Κορωνοϊός: 8 στα 10 κρούσματα δεν είναι σοβαρά -Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Περισσότερα από τέσσερα στα πέντε κρούσματα (πάνω από το 80%) της νόσου COVID-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός SARS-COV-2, είναι σχετικά ήπια, όπως προκύπτει από την μεγαλύτερη έως τώρα κινεζική μελέτη.   Σύμφωνα με την έρευνα του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CCDC),  περισσότερο κινδυνεύουν οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν ήδη από κάποια άλλη ασθένεια καθώς και το ιατρικό προσωπικό.

Το κέντρο μελέτησε 72.314 κρούσματα της νόσου που διαγνώσθηκαν στην Κίνα έως τις 11 Φεβρουαρίου, μεταξύ των οποίων ασθενείς με τη λοίμωξη αλλά χωρίς συμπτώματα, καθώς επίσης ύποπτα περιστατικά, σύμφωνα με το BBC και τον Guardian.   

Τα βασικά συμπεράσματα είναι τα εξής:

  • Σχεδόν το 81% των λοιμώξεων είναι ήπια και οι ασθενείς θα ανακάμψουν σχετικά εύκολα.
    Σχεδόν το 14% των κρουσμάτων είναι σοβαρά (πνευμονία, δύσπνοια κ.α.) και μόνο το 5% κρίσιμα για τη ζωή του ασθενούς (αναπνευστική ανεπάρκεια, σήψη, πολυοργανική ανεπάρκεια).
  • Το ποσοστό θανατηφόρων κρουσμάτων μεταξύ των ασθενών είναι 2,3%. Στην επαρχία Χουμπέι, όπου είναι το επίκεντρο και έχει εκδηλωθεί το 94% των κρουσμάτων, η θνησιμότητα φθάνει το 2,9%, ενώ στην υπόλοιπη Κίνα είναι μόνο 0,4%.  
  • Το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας (σχεδόν 15%) έχουν ασθενείς άνω των 80 ετών.  
  • Δεν έχουν υπάρξει καθόλου θάνατοι σε παιδιά έως εννέα ετών, ενώ πολύ χαμηλό είναι το ποσοστό θυμάτων σε ασθενείς έως 39 ετών (μόνο 0,2%). Το ποσοστό θανάτων αυξάνει σε 0,4% για τους ασθενείς 40-49 ετών, 1,3% για 50-59 ετών, 3,6% για 60 έως 69 ετών και 8% για 70 έως 79 ετών.  
  • Οι άνδρες είναι πιθανότερο να πεθάνουν από ό,τι οι γυναίκες.  
  • Οι ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό και στη συνέχεια όσοι έχουν διαβήτη, χρόνια πνευμονική πάθηση και υπέρταση.
  • Η καμπύλη εξέλιξης της επιδημίας στην Κίνα δείχνει κορύφωση των συμπτωμάτων στις 23 έως 26 Ιανουαρίου και στη συνέχεια μια αργή μείωση, πιθανώς επειδή έχουν αποτέλεσμα τα αυστηρά μέτρα περιορισμού των κινεζικών αρχών. Όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η πτωτική τάση θα αναστραφεί.

Στο μεταξύ, η Κίνα ανακοίνωσε ότι, μετά από κλινική δοκιμή σε 70 ασθενείς (τα αποτελέσματα δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη), ενέκρινε για χρήση στην περίπτωση της νόσου COVID-19 το αντιικό φάρμακο favilavir (γνωστό προηγουμένως ως fapilavir), που έχει αναπτυχθεί από την κινεζική φαρμακευτική εταιρεία Zhejiang Hisun για φλεγμονές της μύτης και του λαιμού.  

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πηγή: www.lifo.gr

dikaioma

Πρόσφατες Κοινοποιήσεις

Έρχονται δωρεάν διακοπές μέσω ΟΠΕΚΑ – Ανοίγουν οι αιτήσεις

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για δωρεάν διακοπές μέσω του ΟΠΕΚΑ. Εντός Ιουνίου θα ξεκινήσει η υλοποίηση των προγραμμάτων του Λογαριασμού Αγροτικής…

18 ώρες πριν

Υπουργείο Τουρισμού: Δράσεις για τα Άτομα με Αναπηρία στην Ελλάδα

Δράσεις για την προβολή της Ελλάδας στις ΗΠΑ ως τουριστικού προορισμού που στηρίζει την ισότητα και τη συμπερίληψη, προωθούν το Υπουργείο…

18 ώρες πριν

Αυτά είναι τα μέτρα προστασίας από την αφρικανική σκόνη που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ (Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας), η μεγάλης εμβέλειας (χιλιάδες χιλιόμετρα) αερομεταφορά σκόνης της ερήμου γύρω…

22 ώρες πριν

«Ενδυνάμωση των ΑμεΑ μέσω του Αθλητισμού»: Ημερίδα στην Πλώσταινα από το Εργαστήρι «Παναγία Ελεούσα»

Το Εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» στο πλαίσιο υλοποίησης του Συγχρηματοδοτούμενου, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Education and Culture Executive Agency), έργου…

2 ημέρες πριν

Σύλλογος ΑμεΑ: Απαλλαγή από τη μηνιαία παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις για τα άτομα με αναπηρία άνω του 80%

Aπό τον Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία Επαρχίας Ρόδου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: Ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας…

2 ημέρες πριν

Υπάρχει αντίδοτο για το άγχος;

Ποτέ άλλοτε δεν ήμασταν τόσο αγχωμένοι, ούτε όμως και τόσο εφευρετικοί στην καταπολέμηση του στρες. Είναι όμως πραγματικές λύσεις τα…

2 ημέρες πριν