Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει αυτήν την αλλαγή στις μασχάλες

Δυστυχώς, πολλά άτομα με διαβήτη, ή προδιαβήτη δεν γνωρίζουν ότι έχουν πρόβλημα και ως εκ τούτου δεν λαμβάνουν θεραπεία. Θα μπορούσατε να είστε ένας από αυτούς;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αναγνώριση των λεπτών συμπτωμάτων μιας ανισορροπίας του σακχάρου στο αίμα και η τακτική εξέταση από τον γιατρό σας θα μπορούσε να αποτρέψει πιο σοβαρά προβλήματα υγείας.

Μάλιστα, προειδοποιούν για ένα συγκεκριμένο σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί κατά τα πρώιμα στάδια του διαβήτη, ή ακόμα και στο προδιαβητικό στάδιο.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε ποιο σύμπτωμα διαβήτη μπορεί να εμφανιστεί στις μασχάλες σας και τι άλλο θα μπορούσε να σημαίνει εάν έχετε αποκλείσει την ανισορροπία του σακχάρου στο αίμα.

Διαβήτης: Πιθανό σημάδια εάν παρατηρήσετε μια σκούρα ζώνη δέρματος στις μασχάλες σας

Όσοι πάσχουν από διαβήτη μπορεί να εμφανίσουν μια σειρά δερματικών αλλαγών που σχετίζονται με τη νόσο. Συγκεκριμένα, πολλοί αναπτύσσουν μια πάθηση γνωστή ως μέλαινα ακάνθωση (acanthosis nigricans), η οποία εμφανίζεται με ως πιο σκούρο, πιο παχύ και πιο απαλό δέρμα σε σημεία που δημιουργούνται πτυχές.

Αν και η μέλαινα ακάνθωση μπορεί επίσης να εμφανιστεί γύρω από τη βουβωνική χώρα, τον λαιμό, τους αγκώνες, τα γόνατα, ή κάτω από το στήθος, πολλοί την αναπτύσσουν στις μασχάλες τους. Το προσβεβλημένο δέρμα μπορεί επίσης να έχει διαφορετική οσμή και να προκαλεί φαγούρα.

Ακόμη και άτομα με προδιαβήτη μπορεί να αναπτύξουν μέλαινα ακάνθωση

Αν και είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε αυτή τη συγκεκριμένη δερματική πάθηση ως αποτέλεσμα προχωρημένης νόσου, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AADA) σημειώνει ότι μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι ότι κάποιος έχει διαβήτη. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί στο προδιαβητικό στάδιο, ενώ η νόσος εξακολουθεί να θεωρείται αναστρέψιμη.

Γι’ αυτό, εάν παρατηρήσετε αυτόν τον τύπο αποχρωματισμού του δέρματος, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας. Μπορεί να υπάρχει ακόμα χρόνος για να προληφθεί ο διαβήτης μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως βελτιωμένη διατροφή, άσκηση, διακοπή του καπνίσματος και διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

Γιατί συμβαίνει σε όσους έχουν ανισορροπία σακχάρου στο αίμα

Ο διαβήτης μπορεί να αλλάξει το δέρμα σας με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα, μπορεί να αναπτύξετε:

  • φουσκάλες
  • κηλίδες
  • ψηφιακή σκλήρυνση (πρόβλημα στα δάχτυλα/ψηφία)
  • έλκη στα πόδια

Ωστόσο, εάν έχετε μέλαινα ακάνθωση, μπορεί να οφείλεται στο ότι η υπερβολική ινσουλίνη στο σώμα έχει προκαλέσει ταχεία αναπαραγωγή των κυττάρων του δέρματος. Για άτομα με δέρμα που έχει περισσότερη χρωστική ουσία, αυτά τα νέα κύτταρα έχουν περισσότερη μελανίνη. Αυτή η αύξηση της μελανίνης παράγει ένα κομμάτι δέρματος που είναι πιο σκούρο από το δέρμα που το περιβάλλει.

