Κατηγορίες: Επικαιρότητα Νέα

Κορωνοϊός: Αντίστροφη μέτρηση για τις «ασφαλείς» χώρες της λευκής λίστας της ΕΕ

Αντίστροφη μέτρηση στις Βρυξέλλες για την οριστικοποίηση της λίστας με τις χώρες για τις οποίες από αύριο θα ανοίξει τα σύνορά της η Ευρώπη – Πιέσεις για να δοθεί το πράσινο φως σε ταξιδιώτες και από άλλες τρίτες χώρες – Τι θα γίνει με ΗΠΑ και Κίνα

Σκληρές διαπραγματεύσεις διεξάγονται στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να καθοριστούν οι τρίτες χώρες (κράτη που δεν ανήκουν στην ΕΕ) των οποίων οι πολίτες θα μπορούν να ταξιδέψουν. Από την 1η Ιουλίου, σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ήδη στη δημοσιότητα έχει διαρρεύσει το προσχέδιο της «λευκής λίστας» που περιλαμβάνει 14 χώρες

Καθώς οι οικονομίες της Ευρώπης προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την ύφεση λόγω της πανδημίας της ασθένειας Covid-19, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών μελών έχουν ξεκινήσει μια γραπτή διαδικασία ώστε να οριστικοποιήσουν τη λίστα των ασφαλών τρίτων κρατών, η οποία θα εμπεριέχει 14 έως 15 χώρες. Για να συμπεριληφθεί μια χώρα στην ασφαλή αυτή λίστα θα πρέπει να καταγράφει ίδια ή και λιγότερα κρούσματα του κορωνοϊού από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλαδή 16 ανά 100.000 πολίτες.

Ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Αλγερία, η Γεωργία, η Ιαπωνία και το Μαυροβούνιο θα βρίσκονται σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες στη λευκή λίστα, μαζί με το Μαρόκο τη Νέα Ζηλανδία, την Τυνησία, τη Ρουάντα, τη Σερβία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη και την Ουρουγουάη.

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της Κίνας καθώς οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να συμπεριλάβουν και αυτήν τη χώρα στις λεγόμενες ασφαλείς χώρες, εφόσον όμως το Πεκίνο ανοίξει και εκείνο τα σύνορά του στους Ευρωπαίους πολίτες.

Εκτός αυτής της λίστας αναμένεται να μείνουν χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Ρωσία και η Βραζιλία, παρά τις σαφείς πολιτικές πιέσεις, οι οποίες καθυστέρησαν την επίτευξη της εν λόγω συμφωνία από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Οι διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη μέλη ήταν πολλές και σημαντικές, καθώς αρκετές ευρωπαϊκές χώρες επιθυμούσαν μεγαλύτερη λίστα, ενώ χώρες όπως η Γαλλία πίεζαν για το άνοιγμα των συνόρων με γαλλόφωνα κράτη τηςΑφρικής, ενώ η Πορτογαλία αντηχούσε για την περίπτωση της Βραζιλίας, μιας χώρας δεξαμενής για την τουριστική της βιομηχανία.

Υπενθυμίζεται ότι δεν θα υπάρξουν περιορισμοί για το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς η χώρα παραμένει τυπικά μέλος της ΕΕ μέχρι να λήξει η μεταβατική περίοδος στο τέλος του έτους. 

Πηγή: protothema.gr

dikaioma

Πρόσφατες Κοινοποιήσεις

Δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ

Σε διπλανά γραφεία στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς που παραχωρήθηκαν από το Δήμο Καρδίτσας στεγάζονται τους τελευταίους μήνες το Παράρτημα…

2 ημέρες πριν

Ξεκινά στο ΕΑΠ η λειτουργία Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης ΑμεΑ

Ξεκινά σε σύντομο χρονικό διάστημα στο Ε.Α.Π. η λειτουργία της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης Ατόμων με Αναπηρία και Ατόμων με ειδικές…

2 ημέρες πριν

Κλείνει η δομή για ΑμεΑ “Μετάβασις” στην Ιεράπετρα

«Τίτλοι τέλους» στη δομή φιλοξενίας “Μετάβασις” για άτομα με νοητική στέρηση στην Ιεράπετρα. Ήδη έχουν αποχωρήσει οκτώ τρόφιμοι της μονάδας…

2 ημέρες πριν

«Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Συνήθως τα άτομα με αναπηρία καλούνται να μιλήσουν δημόσια μόνο για ζητήματα που άπτονται της αναπηρίας. Πόσο εύκολο είναι να…

2 ημέρες πριν

ΕΟΦ: Συναγερμός για μη εγκεκριμένο φάρμακο – Διαφημίζεται ως παυσίπονο και αντιφλεγμονώδες

Οι καταναλωτές καλούνται να μη χρησιμοποιήσουν το σκεύασμα και να ενημερώσουν τον ΕΟΦ. Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά με ανακοίνωσή…

3 ημέρες πριν

Χοληστερόλη: Υπάρχουν βακτήρια που την «καταβροχθίζουν» – Τυχεροί όσοι τα έχουν στο έντερό τους

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την καρδιαγγειακή τους υγεία έχουν όσοι διατηρούν μια πληθώρα συγκεκριμένων βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου. Το…

3 ημέρες πριν