περιοδικά του κόσμου, το Nature Medicine το 2018.

Τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι ο συγκεκριμένος φαρμακευτικός παράγοντας είναι αποτελεσματικός έναντι της πνευμονικής ίνωσης καθώς και της οξείας πνευμονικής βλάβης μέσω  προστασίας των επιθηλιακών κυττάρων του πνεύμονα από επιβλαβή ερεθίσματα, όπως οι ιογενείς λοιμώξεις. Η μηχανιστική του αυτή δράση τον καθιστά μοναδικό, συγκριτικά με τα κυκλοφορούντα και δοκιμασθέντα φάρμακα έναντι του κορωνοϊού, καθώς αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα που λειτουργεί μέσω προστασίας του οργάνου στόχου, ήτοι του πνεύμονα. Συνεπώς πιθανά ευεργετικά αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης να εμφανίζουν απήχηση και σε μελλοντικές πανδημίες με όργανα στόχο τον πνεύμονα.

Η κλινική μελέτη έλαβε προ ημερών επίσημη έγκριση από τον από τον FDA. Επιπρόσθετα η επικείμενη κλινική μελέτη έχει γνωστοποιηθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA-European Medicines Agency).

Η επιτυχής ολοκλήρωση της εν λόγω μελέτης θα ανοίξει νέους θεραπευτικούς ορίζοντες για εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς παγκοσμίως και στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι να πραγματοποιηθεί παράλληλα με την μελέτη στις ΗΠΑ, κλινική μελέτη και στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο για το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας καθώς θα πρόκειται για την πρώτη μελέτη που θα γίνει σε συνεργασία με ερευνητικό κέντρο των ΗΠΑ και θα δοθεί η δυνατότητα να έρθει στην Ελλάδα ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο.

Η μελέτη αναμένεται να είναι πολυκεντρική στην οποία έχουν ήδη συμφωνήσει να συμμετάσχουν 5 από τα κυριότερα δημόσια νοσοκομεία, με κέντρο αναφοράς το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών. Η ερευνητική ομάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αναζήτηση χρηματοδότησης για την οικονομική στήριξη της μελέτης.

Όπως εξήγησε ο κ. Τζουβελέκης, το sobetirome είναι ένα νέο φάρμακο και πιστεύουμε ότι θα έχει αποτελεσματικότητα στον Covid-19 και γενικότερα σε όλους τους κορωνοϊούς.

Οι κλινικές δοκιμές θα γίνουν με ασθενείς υψηλού κινδύνου COVID-19, τόσο στο νοσοκομείο Yale New Haven, ενώ στις προθέσεις της ερευνητικής ομάδας, είναι να ξεκινήσει ανάλογη κλινική μελέτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, μέσω του κ.  Τζουβελέκη, πρώην μεταδιδακτορικό συνεργάτη στο Yale και αναπληρωτή καθηγητή πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Όπως ανέφερε σε αυτή τη φάση, τόσο ο ίδιος, όσο και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, είναι σε αναζήτηση χρηματοδότησης από διεθνή οργανισμό. «Ελπίζουμε μέσα στον επόμενο μήνα να βρούμε τους αναγκαίους χρηματοδότες για να ξεκινήσουν και εδώ οι κλινικές δοκιμές» συμπλήρωσε ο κ. Τζουβελέκης.

Να σημειωθεί ότι το  Yale διαθέτει άφθονες ποσότητες φαρμάκου για δοκιμές.

Πηγή: thebest.gr

dikaioma

Πρόσφατες Κοινοποιήσεις

Έντερο: Ποια διατροφή είναι το καλύτερο «φάρμακο»;

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από τη φαρμακευτική αγωγή για το ευερέθιστο έντερο. Σχεδόν…

1 ημέρα πριν

Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική…

1 ημέρα πριν

Δικτύωση ΚΔΗΦ-ΑμεΑ με το ΚΔΑΠ-ΑμεΑ της Ν. Ιωνίας

Στο πλαίσιο της διασύνδεσης των κοινωνικών φορέων και δομών του Δήμου Βόλου, πραγματοποιήθηκε η διασύνδεση της Κοινωνικού Λειτουργού του Κέντρου…

2 ημέρες πριν

Νόσος Πάρκινσον: Πειραματική θεραπεία βελτιώνει τα κινητικά συμπτώματα

Ένα πειραματικό μονοκλωνικό αντίσωμα ξεχώρισε για τη θεραπευτική του επίδραση σε ασθενείς με ταχεία εξέλιξη της νόσου Πάρκινσον Στην επιδείνωση…

3 ημέρες πριν

EE: Θεσπίζεται η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας για ΑμεΑ- Ίση πρόσβαση σε προνομιακούς όρους

Δόθηκε το τελικό «πράσινο φως» από την ΕΕ για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας και την Ευρωπαϊκή Κάρτα Στάθμευσης για ΑμεΑ.…

3 ημέρες πριν

Πώς να διώξετε την αφρικανική σκόνη από τη μύτη, το λαιμό και τους πνεύμονες

H αφρικανική σκόνη γέμισε το περιβάλλον και τα σωθικά μας. Πώς μπορούμε να καθαρίσουμε τα μάτια, τη μύτη, το λαιμό…

3 ημέρες πριν