Η καυτερή πιπεριά προλαμβάνει κατά του καρδιακού εμφράγματος και του εγκεφαλικού επεισοδίου

Αν σας αρέσει το καυτερό φαγητό, είναι πολύ πιθανό να κάνετε καλό στην καρδιά σας. Νέα έρευνα συμπέρανε ότι η κατανάλωση καυτερών πιπεριών μειώνει δραματικά τον κίνδυνο καρδιακού εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβρη του 2019 στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American College of Cardiology (ACC), επιστήμονες στην Ιταλία παρατήρησαν ότι όσοι καταναλώνουν καυτερή πιπεριά 4 φορές την εβδομάδα ή περισσότερο είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακό έμφραγμα και 60% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με εκείνους που δεν καταναλώνουν τακτικά καυτερή πιπεριά.

Το ενδιαφέρον στοιχείο εδώ είναι πως η προστασία από την θνησιμότητα ήταν ανεξάρτητη από το είδος της διατροφής που ακολουθούσαν οι συμμετέχοντες. Με άλλα λόγια, κάποιος που ακολουθεί μεσογειακή διατροφή και κάποιος άλλος που τρώει λίγο λιγότερο υγιεινά αλλά και οι δύο καταναλώνουν συχνά καυτερή πιπεριά έχουν το ίδιο προστατευτικό όφελος.

Η Marialaura Bonaccio και οι συνεργάτες της βασίστηκαν σε δεδομένα από 22.811 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 35 ετών και άνω, από μια περιοχή στην Ιταλία. Οι συμμετέχοντες είχαν παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με την διατροφή τους μέσω ερωτηματολογίων. Το 23.4% απάντησε ότι κατανάλωνε καυτερή πιπεριά πάνω από 4 φορές την εβδομάδα, ενώ το 33.7% ανέφερε ότι έτρωγε ποτέ ή σχεδόν ποτέ.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες παρακολουθούσαν την κατάσταση της υγείας τους για περίπου 8 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, 1.236 υποκείμενα απεβίωσαν – περίπου το 1/3 αυτών από προβλήματα που σχετίζονταν με την καρδιά.

Τι κρύβεται πίσω από την θετική επίδραση της καυτερής πιπεριάς;

Αν και η έρευνα δεν εξέτασε τους βιοχημικούς μηχανισμούς στις κόκκινες πιπεριές που επηρεάζουν την καρδιά, η καψαϊκίνη – το δραστικό συστατικό που κάνει την πιπεριά καυτερή – φαίνεται να παίζει έναν βασικό ρόλο. Είναι αρκετά τα στοιχεία μελετών που δείχνουν πώς τα καψαϊκινοειδή επιδρούν στη λειτουργία των αιμοπεταλίων, στα κύτταρα που συναποτελούν τα αιμοφόρα αγγεία και στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη.

Μάλιστα, έρευνα του 2012 από Πανεπιστήμιο της Κίνας ανακάλυψε ότι τα καψαϊκινοειδή μπλοκάρουν τη δράση ενός γονιδίου που κάνει τις αρτηρίες να συστέλλονται και μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης, μειώνοντας τη συσσώρευσή της στο σώμα. Φυσικά, η καυτερή πιπεριά δεν μπορεί να διατηρήσει σε υγιή επίπεδα της λειτουργία της καρδιάς. Εδώ παίζουν ρόλο η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και η κληρονομικότητα. Ωστόσο, δεν χάνουμε τίποτα να προσθέσουμε λίγη καυτερή πιπεριά στο φαγητό μας.

Πηγή: enallaktikidrasi.com/

dikaioma

Πρόσφατες Κοινοποιήσεις

Έντερο: Ποια διατροφή είναι το καλύτερο «φάρμακο»;

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από τη φαρμακευτική αγωγή για το ευερέθιστο έντερο. Σχεδόν…

2 ημέρες πριν

Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική…

2 ημέρες πριν

Δικτύωση ΚΔΗΦ-ΑμεΑ με το ΚΔΑΠ-ΑμεΑ της Ν. Ιωνίας

Στο πλαίσιο της διασύνδεσης των κοινωνικών φορέων και δομών του Δήμου Βόλου, πραγματοποιήθηκε η διασύνδεση της Κοινωνικού Λειτουργού του Κέντρου…

2 ημέρες πριν

Νόσος Πάρκινσον: Πειραματική θεραπεία βελτιώνει τα κινητικά συμπτώματα

Ένα πειραματικό μονοκλωνικό αντίσωμα ξεχώρισε για τη θεραπευτική του επίδραση σε ασθενείς με ταχεία εξέλιξη της νόσου Πάρκινσον Στην επιδείνωση…

3 ημέρες πριν

EE: Θεσπίζεται η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας για ΑμεΑ- Ίση πρόσβαση σε προνομιακούς όρους

Δόθηκε το τελικό «πράσινο φως» από την ΕΕ για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας και την Ευρωπαϊκή Κάρτα Στάθμευσης για ΑμεΑ.…

3 ημέρες πριν

Πώς να διώξετε την αφρικανική σκόνη από τη μύτη, το λαιμό και τους πνεύμονες

H αφρικανική σκόνη γέμισε το περιβάλλον και τα σωθικά μας. Πώς μπορούμε να καθαρίσουμε τα μάτια, τη μύτη, το λαιμό…

4 ημέρες πριν