Επειδή η μελάγχρωση του δέρματός σας (το πόσο σκούρο είναι το δέρμα σας από φυσικού του) μπορεί να σας κάνει περισσότερο ή λιγότερο πιθανό να αναπτύξετε αυτήν την πάθηση, άτομα ορισμένων εθνικοτήτων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Η AADA επισημαίνει ότι τα άτομα με καταγωγή από την Αφρική, την Καραϊβική, τη Νότια ή Κεντρική Αμερική, ή την ιθαγενή Αμερική (οι λεγόμενοι “Ινδιάνοι”) είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν μέλαινα ακάνθωση.

Μπορεί να υπάρχουν άλλες αιτίες που να μην είναι διαβήτης

Μια περίπτωση μέλαινας ακάνθωσης συνήθως υποδηλώνει αντίσταση στην ινσουλίνη, αλλά μπορεί να έχει άλλες υποκείμενες αιτίες. Όταν δεν σχετίζεται με διαβήτη ή προδιαβήτη, το σκουρόχρωμο, πιο παχύ δέρμα μπορεί να προκαλείται από παχυσαρκία, ή αδενική διαταραχή, σύμφωνα με την AADA. Λιγότερο συχνά, συνδέεται με τη νόσο του Addison, μια διαταραχή της εγκεφαλικής υπόφυσης, ή με τη θεραπεία με αυξητική ορμόνη, ή με προβλήματα θυρεοειδούς. Θεωρείται επίσης μια πιθανή παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων, όπως τα αντισυλληπτικά. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η μέλαινα ακάνθωση μπορεί να υποδεικνύει καρκινικό όγκο σε ένα εσωτερικό όργανο, όπως το στομάχι, ή το συκώτι.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μέλαινα ακάνθωση μπορεί να εμφανιστεί σε κατά τα άλλα υγιή άτομα. Επομένως μια σκούρα ζώνη δέρματος στις μασχάλες σας μπορεί να είναι απολύτως ακίνδυνη. Η συζήτηση με τον γιατρό σας θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν οι συγκεκριμένες αλλαγές του δέρματος σας προκαλούν ανησυχία.

Πηγές: https://www.healthline.comhttps://www.aad.orghttps://www.mayoclinic.orghttps://bestlifeonline.com

dikaioma

Πρόσφατες Κοινοποιήσεις

Δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ

Σε διπλανά γραφεία στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς που παραχωρήθηκαν από το Δήμο Καρδίτσας στεγάζονται τους τελευταίους μήνες το Παράρτημα…

5 ημέρες πριν

Ξεκινά στο ΕΑΠ η λειτουργία Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης ΑμεΑ

Ξεκινά σε σύντομο χρονικό διάστημα στο Ε.Α.Π. η λειτουργία της Μονάδας Ισότιμης Πρόσβασης Ατόμων με Αναπηρία και Ατόμων με ειδικές…

5 ημέρες πριν

Κλείνει η δομή για ΑμεΑ “Μετάβασις” στην Ιεράπετρα

«Τίτλοι τέλους» στη δομή φιλοξενίας “Μετάβασις” για άτομα με νοητική στέρηση στην Ιεράπετρα. Ήδη έχουν αποχωρήσει οκτώ τρόφιμοι της μονάδας…

5 ημέρες πριν

«Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Συνήθως τα άτομα με αναπηρία καλούνται να μιλήσουν δημόσια μόνο για ζητήματα που άπτονται της αναπηρίας. Πόσο εύκολο είναι να…

5 ημέρες πριν

ΕΟΦ: Συναγερμός για μη εγκεκριμένο φάρμακο – Διαφημίζεται ως παυσίπονο και αντιφλεγμονώδες

Οι καταναλωτές καλούνται να μη χρησιμοποιήσουν το σκεύασμα και να ενημερώσουν τον ΕΟΦ. Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά με ανακοίνωσή…

6 ημέρες πριν

Χοληστερόλη: Υπάρχουν βακτήρια που την «καταβροχθίζουν» – Τυχεροί όσοι τα έχουν στο έντερό τους

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την καρδιαγγειακή τους υγεία έχουν όσοι διατηρούν μια πληθώρα συγκεκριμένων βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου. Το…

6 ημέρες πριν