Lockdown: Τα σημάδια που άφησε στην ψυχή μας

Καραντίνα, απομόνωση, αποστάσεις, φόβος… Τις ουλές που άφησε στην ψυχική υγεία το lockdown εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού αποτυπώνει νέα μελέτη στη Βρετανία σχετικά με τον ψυχολογικό αντίκτυπο της απειλής του ιού SARS-Cov-2 ιδίως στους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Η μελέτη ψυχολόγων του Πανεπιστημίου Μπάαθ που δημοσιεύεται στο American Psychologist τεκμηριώνει τον βαρύ απολογισμό της καραντίνας για την ψυχική υγεία, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη εξατομικευμένης θεραπευτικής προσέγγισης και χάραξης στρατηγικών αντιμετώπισης ειδικά για εκείνους που υποφέρουν περισσότερο.

Τα ευρήματα βασίζονται στις απαντήσεις που έδωσαν στους ειδικούς για την ψυχολογική τους κατάσταση 800 άτομα (80% γυναίκες και 20% άνδρες) για διάστημα δέκα ημερών (17 έως 26 Απριλίου) όταν το Ηνωμένο Βασίλειο βρισκόταν σε πλήρες lockdown. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 38 έτη και το 22% εξ αυτών είχε υποκείμενο νόσημα.

Το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων παρουσίασε σημαντικά αυξημένα επίπεδα στρες και κατάθλιψης και ποσοστό σχεδόν 15% έφτασε σε κλινικά επίπεδα άγχους, με τους ανθρώπους που ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες να παρουσιάζουν συμπτώματα αγχώδους διαταραχής σε διπλάσιο επίπεδο συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό.

«Η πανδημία COVID-19 προκάλεσε παγκόσμια αβεβαιότητα, η οποία είχε άμεση, βλαπτική επίπτωση σε τόσους πολλούς ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο και παγκοσμίως. Οι άνθρωποι δεν ήξεραν πότε θα έβλεπαν ξανά τους συγγενείς τους, η εργασιακή ασφάλεια κλονίστηκε, υπάρχει μία αυξημένη απειλή για την υγεία και η κυβερνητικές οδηγίες αλλάζουν διαρκώς, γεγονός που οδηγεί σε αβεβαιότητα και άγχος» σημειώνει η επικεφαλής της μελέτης Δρ Hannah Rettie.

«Αυτό πάνω στο οποίο επικεντρώθηκε η έρευνά μας είναι πώς ορισμένα άτομα αγωνίστηκαν να υπομείνουν και να προσαρμοστούν σε αυτές τις αβεβαιότητες. Αυτά τα συμπεράσματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις καθώς κινούμαστε για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, που υποφέρουν ψυχολογικά από αυτές τις δύσκολες στιγμές, στις εβδομάδες, μήνες και χρόνια που έρχονται» προσθέτει.

Όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά, υπογραμμίζουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Μπάαθ. Είναι εκείνοι που πιθανώς έχουν βρεθεί σε καθεστώς απομόνωσης για πολύ περισσότερο διάστημα και για την αρωγή τους θα πρέπει να κινητοποιηθούν οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας, επισημαίνουν.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

dikaioma

Πρόσφατες Κοινοποιήσεις

Δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ

Σε διπλανά γραφεία στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς που παραχωρήθηκαν από το Δήμο Καρδίτσας στεγάζονται τους τελευταίους μήνες το Παράρτημα…

4 ημέρες πριν

Ξεκινά στο ΕΑΠ η λειτουργία Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης ΑμεΑ

Ξεκινά σε σύντομο χρονικό διάστημα στο Ε.Α.Π. η λειτουργία της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης Ατόμων με Αναπηρία και Ατόμων με ειδικές…

4 ημέρες πριν

Κλείνει η δομή για ΑμεΑ “Μετάβασις” στην Ιεράπετρα

«Τίτλοι τέλους» στη δομή φιλοξενίας “Μετάβασις” για άτομα με νοητική στέρηση στην Ιεράπετρα. Ήδη έχουν αποχωρήσει οκτώ τρόφιμοι της μονάδας…

4 ημέρες πριν

«Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Συνήθως τα άτομα με αναπηρία καλούνται να μιλήσουν δημόσια μόνο για ζητήματα που άπτονται της αναπηρίας. Πόσο εύκολο είναι να…

4 ημέρες πριν

ΕΟΦ: Συναγερμός για μη εγκεκριμένο φάρμακο – Διαφημίζεται ως παυσίπονο και αντιφλεγμονώδες

Οι καταναλωτές καλούνται να μη χρησιμοποιήσουν το σκεύασμα και να ενημερώσουν τον ΕΟΦ. Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά με ανακοίνωσή…

5 ημέρες πριν

Χοληστερόλη: Υπάρχουν βακτήρια που την «καταβροχθίζουν» – Τυχεροί όσοι τα έχουν στο έντερό τους

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την καρδιαγγειακή τους υγεία έχουν όσοι διατηρούν μια πληθώρα συγκεκριμένων βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου. Το…

5 ημέρες πριν