Κορωνοϊός: Με νευρολογικά συμπτώματα 8 στους 10 ασθενείς

Πολλοί ασθενείς με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 και η νόσος Covid-19 παρουσιάζουν νευρολογικά συμπτώματα κατά την έναρξή της, ενώ άλλοι στην πορεία της.

Ανησυχητικά ευρήματα για τα προβλήματα που προκαλεί ο κορωνοϊός στους ασθενείς, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη. Όπως έδειξε, οκτώ στους δέκα παρουσιάζουν νευρολογικά συμπτώματα τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολύ σοβαρά.

Όπως έδειξε η μελέτη, στα κύρια νευρολογικά συμπτώματα που εκδηλώνουν οι ασθενείς συμπεριλαμβάνονται:

  • Πονοκέφαλος
  • Ίλιγγος
  • Μυαλγίες
  • Εγκεφαλοπάθεια
  • «Θόλωμα» του μυαλού
  • Διαταραχή της όσφρησης ή/και της γεύσης

Η πιο σοβαρή νευρολογική εκδήλωση της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός είναι η εγκεφαλοπάθεια. Χαρακτηρίζεται από αλλοίωση των νοητικών λειτουργιών με συνέπειες που κυμαίνονται από την ήπια νοητική σύγχυση έως το κώμα, κατά τον επικεφαλής ερευνητή Dr. Igor Koralnik, υπεύθυνο της Κλινικής Neuro COVID-19 στο Νοσοκομείο Northwestern Memorial Hospital στο Σικάγο.

Τα νέα ευρήματα βασίζονται σε περισσότερους από 500 ασθενείς, οι οποίοι νοσηλεύθηκαν στο Σικάγο με νόσο Covid-19. Όπως έδειξε η ανάλυση των ιατρικών φακέλων τους:

  • Το 42% παρουσίαζαν νευρολογικά συμπτώματα κατά την έναρξη της νόσου
  • Το 63% παρουσίαζαν νευρολογικά συμπτώματα κατά τη νοσηλεία τους στο νοσοκομείο
  • Το συνολικώς 82% είχαν νευρολογικά συμπτώματα οποιαδήποτε στιγμή στην πορεία της νόσου τους

Ποια ήταν τα συχνότερα νευρολογικά συμπτώματα

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα πιο συχνά νευρολογικά συμπτώματα ήταν οι μυαλγίες, που αναφέρθηκαν από το 45% των ασθενών. Ακολουθούσε ο πονοκέφαλος, τον οποίο εκδήλωσε το 38%. Όσον αφορά τα άλλα συμπτώματα:

  • Το 31,8% των ασθενών είχαν εγκεφαλοπάθεια
  • Το 29,7% των ασθενών είχαν ίλιγγο
  • Το 16% των ασθενών είχαν διαταραχή της γεύσης
  • Το 11% των ασθενών είχαν διαταραχή της όσφρησης

Συνολικά, τα προαναφερθέντα συμπτώματα αποτελούσαν το 95,8% όλων των νευρολογικών εκδηλώσεων που καταγράφηκαν στους συγκεκριμένους ασθενείς. Σε σπάνιες περιπτώσεις (από το 0,2% έως το 1,4% των ασθενών η κάθε μία) παρατηρήθηκαν και άλλες νευρολογικές εκδηλώσεις, όπως:

  • Εγκεφαλικά επεισόδια
  • Κινητικές διαταραχές
  • Κινητικά και αισθητήρια ελλείμματα
  • Αταξία
  • Επιληπτικές κρίσεις

Μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, μόνο το 32% των ασθενών με εγκεφαλοπάθεια μπορούσαν να φροντίσουν τον εαυτό τους. Το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους δεν είχαν εγκεφαλοπάθεια ήταν 89%.

Επιπλέον, η θνησιμότητα ήταν πολύ υψηλότερη στους ασθενείς με εγκεφαλοπάθεια. Έφθανε το 22%, έναντι 3% στους ασθενείς χωρίς αυτήν.

