Η συχνότητα κίνησης του εντέρου μπορεί να είναι δείκτης κινδύνου για καρδιά

Το σώμα μας στέλνει σήματα μέσω διαφόρων συμπτωμάτων, που υποδηλώνουν επικείμενο έμφραγμα ή κίνδυνο καρδιακής προσβολής στο προσεχές μέλλον.

Η συχνότητα κίνησης του εντέρου μπορεί να είναι ένας τέτοιος τρόπος εντοπισμού οποιουδήποτε τέτοιου κινδύνου καρδιακής ανακοπής, σύμφωνα με μια ακόμα σχετική έρευνα.

Η σύνδεση μεταξύ της συχνότητας επισκέψεων στην τουαλέτα και του καρδιακού κινδύνου έχει εντοπιστεί από τους επιστήμονες στο πρόσφατο παρελθόν. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τις συσχετίσεις μεταξύ της συχνότητας των κινήσεων του εντέρου και των μεγάλων αγγειακών και μη-αγγειακών παθήσεων εκτός του πεπτικού συστήματος.

Στοιχεία 487.198 συμμετεχόντων ηλικίας 30 έως 79 ετών από 10 διαφορετικές γεωγραφικά περιοχές σε όλη την Κίνα συνελέχθησαν από το 2004 έως το 2008. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν καρκίνο, καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο στην αρχή της έρευνας και παρατηρήθηκαν για χρονική διάρκεια 10 ετών κατά μέσο όρο.

Διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες με συχνότητα κίνησης του εντέρου πάνω από μία φορές την ημέρα είχαν υψηλότερο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιακής νόσου (στεφανιαία νόσος) σε σύγκριση με εκείνους που είχαν κενώσεις μία φορά την ημέρα.

Η στεφανιαία νόσος είναι συχνά προπομπός για καρδιακή προσβολή.

Αυτή η συχνότητα κινητικότητας του εντέρου παρατηρήθηκε να συμβαίνει επίσης και με μια σειρά από άλλων χρόνιων επιπλοκών υγείας, όπως:
  • καρδιακή ανεπάρκεια
  • χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
  • σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και
  • χρόνια νεφρική νόσος

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η μειωμένη συχνότητα κίνησης του εντέρου (λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα) συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιακής νόσου, ισχαιμικού εγκεφαλικού και χρόνιας νεφρικής νόσου.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Η συχνότητα κίνησης του εντέρου συσχετίστηκε με μελλοντικούς κινδύνους πολλαπλών αγγειακών και μη-αγγειακών παθήσεων. Η ενσωμάτωση της αξιολόγησης της συχνότητας αυτής από τους γιατρούς στην πρωτοβάθμια περίθαλψη θα πρέπει να ληφθεί υπόψη».

Πηγές: https://www.dnaindia.comhttps://www.express.co.ukhttps://timesofindia.indiatimes.com, iatropedia.gr

dikaioma

Πρόσφατες Κοινοποιήσεις

Δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ

Σε διπλανά γραφεία στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς που παραχωρήθηκαν από το Δήμο Καρδίτσας στεγάζονται τους τελευταίους μήνες το Παράρτημα…

14 ώρες πριν

Ξεκινά στο ΕΑΠ η λειτουργία Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης ΑμεΑ

Ξεκινά σε σύντομο χρονικό διάστημα στο Ε.Α.Π. η λειτουργία της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης Ατόμων με Αναπηρία και Ατόμων με ειδικές…

14 ώρες πριν

Κλείνει η δομή για ΑμεΑ “Μετάβασις” στην Ιεράπετρα

«Τίτλοι τέλους» στη δομή φιλοξενίας “Μετάβασις” για άτομα με νοητική στέρηση στην Ιεράπετρα. Ήδη έχουν αποχωρήσει οκτώ τρόφιμοι της μονάδας…

14 ώρες πριν

«Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Συνήθως τα άτομα με αναπηρία καλούνται να μιλήσουν δημόσια μόνο για ζητήματα που άπτονται της αναπηρίας. Πόσο εύκολο είναι να…

14 ώρες πριν

ΕΟΦ: Συναγερμός για μη εγκεκριμένο φάρμακο – Διαφημίζεται ως παυσίπονο και αντιφλεγμονώδες

Οι καταναλωτές καλούνται να μη χρησιμοποιήσουν το σκεύασμα και να ενημερώσουν τον ΕΟΦ. Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά με ανακοίνωσή…

1 ημέρα πριν

Χοληστερόλη: Υπάρχουν βακτήρια που την «καταβροχθίζουν» – Τυχεροί όσοι τα έχουν στο έντερό τους

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την καρδιαγγειακή τους υγεία έχουν όσοι διατηρούν μια πληθώρα συγκεκριμένων βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου. Το…

1 ημέρα πριν