Γιατί είναι διπλά χρήσιμος φέτος ο εμβολιασμός ενάντια στη γρίπη

Τα εμβόλια δικαιώνουν απόλυτα την γνωστή ιπποκρατική ρήση «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν»

Η πρώτη ασθένεια που οι άνθρωποι απέτρεψαν με τον εμβολιασμό ήταν η ευλογιά. Μάλιστα,  το εμβόλιο  κατά της ευλογιάς οδήγησε στην εξαφάνισή της που μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα είχε ήδη σκοτώσει 300-500 εκατομμύρια ανθρώπους. Σήμερα, ο εμβολιασμός προλαμβάνει 2-3 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο και παρέχει την καλύτερη και αποτελεσματικότερη προστασία ενάντια σε ασθένειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν όχι μόνο σε σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και να επιφέρουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα.

Η πανδημία του κορωνοϊού και η ανάγκη δημιουργίας ενός αποτελεσματικού εμβολίου έφερε στο προσκήνιο τη διαχρονική  αξία του εμβολιασμού. Κάθε χρόνο, χιλιάδες ενήλικες αρρωσταίνουν από ασθένειες όπως η γρίπη που θα μπορούσαν να προληφθούν  με εμβόλια. Στην Ελλάδα ο συστηματικός αντιγριπικός εμβολιασμός ξεκίνησε σχετικά προσφάτως  και είναι ενταγμένος στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Ετησίως θα πρέπει να επαναλαμβάνεται για όλους τους ενήλικες άνω των 60 ετών και για ειδικές ομάδες τους πληθυσμού, όπως πάσχοντες από χρόνιες πνευμονοπάθειες ή σοβαρά καρδιολογικά νοσήματα. Ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια  και στεφανιαία νόσο αποτελούν τον μεγαλύτερο όγκο καρδιολογικών ασθενών που ο αντιγριπικός εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις πολύτιμες κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.  Επίσης ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, νευρολογικά και νεφρολογικά νοσήματα, αλλά και ασθενείς υπό ανοσοκατασταλτική αγωγή (π.χ. ασθενείς με κακοήθειες ή αυτοάνοσα νοσήματα, ασθενείς που υπεβλήθησαν σε μεταμόσχευση κ.λπ.)  αποτελούν ομάδες ασθενών που ο εμβολιασμός ενάντια στη γρίπη είναι επιβεβλημένος, πάντα υπό την καθοδήγηση των γιατρών.

Ο αντιγριπικός  εμβολιασμός αφορά και ομάδες πληθυσμού χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Οσοι βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των  6 μηνών ή φροντίζουν ευπαθή άτομα,  καθώς επίσης εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας  (γιατροί, νοσηλευτές, κ.λπ.) ανεξάρτητα ηλικίας θα πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο. Επίσης, συστήνεται ο εμβολιασμός των εγκύων καθώς και των ατόμων με νοσογόνο παχυσαρκία, δηλαδή με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 40 kg/m2.

Τα εμβόλια δικαιώνουν απόλυτα την γνωστή ιπποκρατική ρήση «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν». Η αναχαίτιση της γρίπης  σήμερα πέραν από το ατομικό όφελος θα συμβάλλει στην ανακούφιση των συστημάτων υγείας που ενδεχομένως να πιεστούν από την πανδημία του Covid-19. Ας κάνουμε φέτος τον εμβολιασμό ενάντια στη γρίπη στάση ζωής, αφενός για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και αφετέρου τους συνανθρώπους μας και όλη την κοινωνία.

Ο Κώστας Τσιούφης είναι καθηγητής Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ, διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής

dikaioma

Πρόσφατες Κοινοποιήσεις

Έντερο: Ποια διατροφή είναι το καλύτερο «φάρμακο»;

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από τη φαρμακευτική αγωγή για το ευερέθιστο έντερο. Σχεδόν…

3 ημέρες πριν

Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική…

3 ημέρες πριν

Δικτύωση ΚΔΗΦ-ΑμεΑ με το ΚΔΑΠ-ΑμεΑ της Ν. Ιωνίας

Στο πλαίσιο της διασύνδεσης των κοινωνικών φορέων και δομών του Δήμου Βόλου, πραγματοποιήθηκε η διασύνδεση της Κοινωνικού Λειτουργού του Κέντρου…

3 ημέρες πριν

Νόσος Πάρκινσον: Πειραματική θεραπεία βελτιώνει τα κινητικά συμπτώματα

Ένα πειραματικό μονοκλωνικό αντίσωμα ξεχώρισε για τη θεραπευτική του επίδραση σε ασθενείς με ταχεία εξέλιξη της νόσου Πάρκινσον Στην επιδείνωση…

4 ημέρες πριν

EE: Θεσπίζεται η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας για ΑμεΑ- Ίση πρόσβαση σε προνομιακούς όρους

Δόθηκε το τελικό «πράσινο φως» από την ΕΕ για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας και την Ευρωπαϊκή Κάρτα Στάθμευσης για ΑμεΑ.…

4 ημέρες πριν

Πώς να διώξετε την αφρικανική σκόνη από τη μύτη, το λαιμό και τους πνεύμονες

H αφρικανική σκόνη γέμισε το περιβάλλον και τα σωθικά μας. Πώς μπορούμε να καθαρίσουμε τα μάτια, τη μύτη, το λαιμό…

4 ημέρες πριν