Οι παράγοντες κινδύνου

Περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν νευρολογικά συμπτώματα είχαν οι ασθενείς με σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Στους ασθενείς που παρουσίασαν αναπνευστική δυσχέρεια και χρειάσθηκαν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, ο κίνδυνος νευρολογικών συμπτωμάτων ήταν τετραπλάσιος. Οι ασθενείς αυτοί ήταν συνολικώς οι 134 από τους 509 που συμμετείχαν στη μελέτη.

Προγενέστερες μελέτες στην Ευρώπη έχουν δείξει ότι νευρολογικά συμπτώματα εμφανίζουν σχεδόν έξι στους δέκα ασθενείς. Αντίστοιχα στην Κίνα έχουν καταγραφεί σε τέσσερις στους δέκα, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους. Οι διαφορές στη συχνότητα θα μπορούσαν να εξηγούνται από γενετικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των λαών ή στη σταδιακά μετάλλαξη του κορωνοϊού. Όντως έχει αναφερθεί ότι ο νέος κορωνοϊός μεταλλάσσεται και γίνεται πιο μεταδοτικός. Τουλάχιστον όμως δεν φαίνεται να γίνεται πιο θανατηφόρος.

«Συνεχίζουμε τη μελέτη μας για να καταγράψουμε τις μακροπρόθεσμες νευρολογικές εκδηλώσεις της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός», είπε ο Dr Koralnik. «Για τον σκοπό αυτό παρακολουθούμε ασθενείς που μόλις πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο, αλλά και ασθενείς με επίμονα συμπτώματα».

Όπως εξήγησε, στους ασθενείς με επίμονα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται άτομα που δεν χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Ακόμα και με ήπια νόσο, όμως, αρκετοί εκδήλωσαν νευρολογικά συμπτώματα, όπως «θόλωμα» της σκέψης.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Annals of Clinical and Translational Neurology.

Πηγή: iatropedia.gr

dikaioma

Πρόσφατες Κοινοποιήσεις

Δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ

Σε διπλανά γραφεία στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς που παραχωρήθηκαν από το Δήμο Καρδίτσας στεγάζονται τους τελευταίους μήνες το Παράρτημα…

4 ημέρες πριν

Ξεκινά στο ΕΑΠ η λειτουργία Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης ΑμεΑ

Ξεκινά σε σύντομο χρονικό διάστημα στο Ε.Α.Π. η λειτουργία της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης Ατόμων με Αναπηρία και Ατόμων με ειδικές…

4 ημέρες πριν

Κλείνει η δομή για ΑμεΑ “Μετάβασις” στην Ιεράπετρα

«Τίτλοι τέλους» στη δομή φιλοξενίας “Μετάβασις” για άτομα με νοητική στέρηση στην Ιεράπετρα. Ήδη έχουν αποχωρήσει οκτώ τρόφιμοι της μονάδας…

4 ημέρες πριν

«Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Συνήθως τα άτομα με αναπηρία καλούνται να μιλήσουν δημόσια μόνο για ζητήματα που άπτονται της αναπηρίας. Πόσο εύκολο είναι να…

4 ημέρες πριν

ΕΟΦ: Συναγερμός για μη εγκεκριμένο φάρμακο – Διαφημίζεται ως παυσίπονο και αντιφλεγμονώδες

Οι καταναλωτές καλούνται να μη χρησιμοποιήσουν το σκεύασμα και να ενημερώσουν τον ΕΟΦ. Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά με ανακοίνωσή…

5 ημέρες πριν

Χοληστερόλη: Υπάρχουν βακτήρια που την «καταβροχθίζουν» – Τυχεροί όσοι τα έχουν στο έντερό τους

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την καρδιαγγειακή τους υγεία έχουν όσοι διατηρούν μια πληθώρα συγκεκριμένων βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου. Το…

5 ημέρες πριν