Μελέτη ΕΟΔΥ: Περισσότερα αντιβιοτικά στα ελληνικά νοσοκομεία – Η σχέση με τις λοιμώξεις [πίνακας]

Τι δείχνει η σύγκριση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και τι εκτιμάται σε ανάλυση επιστημόνων του ΕΟΔΥ.

Άμεση σχέση με την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών έχει το πρόβλημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Μελέτη του ΕΟΔΥ για τις λοιμώξεις, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, αναδεικνύει τη μεγάλη διαφορά που έχουν τα ελληνικά νοσοκομεία σε σχέση με τα ευρωπαϊκά.

Στη μελέτη συμμετείχαν 50 νοσοκομεία από όλη τη χώρα και συνολικά συμπεριλήφθηκαν 9.707 νοσηλευόμενοι.

Όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος χρήσης αντιμικροβιακών φαρμάκων είναι 32,9%, με τον ελληνικό να βρίσκεται στο 55,4%.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, οι ενδείξεις χορήγησης αντιμικροβιακών στα ελληνικά νοσοκομεία είναι: θεραπεία λοίμωξης σε 62,6%, χειρουργική προφύλαξη σε 18,4% και χημειοπροφύλαξη σε 10,9%.  Άλλη ένδειξη χορήγησης δηλώθηκε στο 5,6% και η ένδειξη ήταν άγνωστη στο 2,5%.

Στην προηγούμενη μελέτη, η θεραπεία ως ένδειξη καταγράφηκε στο 54%, η χειρουργική προφύλαξη στο 28% και η χημειοπροφύλαξη στο 13%.

Όσον αφορά τη χειρουργική προφύλαξη, μία δόση αντιβιοτικού χορηγήθηκε μόνο στο 5,8% (96/1.656) των περιπτώσεων.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, η διάρκεια της προφύλαξης ήταν μία ημέρα στο 18,5%, ενώ στο 75,7% η προφύλαξη διήρκησε για περισσότερο από μία μέρα.

Μικρές διαφορές παρατηρήθηκαν σε σχέση με το 2016 – 2017 με ποσοστά από 7,5% έως 70% αντίστοιχα.

Χορηγούμενα φάρμακα

Το συχνότερα χορηγούμενο αντιμικροβιακό ήταν η πιπερακιλλίνη-ταζομπακτάμη (μία αντιψευδομοναδική πενικιλλίνη με αναστολέα β-λακταμάσης) με ποσοστό 10,9% επί του συνόλου των αντιμικροβιακών.

Δεύτερη ήταν η μεροπενέμη σε ποσοστό 7,7% και ακολούθησαν οι παρεντερικά χορηγούμενες μετρονιδαζόλη (6,3%) και βανκομυκίνη (6,2%).

Η κεφοξιτίνη και η κεφτριαξόνη ακολουθούν σε συχνότητα και δόθηκαν στον ίδιο βαθμό (5,4%).

Είναι αξιοσημείωτη η συχνή χρήση αντιμικροβιακών τελευταίας γραμμής πέραν των καρβαπενεμών (κολιστίνη 3,6%, λινεζολίδη 2,6% και τιγεκυκλίνη με 1,9%) στην Ελλάδα.

Πηγή: iatronet.gr

dikaioma

Πρόσφατες Κοινοποιήσεις

Έρχονται δωρεάν διακοπές μέσω ΟΠΕΚΑ – Ανοίγουν οι αιτήσεις

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για δωρεάν διακοπές μέσω του ΟΠΕΚΑ. Εντός Ιουνίου θα ξεκινήσει η υλοποίηση των προγραμμάτων του Λογαριασμού Αγροτικής…

23 ώρες πριν

Υπουργείο Τουρισμού: Δράσεις για τα Άτομα με Αναπηρία στην Ελλάδα

Δράσεις για την προβολή της Ελλάδας στις ΗΠΑ ως τουριστικού προορισμού που στηρίζει την ισότητα και τη συμπερίληψη, προωθούν το Υπουργείο…

23 ώρες πριν

Αυτά είναι τα μέτρα προστασίας από την αφρικανική σκόνη που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ (Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας), η μεγάλης εμβέλειας (χιλιάδες χιλιόμετρα) αερομεταφορά σκόνης της ερήμου γύρω…

1 ημέρα πριν

«Ενδυνάμωση των ΑμεΑ μέσω του Αθλητισμού»: Ημερίδα στην Πλώσταινα από το Εργαστήρι «Παναγία Ελεούσα»

Το Εργαστήρι «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» στο πλαίσιο υλοποίησης του Συγχρηματοδοτούμενου, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Education and Culture Executive Agency), έργου…

2 ημέρες πριν

Σύλλογος ΑμεΑ: Απαλλαγή από τη μηνιαία παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις για τα άτομα με αναπηρία άνω του 80%

Aπό τον Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία Επαρχίας Ρόδου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: Ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας…

2 ημέρες πριν

Υπάρχει αντίδοτο για το άγχος;

Ποτέ άλλοτε δεν ήμασταν τόσο αγχωμένοι, ούτε όμως και τόσο εφευρετικοί στην καταπολέμηση του στρες. Είναι όμως πραγματικές λύσεις τα…

2 ημέρες πριν