Κατηγορίες: Νέα Υγεια

Γυροειδής αλωπεκία, ακόμα μια πιθανή παρενέργεια του κορωνοϊού

Αμερικανική μελέτη καταγράφει αύξηση κρουσμάτων, η οποία όμως δεν είναι σαφές αν προκαλείται από τον ίδιο τον ιό ή από ψυχολογικούς παράγοντες.

Ενισχύονται οι υποψίες για σχέση του πανδημικού κορωνοϊού με αυτοάνοσα νοσήματα.

Νέα μελέτη στις ΗΠΑ συνδέει την Covid-19 με έξαρση ή πυροδότηση της γυροειδούς αλωπεκίας, γνωστής και ως «τριχοφάγου», μια μορφή αυτοάνοσης τοπικής τριχόπτωσης, συνήθως στο κεφάλι.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο JAMA Dermatology, έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες ενδείξεις για σχέση της Covid με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η συχνότητα γυροειδούς αλωπεκίας 19 βρέθηκε αυξημένη σε όλες τις ομάδες άνω των 20 ετών

Τα ευρήματα της νέας μελέτης συνοψίζουν με άρθρο τους η παθολόγος καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και η βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη.

Η μελέτη συνέκρινε 259.369 ασθενείς Covid-19 με αντίστοιχους υγιείς εθελοντές που δεν είχαν νοσήσει και διαπίστωσε η επίπτωση της γυροειδούς αλωπεκίας σε ασθενείς με COVID-19 ήταν αναλογικά υψηλότερη από την επίπτωση στην ομάδα ελέγχου.

Η συχνότητα εμφάνισης γυροειδούς αλωπεκίας μετά την Covid-19 βρέθηκε σημαντικά αυξημένη σε όλες τις ομάδες άνω των 20 ετών, ανεξαρτήτως φύλου.

Αυτό υποστηρίζει τον πιθανό ρόλο του ιού στην εμφάνιση και έξαρση της γυροειδούς αλωπεκίας, αν και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες επίσης, όπως το ψυχολογικό στρες, μπορεί να έχουν συμβάλει στην εμφάνιση της γυροειδούς αλωπεκίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι πιθανοί μηχανισμοί περιλαμβάνουν την αντιγονική μοριακή μίμηση μεταξύ του SARS-CoV-2 και των αντιγόνων του θύλακα της τρίχας, ενεργοποίηση κυτταροκινών και ακολούθως ενεργοποίηση της φλεγμονώδους απόκρισης.

Η μελέτη αναδεικνύει την επιδημιολογική συσχέτιση μεταξύ της Covid-19 και της γυροειδούς αλωπεκίας.

Aπαιτούνται ωστόσο περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει αιτιακή σχέση ανάμεσα σε αυτοάνοσα νοσήματα και την Covid-19.

Πηγή: tanea.gr

dikaioma

Πρόσφατες Κοινοποιήσεις

Έρχονται δωρεάν διακοπές μέσω ΟΠΕΚΑ – Ανοίγουν οι αιτήσεις

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για δωρεάν διακοπές μέσω του ΟΠΕΚΑ. Εντός Ιουνίου θα ξεκινήσει η υλοποίηση των προγραμμάτων του Λογαριασμού Αγροτικής…

6 ώρες πριν

Υπουργείο Τουρισμού: Δράσεις για τα Άτομα με Αναπηρία στην Ελλάδα

Δράσεις για την προβολή της Ελλάδας στις ΗΠΑ ως τουριστικού προορισμού που στηρίζει την ισότητα και τη συμπερίληψη, προωθούν το Υπουργείο…

7 ώρες πριν

Αυτά είναι τα μέτρα προστασίας από την αφρικανική σκόνη που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ (Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας), η μεγάλης εμβέλειας (χιλιάδες χιλιόμετρα) αερομεταφορά σκόνης της ερήμου γύρω…

10 ώρες πριν

«Ενδυνάμωση των ΑμεΑ μέσω του Αθλητισμού»: Ημερίδα στην Πλώσταινα από το Εργαστήρι «Παναγία Ελεούσα»

Το Εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» στο πλαίσιο υλοποίησης του Συγχρηματοδοτούμενου, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Education and Culture Executive Agency), έργου…

1 ημέρα πριν

Σύλλογος ΑμεΑ: Απαλλαγή από τη μηνιαία παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις για τα άτομα με αναπηρία άνω του 80%

Aπό τον Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία Επαρχίας Ρόδου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: Ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας…

1 ημέρα πριν

Υπάρχει αντίδοτο για το άγχος;

Ποτέ άλλοτε δεν ήμασταν τόσο αγχωμένοι, ούτε όμως και τόσο εφευρετικοί στην καταπολέμηση του στρες. Είναι όμως πραγματικές λύσεις τα…

1 ημέρα πριν