Κορωνοϊός: Η έλλειψη οξυγόνου προκαλεί ανακοπή καρδιάς και οι ασθενείς σπανίως επιβιώνουν

Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 προκαλεί ανακοπή καρδιάς σε μερικούς βαριά ασθενείς εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου που προκαλεί η επίθεσή του στους πνεύμονες. Φτωχή η πρόγνωση, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τη μία δυσάρεστη έκπληξη μετά την άλλη επιφυλάσσει ο κορωνοϊός, ο οποίος έχει ήδη κοστίσει τη ζωή περισσότερων από 1 εκατομμύριο ανθρώπων. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι για τους ασθενείς με βαριά νόσο που παθαίνουν ανακοπή καρδιάς, οι πιθανότητες επιβίωσης είναι λιγοστές.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ένα νοσοκομείο του Μίσιγκαν και έδειξε πως αυτό ίσχυε ακόμα και όταν οι γιατροί κατόρθωναν να τους ανατάξουν. Είναι η δεύτερη μελέτη που καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα. Η προγενέστερη είχε διεξαχθεί στην Κίνα.

Όπως εξηγεί ο Dr. J. Randall Curtis, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, η ανακοπή καρδιάς είναι γενικώς επικίνδυνη για τους ασθενείς με σοβαρά νοσήματα των πνευμόνων. Το πρόβλημα, λέει, δεν είναι η καρδιά, αλλά οι πνεύμονες.

«Το βλέπουμε και με άλλες σοβαρές πνευμονοπάθειες», λέει. «Όταν ο κορωνοϊός οδηγεί έναν ασθενή στην ανακοπή καρδιάς δεν το κάνει επειδή βλάπτει την καρδιά. Η καρδιά σταματά να κτυπά επειδή οι πνεύμονες δεν την τροφοδοτούν με αρκετό οξυγόνο. Ακόμα λοιπόν κι όταν οι γιατροί κατορθώσουν να ανατάξουν τον ασθενή, η καρδιά του εξακολουθεί να μην οξυγονώνεται σωστά».

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει καμία ελπίδα επιβίωσης του ασθενούς, διευκρινίζει. «Πάντοτε υπάρχουν ελπίδες», λέει. «Απλώς, επί εδάφους λοίμωξης Covdi-19, οι ελπίδες αυτές είναι πολύ λίγες».

Άσφυγμη ηλεκτρική δραστηριότητα

Σε αυτήν συμπεριλήφθηκαν 54 ασθενείς με σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, οι οποίοι υπέστησαν ανακοπή καρδιάς. Οι ασθενείς είχαν εισαχθεί στο Νοσοκομείο Beaumont Health μεταξύ 15 Μαρτίου και 3 Απριλίου 2020.

Οι 52 από αυτούς παρουσίασαν μία μορφή ανακοπής που αποκαλείται άσφυγμη καρδιακή δραστηριότητα (PEA). Κατ’ αυτήν, η καρδιά παράγει αρκετή ηλεκτρική δραστηριότητα για να κτυπά, αλλά ο καρδιακός μυς δεν ανταποκρίνεται.

«Η PEA έχει πολύ χειρότερη επιβίωση για τους ασθενείς απ’ ό,τι η ανακοπή καρδιάς που προκαλείται από δυσλειτουργία της καρδιάς καθαυτής», εξήγησε ο Dr Curtis.

Οι γιατροί του Beaumont Health κατόρθωσαν να ανατάξουν τους 29 από τους ασθενείς, κάνοντάς τους καρδιοαναπνευστική ανάνηψη. Δυστυχώς όμως κανένας τους δεν κατόρθωσε να νικήσει τη νόσο Covid-19.

Πηγή: iatropedia.gr

dikaioma

Πρόσφατες Κοινοποιήσεις

Π.Π. Πιννγ Πονγκ ΑμεΑ: Δυο μετάλλια ο Γιάννης Δημητρακόπουλος

Ακόμα ένα Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, αυτό της Παρά-Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης διεξήχθη το Σάββατο 27/4 και την Κυριακή 28/4 στο Στάδιο…

5 ώρες πριν

Ξυπνάτε με πιασμένη μέση; Πέντε κινήσεις που ανακουφίζουν πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι

Όσο μεγαλώνουμε, η ηλικία αφήνει ανεξίτηλα σημάδια στο σώμα με ιδιαίτερη προτίμηση τη μέση. Αυτός είναι και ο λόγος που…

6 ώρες πριν

Υπουργικό συμβούλιο: Bonus στο Δημόσιο, επενδύσεις και ΑμεΑ στην ατζέντα

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το μπόνους στους δημοσίους υπαλλήλους να δεσπόζει στην ατζέντα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο…

6 ώρες πριν

Έντερο: Ποια διατροφή είναι το καλύτερο «φάρμακο»;

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από τη φαρμακευτική αγωγή για το ευερέθιστο έντερο. Σχεδόν…

3 ημέρες πριν

Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική…

3 ημέρες πριν

Δικτύωση ΚΔΗΦ-ΑμεΑ με το ΚΔΑΠ-ΑμεΑ της Ν. Ιωνίας

Στο πλαίσιο της διασύνδεσης των κοινωνικών φορέων και δομών του Δήμου Βόλου, πραγματοποιήθηκε η διασύνδεση της Κοινωνικού Λειτουργού του Κέντρου…

3 ημέρες πριν